Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 21., szerda, Konrád napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGMost Jakab Péter bohóckodott egy sort.
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/a-magyar-kormany-regi-baratja-hasonlitotta-orban-viktort-winston-churchillhez-3887697/

A magyar kormány régi barátja hasonlította Orbán Viktort Winston Churchillhez

Az alternatív jobboldal hőse Steve King, akinek szavai a minap elterjedtek a magyar médiában.

Az MTI Newsweek-szemléje nyomán derült ki, hogy mit írt minap a Twitterre az amerikai képviselőház egyik iowai tagja, Steve King. A republikánusok Tea Party nevű irányzatának tagja egy, a magyar kormány sorosozásáról szóló hír mellé fűzött kommentárjában azt írta, Orbán Viktort „a történelem a nyugati civilizáció Winston Churchilljeként fogja feljegyezni, ha a nyugati civilizáció túléli a kulturális öngyilkosságot”.

A hasonlat önmagában is érdekes, hiszen Churchill is a nyugati civilizáció tagja volt, ez olyan, mintha Dzsudzsák Balázsra azt mondanánk, hogy a futball Cristiano Ronaldója. Mindenesetre a Newsweeknek reagált a King-tweetre a Soros Györgyhöz kötődő Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, Michael Ignatieff. – Churchill nem húzott hasznot a King által képviselt kulturális pesszimizmusból, az emberek optimizmusáért szerették és szeretik ma is – válaszolta a lapnak e-mailben.

Időnként előfordul, hogy marginális nyugati radikális politikusok méltatják a magyar miniszterelnököt. Ugyanakkor mielőtt „hasra esnénk”, nem árt megnézni, mit érdemes tudni arról, aki a kedves szavakat mondta – jelen esetben Steve Kingről. Róla leginkább azt, hogy szoros kapcsolatban áll a magyarokkal. Tagja a Magyar–Amerikai Kongresszusi Fórumnak, a közelmúltban találkozott magyar politikussal és a kormány lobbistájával, valamint járt a washingtoni nagykövetségen. Utóbbi Donald Trump megválasztása után, januárban történt, ahol a kongresszusban működő magyar–amerikai fórum tagjainak nevében arról beszélt, reméli, hogy az új elnökkel sokat fognak javulni a két ország kapcsolatai (arról, hogy ez mennyire nem lett így, itt írtunk, itt pedig vezércikket szenteltünk a témának).

A Miniszterelnökség által külföldi lobbistaként fizetett egykori republikánus képviselő, Connie Mack az amerikai igazságügyi minisztériumnak benyújtott április végi, féléves jelentéséből kiderül, hogy találkozott Steve Kinggel február 3-án. Ezt megelőzően nem is nagyon találtunk olyan nyilatkozatot Kingtől, amely Magyarországról szólna, azóta viszont már méltatta a magyar kormányt. A bevándorlásellenességéről is ismert King áprilisban szintén Twitteren közölte: Orbán Viktor „utat mutat” azzal, hogy a „marxista milliárdos Soros” György egyeteme ellen felvette a kesztyűt.

Nyilván az is hozzájárult ahhoz, hogy Orbán Viktorról szép szavak jelenjenek meg az amerikai médiában Steve Kingtől, hogy a politikus június végén találkozott egy magyar parlamenti képviselővel is. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Gulyás Gergely háromnapos látogatást tett Washingtonban, amelynek során az MTI híre szerint egyeztetést folytatott mások mellett Steve Kinggel is. Gulyás akkor bejelentette, ősszel várhatóan kétpárti kongresszusi delegáció érkezik Magyarországra, a fentiek alapján meg lennénk lepve, ha King nem lenne az utazók között.

Mindenesetre a kormánypárti sajtó igyekezett örömhírként világgá kürtölni King Orbán Viktorról és Winston Churchillről mondott szavait. Azonban nemcsak a fentiek, hanem az alábbiak miatt is kérdéses, hogy büszkeséggel kell-e eltöltsön minden magyart, hogy egy ilyen politikus dicsérte hazánk kormányfőjét.

A politikust egyébként 2007-ben említette először az MTI, akkor nyújtott be egy törvényjavaslatot egy oklahomai szenátorral közösen arról, hogy tegyék az Egyesült Államok hivatalos nyelvévé az angolt – ez máig nem történt meg, az USA-nak nincs hivatalos nyelve. Később melegházasságot ellenző politikusként tűnt fel King az MTI híreiben: 2011. júliusi felszólalásában ironizálva azt mondta, elvben a szülők és gyermekeik közötti házasságot is engedélyezni lehetne. Később Trump elnök mellett szólalt fel, szerinte szándékosan szivárogtatnak információkat a hírszerzés berkeiből a nagy liberális amerikai lapoknak.

Márciusban arról értekezett, hogy a migrációval akarják tönkretenni a nyugati civilizációt. A holland radikális Geert Wilders dicsérete mellett leszögezte, „mások csecsemőivel nem állíthatjuk helyre a mi civilizációnkat”. Ezen kijelentések jól rezonáltak az amerikai szélsőjobboldalon, a képviselőt István, a királyként kezdték emlegetni. A híres amerikai szélsőjobboldali Richard Spencer – akit 2014-ben fajvédő konferencia szervezőjeként elfogtak Budapesten – honlapján, az Altright.com-on például a fenti szavak után azt írták Kingről, hogy sokkal inkább az ő emberük, mint Donald Trump. A Fehér Ház is érezte a szavak súlyát, ezért Sean Spicer nemrég távozott szóvivő közölte, Trump nem osztja ezt az álláspontot. Májusban kiderült, hogy King is tagja annak a kongresszusi küldöttségnek, amely a balkáni térségben járt tanulmányúton.

King igyekszik az európai szélsőjobboldallal is jó viszonyt ápolni. Így például tavaly októberben a francia Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pennel fotózkodott – ezzel ő lett az első választott amerikai politikus, aki találkozott a későbbi elnökválasztás ezüstérmesével. Egy hónappal korábban a német Alternatíva Németországnak akkori vezetőjével, Frauke Petryvel, valamint a holland Szabadságpárt elnökével, Geert Wildersszel találkozott. Nem sokkal később, tavaly decemberben pedig azon búslakodott, hogy az osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer csupán a második helyre futott be az elnökválasztáson.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Törvénysértések és mulasztások

Oklevelekkel is visszaélhettek
Az SZFE előző vezetésének időszakából származó dokumentumok szerint az egyetem gyakorlatilag bárkinek kiállíthatott oklevelet.

Szövetségépítés szükséges

„Ácsoltak maguknak egy jogállamisági színpadot”
Egy világjárvány idején a tagállamoknak nem egymás kritizálása a feladatuk – mondta lapunknak Varga Judit.

Kiemelt

Tematikus élménytúra a Velencei-tónál
Rendhagyó pedagógiai program Gárdony, Kápolnásnyék és Pákozd kulturális emlékhelyein.

Poszt-trauma

Szegény, szegény feketék…
Megint tálalva van egy beszámoló a „rendőri túlkapásról”, meg a „rendszerszintű rasszizmusról”.

Poszt-trauma

Hatalmas pofont kapott a baloldali ellenzék
Legyünk résen!

Poszt-trauma

Nincs kormányzati megszorítás!
Nem Karácsonyék védik meg Budapestet, hanem tőlük kell megvédeni.

Aktuális

320 millió forintból újult meg a mocsai szennyvíztelep
A felújítás után a tisztított szennyvíz paraméterei már megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!