Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Csatába kell szállnunk a nézeteink megvédéséért
Archívum, Könyvesház
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/konyveshaz/25-eves-lett-a-star-wars-igazi-hetedik-resze-3948321/

25 éves lett a Star Wars „igazi” hetedik része

Sokak szerint jobb sztori volt A Birodalom örökösei, mint a későbbi hivatalos folytatás, Az ébredő Erő.

„Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában” – kezdődött A Birodalom örökösei ajánlószövege.

Timothy Zahn regénye 1991. május elsején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, és még abban az évben kiadta itthon a Walhalla Páholy Novák Csanád fordításában. 2005-ben aztán a Szukits is kiadta Magyarországon, így a közel négyszáz oldalas kötetnek kétféle borítója is ismert itthon. Ez Nyugaton is így van egyébként, miután 2011-ben a könyv húszéves „szülinapján” újra kiadták. Képregény is készült A Birodalom örököseiből (lásd képünket).

Hogy miért fontos A Birodalom örökösei? Mert eredetileg ez volt a hivatalos folytatása a Csillagok háborúja klasszikus trilógiájának, azaz ezt szánták a történet hetedik epizódjának. Ám miután a franchise-t George Lucas eladta a Disney-nek, a filmstúdió elkaszálta a korábbi bővített univerzumot, azaz többé már nem A Birodalom örökösei volt a klasszikus trilógia folytatása.

Érdekesség, hogy a Csillagok háborúja későbbi hivatalos folytatása, Az ébredő Erő több szempontból is hajaz A Birodalom örököseivel kezdődött Thrawn-trilógiára. A háromrészes folytatás középső epizódja ugyanis a Dark Force Rising, azaz Sötét Erők ébredése címet viselte – ám mivel más a szóhasználat az angolban (rising kontra awakens), a bővített univerzumtól és a korábbi kánontól való elhatárolódást jelezhették Az ébredő Erő címével a Disney emberei.

A történet is valamilyen szinten hasonlít a későbbi hivatalos folytatásra, Az ébredő Erőre: itt is megmaradt a szétszaggatott Birodalomnak egy kisebb sejtje, amely a régi dicsőség visszaszerzésén kezdett munkálkodni. A birodalmi flotta főadmirálisa egy kék bőrű humanoid, Thrawn volt a sztori szerint, amelyet sokan jobbnak tartanak, mint Az ébredő Erőt, Thrawnt pedig máig kedvelik a Star Wars rajongói.

Olyannyira, hogy megpróbálták visszarántani egy petíció révén a kánonon kívül rekedt Thrawnt a hivatalos Csillagok háborúja-világba. Azt szerették volna elérni, hogy az Új remény előtt játszódó Star Wars: Lázadók című animációs sorozatban felbukkanjon Thrawn főadmirális, persze nem jártak sikerrel.

Thrawn főadmirális egyébként a magyar médiában is felbukkant már: a VS.hun a 2014-es Star Wars-napon – azaz május negyedikén – „közölt írást” a kék bőrű birodalmi. „Tudomásunkra jutott, hogy a Földön is sokan tervezik megünnepelni május negyedikét, a lázadók és a jedik gyalázatos bacchanáliáját” – írta a Föld felett cirkáló Chimera kapitánya a bolygó lakóinak, és figyelmeztette őket, hogy aki a Lázadók Szövetségének tetteit ünnepli, áruló.

Hozzátette: „Azt tanácsolom, hogy ha eddig ünnepelte is az árulókat, idén mondjon nemet a humbugvallás dekadens ünnepére. Ehelyett mondjon inkább igent a Birodalomra, mondjon igent a stabilitásra, mondjon igent a békére!”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Összeférhetetlenség?

Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” ügyvéd ellen
A baloldalon minden eszközt megragadnak, hogy megmentsék Gyurcsány Ferenc barátját az ítélettől.

DK-s tempó

A középső ujját mutatta fel a Gyurcsány-párti politikus + videó
A Demokratikus Koalíció politikusa, Gregus László képviselőhöz méltatlanul viselkedett Érden.

Kiemelt

Hamiltonnak Szocsiban nem jött össze a nagy rekordbeállítás
A hatszoros világbajnoknak most be kellett érnie a harmadik hellyel, az Orosz Nagydíjat Bottas nyerte meg.

Poszt-trauma

Bakot lőtt az ellenzék: Orbánnak megint igaza lett
Ismét ők húzták a rövidebbet.

Poszt-trauma

Igazságot Magyarországnak!
Az igazságtalanság felszámolását Karácsony pártjánál kellene kezdeni.

Poszt-trauma

A főkutyapárti csak éjjel bátor, a monitor előtt
Gyakorlatilag elismerte, hogy önös politikai érdektől vezérelve hazudott.

Poszt-trauma

Utazás Mesetanácsköztársaságba
Úgy tűnik, valóban nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek agymosását.

Aktuális

Mihályi Gábor a folklórrendőrségről és Púpos Pistáék kemencéjéről
Egy „mihályis-államis” előadás a hagyományból táplálkozik, ­archaikus, miközben mai is.

Fricz Tamás blogja

Őszödi Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd évfordulóján is böszmeségeket ír
Gyurcsány módszeresen készül a teljes ellenzék vezetésére, még ha nem is kormányfőjelölti pozícióból.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!