Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 12., kedd, Jónás, Renátó napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kepet-is-kinal-a-zenehez-a-pannon-filharmonikusok-4091257/

Képet is kínál a zenéhez a Pannon Filharmonikusok

Kortárs képzőművészetet kínál koncertjeihez a Pannon Filharmonikusok. Elsőként Zászkaliczky Ágnes festett.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adta elő a Művészetek Palotájában a pénteki hangverseny első részében Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, az együttes rezidens szólistája és testvére, Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok. A szünet után Sibelius I. szimfóniája következett, s alighanem e választáshoz kötődött, hogy a hangversenyt a jégkék szín jegyében rendezték meg.

Bár a zenéről indított közös gondolkodás keretében a következőkben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány mutat majd be a koncertek estéin a Müpában olyan művet, amely a zenéhez kötődik, azt a festményt, melyet az este alkalmából az emeleti előtérben kiállítottak, kifejezetten a zenekar menedzsere, Horváth Zsolt felkérésére festette Zászkaliczky Ágnes festőművész.

Zászkaliczky Ágnes, aki 2004-ben orgonaművészi diplomát is szerzett, szorosan kötődik a finn zenéhez, kultúrához. Már gyermekkora óta vonzódik Sibelius zenéjéhez, a legutóbbi időszakban pedig férjével, Bogányi Tiborral öt évig élt Finnországban, a vörös sziklák, az égig érő fenyők és a jégkék vizű tavak országában, ami nagy hatást gyakorolt rá. Éppen egy ilyen tó víztükre előtt örökítette meg a finnek nemzeti zeneszerzőjét is, akitől egyébként a hangversenyen nemcsak a programban szereplő I. szimfónia hangzott el: ráadásként a talán leghíresebb műve, északi barátaink nemzeti karakterét a leginkább kifejező Finnlandia is.

Amilyen közel áll hozzá a finn zeneszerző világa, olyan fontosnak érzi a portréfestészet lehetőségeinek kutatását. A másfél éve Bécsben élő művész az utóbbi években jó néhány portrét festett, melyeket elsőként május 7-én a bécsi magyar nagykövetség kiállítótermében, majd a tervek szerint Szentpétervárott és más városokban is bemutatnak. A művek kortárs magyar zeneszerzőket és előadóművészeket ábrázolnak – hogy kiket, azt a Sibelius című portré alkotója egyelőre nem árulná el. Az viszont bizonyos, hogy a koncertsorozat március 7-én az Üvegzöld című esttel folytatódik, Mozart és Schumann műveivel.

Fotó: Béres Attila

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Az új ellenség neve: SUV
Amikor az Európai Unió bevezette a belső égésű motorok kibocsátásának szabályozását, az a cél vezette, hogy csökkenjen a közúti közlekedés környezetterhelése a kontinensen.

Poszt-trauma

Örök élet és ingyen sör jöhet a Ferencvárosban
Robbanhat a poénbomba.

Poszt-trauma

Dániának elege lett
Amit szabad Jupiternek...

Poszt-trauma

A 444 kérdőre vonta Karácsonyt
Ez az álmoskönyvek szerint nem sok jót jelent.

Poszt-trauma

Pestiesen szólva, kilóg a lóláb
Az adatok nem hazudnak.

A szakma

A világ vezető múzeumi szakemberei méltatják a Liget Budapest Projektet
Vasárnap kezdődött a világ legjelentősebb múzeumépítési szakmai konferenciája, amelyet minden évben egy olyan nagyvárosban rendeznek meg, amelyben valamilyen jelentős múzeumfejlesztés zajlik.

A jövő történelme

Halálsikoly a francia pokolból
Laurent Obertone az elmúlt évtizedek titkosszolgálati jelentéseire, terrorcselekményeire és nem utolsósorban a mindennapok közhangulatára alapozva írta meg vízióját a közeljövő Franciaországáról.

Aktuális

Kulcs a bankok digitalizációja
Saját digitalizációs programot dolgozott ki a Magyar Bankszövetség is, amelyben fontos célként jelölik meg a digitális dokumentumkezelésre való átállást és a készpénzhasználat visszaszorítását.

Fricz Tamás blogja

Borkai – még egyszer és utoljára
Borkai Zsolt néhány nappal ezelőtt – Fidesz-tagsága után – lemondott a polgármesteri pozíciójáról is. Engedjék meg nekem, kedves olvasók, hogy ezúttal nagyon röviden reagáljak erre.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …