Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/jo-estet-nyar-jo-estet-szerelem-diplomata-az-erdoben-4029006/

Jó estét nyár, jó estét szerelem: Diplomata az erdőben

A Szász János–Presser Gábor alkotópáros Fejes Endre-adaptációja nem aktualizál.

Munkások. Szegény sorsú, tragédiák közelében élő emberek. Fejes Endre alakjai romantikától, pátosztól mentes, realista figurák, mellettük ott lopakodik a pusztulás. Mocorgót, a mindenbe belekeveredő, börtönviselt proletárfiút ötvenhatban puskasorozat terítette le, sírja napokig ott állt a Bakáts téren a többi halom között. „Nyugtalan, ideges fiú volt Nagyon verte őt a sors.” Fejes Endre másik hőse, Hábetler Jani maga vált gyilkossá: a sógorát ölte meg a Rozsdatemetőben, ebben a kiváló, idősebb Hábetler János és Pék Mária munkáscsaládjának a Lágymányostól Pestig érő, történelmi fordulatoktól vert, hányattatott hétköznapjait elénk táró regényben.

Gyilkosságot követett el a nyolc általánost végzett lakatosfiú is a Normafától nem messze, az erdőben. Onnan taxival a szigeti Nagyszállóhoz hajtatott; arca „szeplős a vértől, nyaka, fehér inge telespriccelve vérrel”. Így adta föl magát a rendőrnek. Ezen a ponton ér véget a jól ismert kisregény, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A lakatosfiút, akiről Fejes Endre a hősét mintázta, a hatvanas évek elején akasztották föl gyilkosságért. Bírósági iratait az író áttekinthette; így született meg a másfél ezer forintból élő, magát görög diplomatának kiadó s a nőket Viktor Edman álnéven házassági ajánlatokkal szédítő, majd rászedő munkás története. A regényből tévéfilm is készült Harsányi Gábor emlékezetes főszereplésével. A musicalváltozatot 1977-ben mutatták be Marton László rendezésében a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza volt a lakatosfiú.

Szász János 2015-ös adaptációja nem aktualizál, nem kívánja a jelenbe hozni egy manapság letűnőben lévő, vagy legalábbis erősen átformálódó, valaha jelentős társadalmi réteg különös reprezentánsát, sem a regényhez és vele a munkásokhoz, a korabeli Magyarországhoz elválaszthatatlanul kötődő kérdéseket. Azzal együtt, hogy a darabot a hatvanas években tartja – sőt, az eredetihez képest néhány évvel korábbra, a valódi gyilkosság idejére helyezi –, háttérbe szorítja a kor ma már érdektelennek ható társadalmi problémáit, előtérbe tolva a lélektani okokat. 2015-ben a fodrászüzlet rádiójából is más szól: elmarad a hiteles környezet meghatározásához régen fontos allúzió, a prágai tavasz 1968-as eltiprására utaló rádióközlemény.

Az új előadás készítői elővették a brutális gyilkosságot aprólékosan rögzítő korabeli jegyzőkönyveket, amelyből az író is dolgozott. A bírósági vallomástétel idősíkjába összpontosítja a történetet Szász János, ez az origó, amelyből végeredményben retrospektív módon bontakozik ki a cselekmény. A számonkérés finom középpontba állítása az események végzetszerűségét emeli ki, baljóslatúan már a kezdetektől a tragédiára fókuszál. Ez pedig az előadásnak végig kitartó, különös delejezőerőt kölcsönöz, amely nyomasztó hatásával más lélektani akusztikát ad a slágerszerű dalbetéteknek is. Az eredeti színpadi változathoz képest a jegyzőkönyvekből új részletet is beiktatnak a szövegbe: a fiú meg kívánja mérgezni az egyik fiatal lányt, aki leleplezte üzelmeit. A betoldás zenei része messze van a musical világától, inkább Pintér Béla előadásainak recitatív énekmondását idézi.

Az előadás szuggesztivitását erősíti a tetszőlegesen mozgatható, a korabeli tapéták szín- és formavilágát hordozó paravánokon időnként feltűnő háttérvetítés. Egyik pillanatban mintha a hatvanas-hetvenes évek kísérleti rövidfilmjeinek kockái elevenednének meg, amelyeket aztán bírósági jegyzőkönyvek töredékei, pusztulást sugalló, a szereplők arcát idéző, anatómiai ábrákat utánzó alakzatok követnek.

A főszereplő, Wunderlich József játéka rendkívül erős, nagy energiákat mozgósít, újszerű, hiteles figurát teremt, amely jelentősen eltér attól, ahogy eddig Viktor Edmant – akár Harsányi Gábor alakításában – a közönség láthatta. Wunderlichet jól kiegészíti Börcsök Enikő egyszerű, elesett, némi vidámságot és kétségbeesett gyanakvást egyszerre hordozó Varga Veronikája és az anyaként, illetve virágárusként is feltűnő, néhány gesztussal komplett életutakat sejtető Kútvölgyi Erzsébet. A mostani szereplők közül egyébként ő az egyetlen, akit Varga Veronikaként az ősbemutatón is láthattak a nézők.

(Fejes Endre–Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem. Pesti Színház. Rendező: Szász János.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyűlölethullám

Követőik fogságában a baloldali miniszterelnökjelölt-aspiránsok
Hosszú távon komolyan árthat az előválasztási versengés az ellenzék majdani miniszterelnök-jelöltjének megítélésében.

Eretnek szertartások

Azonos nemű párok megáldásával lázad a német egyház
Mintegy száz katolikus templom vesz részt a Vatikán állásfoglalása ellen tiltakozó kezdeményezésben.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Aktuális

Tíz év után sikerült emléket állítani a honvéd őrnagynak Budapesten
Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Vasvári-mellszobrát Tiszavasváriba szánta, de politikai okok miatt nem vette át a városvezetés, ezért a műteremben feküdt.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!