Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 13., hétfő, Jenő napja
HÍR TV – CIVIL KÖRSzerbiával lehetne bővíteni a V4-eket.
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/vagyona-felet-ajandekozza-el-a-rejtelyes-magyar-milliardos-4192862/

Vagyona felét ajándékozza el a rejtélyes magyar milliárdos

Szombatfalvy László Svédország legsikeresebb befektetője, harminc éve hatezer koronával kezdte, ma egymilliárdja van.

A férfi, akit a svéd lapok az ország legsikeresebb befektetőjének tartanak, Magyarországon született és nőtt fel, átélte a második világháborút és a kommunista hatalomátvételt, a Kádár-rendszer kiteljesedését azonban már nem várta meg: 1956-ban nyugatra, pontosabban északnyugatra távozott, üres kézzel. A Shellnél kezdett dolgozni mint közgazdász, érdeklődése azonban hamarosan a tőzsde felé fordult. A hatvanas évek közepén 6000 koronás (220 ezer forint) kölcsönt vett fel, 1987-ben, amikor otthagyta a kockázatos befektetések világát, már 250 milliója (mintegy 10 milliárd forint) volt, amely mára becslések szerint négyszeresére növekedett. A Svédországban a napokban megjelenő „A világ 99 legjobb befektetője” című könyv szerint Szombatfalvy 46 éven át évi 30 százalékos profitot termelt – a listán így a harmadik helyet foglalja el.

„Kiemelkedő logikai gondolkodása és kockázatértékelése svéd befektetők generációira gyakorolt meghatározó befolyást” – írja a fent említett könyv szerzője, Magnus Angenfelt. Nem kis eredmény ez egy olyan személytől, aki sosem tanulta könyvből a tőzsdézés tudományát. Szombatfalvy a folyamatok megfigyelése révén saját módszert dolgozott ki, mely a tőzsdén jegyzett cégek alapos elemzésére épül. „Nem létezik mindenre érvényes varázsegyenlet, az embernek keményen kell dolgoznia az eredményért, vért izzadva, keserű könnyeket hullatva. Meg kell vizsgálni az ágazat, a vállalat és a vállalati vezetés minőségét, helyzetét és lehetőségeit. Nincs rövidebb út” – fogalmaz a befektető. Az alaposság mellett az óvatosság a másik aranyszabály. „Bármikor bekövetkezhet egy újabb tőzsdekrach, ezért nem szabad mindent egy lapra tenni. Fontos, hogy sose keverjük össze a lehetetlent a hihetetlennel” – vélekedik Szombatfalvy.

Miután a „családi gazdaságot már nem kellett tovább gyarapítani”, a befektető úgy döntött, hogy másra fordítja idejét. Néhány éve könyvet írt „A világ legégetőbb problémái” címmel, mely angolul és svédül jelent meg, és sikert aratott. Szombatfalvy azonban nem elégszik meg az írással, maga is hozzá kíván járulni a problémák – klímaváltozás, szegénység, politikai krízisek – megoldásához. Az 1 milliárd koronás vagyon fele is elég lesz a fennmaradó évekre és a gyerekek megélhetésére – vallja Szombatfalvy –, a maradékot egy saját alapítású civil szervezet használhatja fel, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fontos problémákra és igyekezzen megoldást találni rájuk. „Úgy tekintek a dologra, mint hosszú távú befektetésre, mely elsősorban az emberi szenvedés csökkenésének képében ad hozamot” – fogalmaz a milliárdos.

Az egykori befektető jellemző módon az egyik legsúlyosabb gondnak azt tartja, hogy az emberiség képtelen megfelelően értékelni a kockázatokat. „Annak az esélye, hogy a században 10 fokkal növekszik az átlaghőmérséklet, egy az ezerhez. Ez elsőre kevésnek hangzik, de gondoljunk csak bele, mi történne, ha minden ezredik repülő lezuhanna, azaz naponta nyolcvan: a légiközlekedést túl veszélyesnek ítélnék, és azonnal leállítanák. De a klímaváltozás leküzdéséhez alapvető életkörülményeinken kellene változtatni, ezért csak megvonjuk a vállunkat, és nem teszünk semmit, pedig a kockázat legalább ugyanolyan nagy” – magyarázza. Szerinte komoly probléma az is, hogy az emberiség nem tanult meg közösen cselekedni. „Olyan döntéshozatali rendszerre lenne szükség, mely az egész emberiség jólétét tartja a legfontosabbnak. Azért nem haladunk előre, mert semmiben nem tudunk egyetérteni.”

Svenska Dagbladet

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Ellenzéki remények

Közvetlen uniós támogatásra számított a baloldal
Legfőképpen migránsok lakhatási problémáinak megoldására adott forrást Brüsszel az uniós országoknak.

Forma-1

Már csak négy pilóta nem térdelt le a futam előtt – Fotó!
Egy hete még 6 versenyző döntött úgy, hogy nem vesz részt a kétes megítélésű állásfoglalásban.

Kiemelt

Tanít és gyönyörködtet az új irodalom-tananyag
A diákok ősztől modernebb megközelítésben kaphatnak választ az emberi lét örök kérdéseire.

Poszt-trauma

Némethék
Cáfolhatatlan bizonyítékok a nagyszerű Németh családról.

Poszt-trauma

Hazudós ikrek hava
Dobrev Klára és Cseh Katalin valójában ikertestvérek?

Poszt-trauma

Minden eddigit felülmúló baloldali aljasság
Azért mindennek van határa!

Poszt-trauma

Bárki is azt hiszi, hogy véletlenül tört ki a BLM-hisztéria?
Felvételek vannak az ellenkezőjéről.

Aktuális

Időutazás John F. Kennedy elnökkel
Az igazi kérdés az, hogy vajon Kennedy elnök demokrata politikus lenne-e ma?

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!