Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kepet-is-kinal-a-zenehez-a-pannon-filharmonikusok-4091257/

Képet is kínál a zenéhez a Pannon Filharmonikusok

Kortárs képzőművészetet kínál koncertjeihez a Pannon Filharmonikusok. Elsőként Zászkaliczky Ágnes festett.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adta elő a Művészetek Palotájában a pénteki hangverseny első részében Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, az együttes rezidens szólistája és testvére, Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok. A szünet után Sibelius I. szimfóniája következett, s alighanem e választáshoz kötődött, hogy a hangversenyt a jégkék szín jegyében rendezték meg.

Bár a zenéről indított közös gondolkodás keretében a következőkben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány mutat majd be a koncertek estéin a Müpában olyan művet, amely a zenéhez kötődik, azt a festményt, melyet az este alkalmából az emeleti előtérben kiállítottak, kifejezetten a zenekar menedzsere, Horváth Zsolt felkérésére festette Zászkaliczky Ágnes festőművész.

Zászkaliczky Ágnes, aki 2004-ben orgonaművészi diplomát is szerzett, szorosan kötődik a finn zenéhez, kultúrához. Már gyermekkora óta vonzódik Sibelius zenéjéhez, a legutóbbi időszakban pedig férjével, Bogányi Tiborral öt évig élt Finnországban, a vörös sziklák, az égig érő fenyők és a jégkék vizű tavak országában, ami nagy hatást gyakorolt rá. Éppen egy ilyen tó víztükre előtt örökítette meg a finnek nemzeti zeneszerzőjét is, akitől egyébként a hangversenyen nemcsak a programban szereplő I. szimfónia hangzott el: ráadásként a talán leghíresebb műve, északi barátaink nemzeti karakterét a leginkább kifejező Finnlandia is.

Amilyen közel áll hozzá a finn zeneszerző világa, olyan fontosnak érzi a portréfestészet lehetőségeinek kutatását. A másfél éve Bécsben élő művész az utóbbi években jó néhány portrét festett, melyeket elsőként május 7-én a bécsi magyar nagykövetség kiállítótermében, majd a tervek szerint Szentpétervárott és más városokban is bemutatnak. A művek kortárs magyar zeneszerzőket és előadóművészeket ábrázolnak – hogy kiket, azt a Sibelius című portré alkotója egyelőre nem árulná el. Az viszont bizonyos, hogy a koncertsorozat március 7-én az Üvegzöld című esttel folytatódik, Mozart és Schumann műveivel.

Fotó: Béres Attila

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …