Keresés
Magyar Nemzet
2020. június 7., vasárnap, Róbert napja
HÍR TV – Informátor:A pofátlanságnak Kispesten nincs határa
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/ketes-multu-regi-barat-ujithatja-fel-a-washingtoni-magyar-nagykovetseget-3867513/

Kétes múltú régi barát újíthatja fel a washingtoni magyar nagykövetséget

Újabb zsíros megrendelést kapott az előző évtizedekben több kormány számára is megbízható partnernek számító Mega-Logistic Zrt.

Újabb zsíros megrendelést kapott az elmúlt évtizedekben több kormány számára is megbízható partnernek számító Mega-Logistic Zrt.: a cég 3,8 milliárd forintért újíthatja fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a társaság feladata a Külgazdasági és Külügyminisztérium megrendelésének értelmében egyebek között a teljes tervdokumentáció, az engedélyek beszerzése a műemléki védettségű épület átalakítására, amelynek részét képezi egy 650 négyzetméteres mélygarázs, valamint a zöldtető kialakítása is. (A magyar állam az 1860 négyzetméteres, háromszintes washingtoni belvárosi ingatlant, Alexander Graham Bell egykori villáját még 2016-ban vette meg 16,5 millió dollárért, akkori árfolyamon mintegy 4,7 milliárd forintért.)

A Mega-Logistic, illetve a hozzá köthető társaságok mind a szocialista-liberális, mind pedig a Fidesz-kormányok kedvelt partnereinek számítanak: a cég a külügyi tárcától 2011-ben a madridi, a moszkvai, a ljubljanai és a bukaresti nagykövetség épületének rekonstrukciós munkálataira is megbízást kapott, összesen 725 millió forint értékben. A társaság korábban a strasbourgi nagykövetség felújítására kapott megbízást a külügyi tárcától, a megbízás értéke 43 millió forint volt.

Az Átlátszó 2013-as cikke szerint a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek az első Orbán-kormány idején Szabadi államtitkár utasítására áron alul vásárolhattak a földművelési tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát – aki jelenleg a Mega-Logistic egyik tulajdonosa az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint – a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy további megbízásokkal lássák el a kaposvári illetőségű Lóki család érdekeltségeit. A Mega-Logistic 2005 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, ebben az időszakban évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től. Ugyanekkor, 2008-ban a Magyar Villamos Művek is üzletelt a Mega-Logistickal. Az állami áramszolgáltató később hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje, élén Kocsis Istvánnal, versenyeztetés nélkül szerződött a társasággal a paksi Erzsébet Szálló felújítására. A hotel felújításán a Heti Válasz korábbi cikke szerint összesen nagyjából 2 milliárd forintot bukott az MVM, és vele az adófizetők is. Az ügyben született elsőfokú döntés felmentette Kocsisékat, ám ezt a döntést 2016 tavaszán a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte.

Az Opten adatai szerint a Mega-Logistic igen stabil lábakon áll, a válság évei sem rázták meg: az értékesítésből származó nettó árbevétele az utóbbi években rendre elérte a 6-7 milliárd forintot. Kiugró év volt 2008, ekkor a 10 milliárd forintot is meghaladta a társasághoz befolyó összeg.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

MEZŐGAZDASÁG

Kevés csapadék, szélsőséges hőmérsékleti értékek okoznak gondot
Az unióban 22 millió termelő érintett az éghajlatváltozás miatt, kell-e itthon is vészharangot kongatnunk?

IDÉN RENDHAGYÓ AZ ÜNNEP

Százhetvenezer nevelő fáradságos munkájáért adhatunk ma hálát
Ezen a napon már 1952 óta köszöntik Magyarországon a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat.

Kiemelt

Később lépnek hatályba a drónszabályok az unióban
Az Európai Bizottság szerint a járvány miatti intézkedések akadályozzák a rendelet bevezetését.

Poszt-trauma

Figyelem! Ez egy megrendítő és felkavaró írás
Mondd el fiaidnak!

Poszt-trauma

„Ki bántja a magyart, téged is üt”
„Könnyes” reagálás Gyurcsányék távolmaradására.

Poszt-trauma

A krizantémok hideg mosolya
Kübekháza után alig három kilométerrel, latin nyelvű útbaigazító tábla: Triplex confinium.

Aktuális

Könyvkarantént vezet be az Osztrák Nemzeti Könyvtár
„Az idő kitűnő fertőtlenítője papírnak és ragasztónak, és jobb a fertőtlenítőszereknél”.

Fricz Tamás blogja

Ferenc testvéren Trianon kapcsán megint kitört az őszödizmus
Gyurcsány filozófiai fejtegetésekbe bocsátkozott a jog, az igazság és a normák viszonyáról.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!