Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 7., péntek, Gizella napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA magyar ellenzék a globalisták helyi lerakata.
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/a-kivegzett-tartuffe-az-orkeny-szinhazban-4047743/

A kivégzett Tartuffe az Örkény Színházban

Nem kizárt, hogy Bagossy László az utolsó jelenet kedvéért rendezte meg Moliére színművét az Örkényben.

Tartuffe mai, újgazdag közegben, Bagossy Levente által tervezett modern, tetszetős, fehér tónusú berendezéssel. Mariane (Kókai Tünde) a kanapén telefonjával babrál, testvére, Damis (Dóra Béla) kék pólóban izmait domborítja. Pernelle-né (Pogány Judit), a csaló rajongója vidéki öregasszony, körbe-körbe billeg a színpadon, kiosztja fia rokonságát. Elmira (Pálya Pompónia) selyemslafrokjában egykedvűséggel elegy ellenszenvvel kíséri a harsány, vásári ámokfutást. A parasztasszony, itt Marika néni együgyűn pöröl az erkölcstelenség miatt. Válaszként különféle trágárságok repkednek. Ez a szemellenzős, prűd asszonyt – meglepő módon – a darab elején nem zavarja, a végén felháborodik rajta. Marika néni másutt talán autentikus figura lenne, Moliére átrendezett művéből erősen kilóg.

Orgonon (Znamenák István) sok múlna. Orgon azonban egyszerre Orgon, illetve Orgon paródiája. A kettőt nem képes összefésülni a rendezés. Kerekes Éva komornája jól eltalált, életteli figura, az egyetemi hallgató Pálya Pompónia Elmiraként kiváló színészi erényeket csillogtat. A címszereplő Nagy Zsolt a vallási fanatikus, a perverz, a ripacs és a bunkó szándékolt, ám sikerületlen keveréke. Amit ezen túl Tartuffe-ből látunk, az nagyrészt szürke, rosszabb pillanatokban körmönfontan maníros.

Hogy korunk vallási imposztora gesztusaiban látványos, ám üres figuraként lép elénk, arról feltehetően a rendezői koncepciótlanság tehet. A történet a levegőben lóg, a megjelenítés harsánysága ellenére fáradt, kopottas. Az alapvető problémát részben Parti Nagy Lajos műfordításának egyenetlenségei okozhatják. Az egyik pillanatban még mai, vagy rosszabb esetben tegnapelőtti szlengek röpködnek a térben: „Vágod?\” – kérdezi például Mariane Valértől (Patkós Márton), aztán Mariane több száz évet visszamegy az időben, s veretes körmondatban közli bánatát. Mindezzel, bár meglehetősen nehéz feladat, lehetne játszani, a játék azonban elmarad, a szóbűvészkedés mögött olykor semmit sem talál a néző.

Nem kizárt, hogy Bagossy László az utolsó jelenet kedvéért rendezte meg a darabot. Az ötlet egyébként kiváló: Lőrinc (Jéger Zsombor), a szolga levetve „fedőfoglalkozását\” láthatatlan megbízói parancsát követve kommandósokkal kivégezteti a csalót, majd nyilatkozik a mikrofonállvánnyá silányult, hivatását megcsúfoló riporter kamerája előtt; a statisztává lett szereplők a háttérben téblábolnak, igyekezve megfelelni az asszisztens utasításainak. Lőrinc fenyegetően sunyításra, hallgatásra int mindenkit. Kortárs tapasztalat: egy mai Tartuffe aljasságban meg sem közelíti az új imposztorokat, a hatalmukkal visszaélő felkapaszkodott parvenüket. Finomabb, kiérleltebb eszközök segítségével feltehetően többet is sejtethetett volna az előadás zárójelenete.

(Moliére: Tartuffe. Örkény István Színház. Rendező: Bagossy László.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Történelmi beruházás

Eurómilliárdokat hoz hazánknak a keleti nyitás politikája
Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását egy dél-koreai cég valósítja meg. Úgy nőttek az ázsiai cégek befektetései, hogy nem kerültünk le a nyugatiak térképéről.

GYURCSÁNY FORGATÓKÖNYVE

Látványos belépőre készül Karácsony Gergely
Karácsony egyik legfőbb kampányüzenete az önkormányzatok helyzete lesz, ezen belül is kihangsúlyozva az „erős kormány az ellenzéki fővárossal szemben” szlogent.

Kiemelt

Gyámoltalan kisfiúból lett az NB I gólkirálya
Hahn János karrierje kissé régimódi történet, olyan, amilyennek régen szerettük a futballt.

Poszt-trauma

Döbbenetes mélységekben az ellenzéki halálkampány
Ez már tényleg mindennek a legalja.

Poszt-trauma

Megint jönnének, megszorítanának és sarcolnának
A Gyurcsány-csapat tagjának nem tetszik az ingyenes parkolás.

Poszt-trauma

HÍREK EGYMÁS UTÁN – Tanmese a jogbiztonságról
A „bohém” színész diplomáját nem vesszük el, mert ő „bohém” színész, a polgármester élettársának diplomáját meg elvesszük, mert ő a polgármester élettársa, a polgármester ráadásul fideszes?

Aktuális

Progresszív paradicsom fejlődik a poszt-Covid-turizmusban
A tetszhalott állapot utáni újraindulással megjelennek a járványválság hatásai, de nem mindenütt érvényesülnek törvényszerűen.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!