Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 28., vasárnap, Elemér napja
HÍR TV – CIVIL KÖRCzeglédynek van Gyurcsánya, vagy fordítva?
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/digitalizalt-tortenelem-a-hungaricana-titkai-4037576/

Digitalizált történelem: a Hungaricana titkai

Néhány kattintás, és meglepő sztorik kerülhetnek napvilágra bárki családtörténetéből. Teszteltük!

Nagyváradon, 1906 körül történt az eset, ha hihetünk a Nyírvidék nevű újságnak, amely 1929-ben idézte fel a történetet. A cikkből kiderül, hogy nemcsak hírlapíró, hanem egy „krajcáros esti lap” kiadója is volt. A lap egy cikkben megtámadta Kun Bélát, a Szabadság munkatársát. (A fiatal Kun Béla ekkortájt valóban Kolozsváron és Nagyváradon újságíróskodott, a dicstelen jövőt még senki nem sejthette.) Kun Béla ezután találkozóra hívta ükapámat a Pece-partra, ahová egy vasrúddal felfegyverkezve érkezett. Állítólag köszönés helyett fejbe is sújtotta vele, ami a sztori legvalószínűtlenebb pontja, mert ha valakit fejbe sújtanak egy vasdoronggal, az utána nemigen lövöldöz. A cikk szerint üknagyapám pisztolygolyója Kun Béla feje fölött süvített el.

„Ha nem téveszt célt 23 éve az a golyó ” – ezzel a félmondattal búcsúztatta hányatott sorsú ősömet a Nyírvidék, merthogy a cikk egyben üknagyapám temetéséről is tudósított. A századeleji sajtócsetepaté leírását azért nem vettem készpénznek, már csak azért sem, mert 23 évvel az eset után született. Az viszont biztos, hogy digitális adatbázis nélkül soha nem bukkantam volna rá, mert nem tehetem meg, hogy heteket töltsek családtörténeti kutatással. De ha megtehetném, akkor sem jutott volna eszembe, hogy éppen a Nyírvidéket böngésszem.

Háromszázezer képeslapot is megnézegethetünk
Fotó: Hungaricana

A Hungaricana oldalán nemcsak régi újságokat találunk, hanem például a büntetőeljárások során keletkezett iratokat is. Ilyenek a fogolytörzskönyvek, amiket a letartóztatott személyeknek állítottak ki. Budapest Főváros Levéltára őrzi és digitalizálta őket. Egy ilyen, 1921-es fogolytörzskönyvből további két perc kutatás után kiderült, hogy ükapám ebben az időpontban már hatszor volt büntetve sajtóvétség miatt, és csak fél lába volt, a másikat nyilván a világháborúban vesztette el. A vád sajnos lopás volt – némi vigaszt jelent, hogy a fogolytörzskönyv szerint a letartóztatás után pár nappal szabadult is. Remélhetőleg csak tévedés történt. A Budapesti Czím- és Lakásjegyzék a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár jóvoltából szintén rendelkezésre áll a Hungaricanán, kisebb kihagyásokkal az 1880-as évektől 1928-ig, ebben viszont nem találtam meg őt a fogolytörzskönyvben található címen. Lehet, hogy nem volt bejelentve?

Nyilván szerencse kérdése is, de családtörténeti kutatásban rövid idő alatt egészen szép eredményt hozott a Hungaricana. Kiindulópontot is jelent, hiszen most már úgy mehetek a levéltárba, hogy pontosan meg tudom mondani, melyik büntetőügy iratait szeretném kikérni. Ez a levéltárosoknak is könnyebbséget jelent. Ha a látogatók már tudják, hogy nagyjából mit keresnek, időt takarítanak meg a levéltárosnak, amit kutatómunkára fordíthat.

A Hungaricana persze nemcsak a hozzám hasonló amatőr, hanem a profi kutatók számára is hasznos lehet, mert a részt vevő intézmények – könyvtárak, levéltárak, múzeumok, egyházi intézmények – a legtöbbet kutatott anyagaikat igyekeztek digitalizálni. Az oldalon egyszerre kereshetünk az összes anyagban, de szűkíthetjük is a keresést egy vagy több tetszőleges adatbázisra. Egyszerű eligazodni, jól lehet keresni is.

Érdemes cél nélkül is böngészni, mert sok érdekes anyagot meg lehet itt nézegetni, például háromszázezer képeslapot öt intézmény gyűjteményéből, amelyeket a térképen is elhelyezhetünk. A majdnem négymillió oldalnyi anyag digitalizálását jórészt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta pályázati úton. A közös honlap, a Hungaricana azért jött létre, hogy a digitalizálás eredménye el is jusson a felhasználókhoz; a digitális gyűjtemény gazdája az Országgyűlési Könyvtár.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Vita a magyar hősökről

Magyargyűlölők és magyarszeretők – Pataki Tamás válasza Puzsér Róbertnek
A magyar hősök tettei, példái az identitásunkat erősítik, gerincességük, áldozatvállalásuk hitet és reményt ad a kitartáshoz.

EPP

Kilép a Fidesz a néppárti frakcióból, ha elfogadják a tervezett alapszabály-módosítást
Novák Katalin: A Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát.

Kiemelt

Vértelen vámpírrománc
A Bridgerton család karácsonyi sikere után 2021 kezdetén az Erzsébet-kori Angliába szökhetünk A boszorkányok elveszett könyvének második évadával.

Poszt-trauma

Gulácsi és a szivárványcsaládok – Gyurcsány Ferenc likes this
A válogatott kapus feltehetően vállaltan lépett be a politikai térbe.

Poszt-trauma

Megbukott a gonosz terv Orbán megbuktatására
Nem lehet minket palira venni!

Poszt-trauma

Dobrev, Gyurcsány és a kommunizmus emléknapja
Összemosni Orbán Viktort – aki valóban harcolt a kommunisták ellen – a kommunistákkal: a pofám leszakad!

Aktuális

Szalai Tamás győzelemnek örülhetett a Mol Fehérvár kispadján
Nikolics Nemanja a századik gólját szerezte tizenegyesből fehérvári mezben, Loic Nego is betalált.

Fricz Tamás blogja

Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború
A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!