Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 7., péntek, Gizella napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA magyar ellenzék a globalisták helyi lerakata.
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kiralynok-egymas-fogsagaban-4057862/

Királynők egymás fogságában

Stuart Mária és Erzsébet királynő kerülgeti egymást az Arany Alkonyban.

Félhomály. Hatalmas terem nagy belmagassággal, majdnem szimmetrikusan két súlyos faágy. A sarkokban a gipsz díszítés mentén megsötétedett kórházszínű fal. A szélen két lift, a jobboldali üzemen kívül, azt alkalmanként másra használják. A baloldaliban liftes néniként Stuart Mária őrzője, Paulet (Takács Nóra Diána) ül félálomban, bent a szobában pedig a fogságba vetett Mária (Hámori Gabriella) fekszik.

A kastélyból átalakított, szeretetotthonnal párosított elfekvő, az Arany Alkony atmoszférája éri el a nézőt hangokkal, zörejekkel, dallamfoszlányokkal. Lelki-szellemi értelemben létező helyszín ez elsősorban: a másik ágy üres, az Erzsébet királynőé (Szandtner Anna). Mindkét oldalon megállt az óra a falon. Rosszakarat, halál, reménytelenség lengi be a teret; az Idegen (Bercsényi Péter) képében egyszerre tűnik fel a halál és a politikai rendőrség.

A régi világ véget ért, új, az előzőnél is kegyetlenebb, sivárabb korszak jön: a politikai elit tagjai a kastélyüzem szürke portásköpenyes, névtáblás alkalmazottjaivá lettek, időleges fennmaradásukat a ravaszság, az elvakultság biztosíthatja. Kétszer csendül fel a remény hangja. Először, amikor Mortimer (Ficza István) összeesküvéssel, szabadulással kecsegteti Máriát: a liftben lógó zsebrádión visszatérést hirdetve megszólal Dino Olivieri melankolikus-szép J’attendrai-ja. Másodjára már ironikusan, amikor minden elveszett a skót királynőnek.

Mária és Erzsébet kerülgeti egymást a szobában. Gáspár Ildikó értelmezése részben háttérbe szorítva a politikát, az államérdek kényszerét a két nő személyes viszonyára, egymást fogságban tartó képzeteire, determinált helyzetére, összeérő-összefolyó egyéniségére teszi a hangsúlyt.

Szigorúan feszülő fekete öltözékben, puritán módon megtűzött hajjal mozognak egymás vonzásában-taszításában. Külsejük, megjelenésük hibátlan; játékuk nem minden esetben az, helyenként ingadozó erejű. Találkozásuk – a dráma csúcspontja – jó példája ennek. Okozhatja ezt talán a drámában patikamérlegen kényesen előállított egyensúlynak az a szándékos megbontása, amelynek következtében Mária abszolút érzelmi-erkölcsi fölénybe kerül Erzsébethez képest.

Ami az előadás buktatóit mellékessé teszi, az a nagy műgonddal szinte tökéletesre csiszolt látványvilág a díszlettel, a jelmezzel (Izsák Lili, Kálmán Eszter), és helyenként a mozgással. A vért kívánó Burleigh főkincstárnok (Vajda Milán) busafejű stréber laboráns a kémia szertárból; komikus kergetőzése, verekedése az aláírt halálos parancsért a kezdő szobalánnyá transzformált Davisonnal (Spiegl Anna alakítja kiválóan) az előadás egyik legjobban eltalált pillanata.

A nem hibátlan, de kifejezetten szép előadásból kiemelkedik Pogány Judit bölcs Talbotja, Znamenák István francia követe, Takács Nóra Diána Pauletje.

(Friedrich Schiller: Stuart Mária. Örkény Színház. Rendezte: Gáspár Ildikó.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚJABB VAKCINA A KORONAVÍRUS ELLEN

Hamarosan már a háziorvosok is olthatnak a Janssen-vakcinával
A 16. heti járványügyi adatokhoz képest a 17. héten harminc százalékkal csökkent a fertőzöttek száma – közölte Galgóczi Ágnes.

MINISZTERELNÖKI NAGYINTERJÚ

Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia
A Postoj.sk című szlovák hírportálnak adott miniszterelnöki interjú teljes, szöveghű közlése.

Kiemelt

Progresszív paradicsom fejlődik a poszt-Covid-turizmusban
A tetszhalott állapot utáni újraindulással megjelennek a járványválság hatásai, de nem mindenütt érvényesülnek törvényszerűen.

Poszt-trauma

Megint jönnének, megszorítanának és sarcolnának
A Gyurcsány-csapat tagjának nem tetszik az ingyenes parkolás.

Poszt-trauma

HÍREK EGYMÁS UTÁN – Tanmese a jogbiztonságról
A „bohém” színész diplomáját nem vesszük el, mert ő „bohém” színész, a polgármester élettársának diplomáját meg elvesszük, mert ő a polgármester élettársa, a polgármester ráadásul fideszes?

Poszt-trauma

Jakab Péter hatalmas öngólt lőtt
Kibújt a szög a zsákból.

Aktuális

Figyelni kell a nagybőgőre
A filmtörténetben vannak olyan filmek, amelyeket azért kell megnézni, mert sokat tanulhat belőle az ember. Ilyen Benoît Jacquot 3 szív című 2014-es alkotása is, amelyben Marcello Mastroianni lánya, Chiara Mastroianni saját anyjával, Catherine Deneuve-vel és Charlotte Gainsbourggal játszik együtt.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!