Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 19., vasárnap, Sára, Marió napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/nemcsak-elbocsatottak-de-meg-rendhagyo-orajat-is-lemondtak-a-pecsi-petofinek-3869189/

Nemcsak elbocsátották, de még rendhagyó óráját is lemondták a pécsi Petőfinek

P. Horváth Tamás író a Pécsi Református Kollégium szakácsaként dolgozott, amíg ki nem állt a Soros támogatta szervezet mellett.

„Szombaton felszólaltam a pécsi civil tüntetésen. Kedden kirúgtak az állásomból. Mindenki vigyázzon magára” – írta Facebook-oldalán P. Horváth Tamás író csütörtökön. A férfi a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma szakácsaként dolgozott nyár vége óta, s bár munkájára semmilyen panasz nem érkezett, három nappal ezelőtt elbocsátották. Bizonyítani nem tudja az összefüggést, mondta el lapunknak P. Horváth, de különös egybeesésnek tartja, hogy néhány nappal azután váltak meg tőle, hogy felszólalt egy, a pécsi civilekért szervezett tüntetésen.

P. Horváth Tamás, akit a városban legtöbben Petőfiként ismernek, a pécsi kulturális élet legendás alakja. Az ő nevéhez fűződik a Csontváry Múzeum épületében 2009-ig működött romkocsma, a Café Dante, amely a helyi egyetemi közösség és az értelmiség törzshelye volt. P. Horváth íróként lett országosan ismert, első regénye, a Tündérváros a száz évvel ezelőtti Pécsen játszódik, Zsolnay Miklós titkos életén keresztül mutatja be a Zsolnay-gyár történetét. Az idén megjelent Öt torony című munkája az 1918-as szerb megszállást idézi fel számos helytörténeti, gasztronómiai és ipartörténeti érdekességet kínálva. Az ötgyermekes P. Horváth magyar szakos diplomájával a hétköznapokban szakácsként kereste a kenyerét, a Pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott – írta róla a Szabad Pécs hírportál. Idén augusztus 28-án kötöttek vele egyéves, határozott idejű munkaszerződést, három hónapos próbaidővel. A próbaidő november végén lejárt, és mivel a munkáltatónak semmilyen kifogása nem volt, a szerződése 2018 augusztusáig tartó munkaszerződéssé alakult át. De az abban rögzített idejét már biztosan nem töltheti ki.

 Ahogy arról beszámoltunk, a pécsi közgyűlés múlt héten nyilatkozatban foglalt állást a Soros György támogatását élvező Az Emberség Erejével nevű, a városban és a régióban tíz éve dolgozó civil szervezettel szemben. Ebben Páva Zsolt fideszes polgármester személyesen kérte a helyi lakosokat, vállalkozásokat és szervezeteket, hogy ne adjanak tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget a civileknek, mert a város „nem kér Soros Györgyből”. P. Horváth Tamás erre a nyilatkozatra válaszul írt véleménycikket a Szabad Pécs számára, amelyet múlt szombaton a civilek melletti tüntetés során fel is olvasott. Három nap múlva elküldték a munkahelyéről. Egészen pontosan közös megegyezéssel szerződést bontottak vele.

P. Horváth lapunknak elmondta, szerette volna megkímélni kollégáit a munkaügyi per következményeitől, így nem tereli jogi útra az ügyet. – Három nappal korábban véglegesítették a szerződésemet, mindenki meg volt elégedve a munkámmal, semmi jele nem volt annak, hogy el akarnak küldeni – fogalmazott az író. A helyzet a szombati pécsi tüntetés után változott meg. Kedden a konyháról behívták az igazgatói irodába, ahol közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára, mert „nem illeszkedik be a kollektívába”, másnap már nem is kell bemennie dolgozni. P. Horváth elárulta, mindez a kollégáit is meglepte, ráadásul nekik most pluszmunkát kell vállalniuk, hiszen a konyhán nincsenek elegen. – Nem állítok semmit, hiszen bizonyítani úgysem tudom, csak felsoroltam a tényeket – foglalta össze történetét P. Horváth, és azt is elmondta, nem tudja, mihez kezd most, távozása után a városban nehezen talál majd munkát, öt gyerekkel pedig nincs könnyű helyzetben: „Nem tudom, mi lesz februárban.”

– P. Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, tartalmi-logikai összefüggést pedig a munkaszerződésben megjelölt próbaidő lejártával mutat. Bármilyen más, külső körülményre hivatkozó magyarázat téves és megtévesztő – válaszolta a Szabad Pécs megkeresésére Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója, és hangsúlyozta: túl vannak a próbaidőn, levonták a tanulságokat. Hozzátette, bízik benne, hogy P. Horváth „a versenyszférában, méghozzá a prémiumszektorban hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására”. Hogy P. Horváth elbocsátása mögött több is lehet gasztronómiai ellentéteknél, jelzi, hogy a férfi a Magyar Szépírók Társasága tagjaként rendhagyó irodalomórát tartott volna januárban a gimnázium tanulói számára, ám az intézmény ezt az eseményt is törölte. Kerestük az ügyben Kádár Pétert, aki telefonon nem, csak írásban kívánt reagálni kérdéseinkre, válasza eddig nem érkezett meg. Tovább árnyalja a történetet, ha tudjuk, hogy a Pécsi Református Kollégium korábbi főigazgatója, jelenleg igazgatótanácsi elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, fideszes képviselő. Mások mellett az ő kezdeményezésére és hathatós támogatásával indult el a városban a civileket ellehetetlenítő kampány.

Cikkünk megjelenése után reagált a Pécsi Református Kollégium igazgatója, Kádár Péter is. Mint ismételten leszögezte, a történteknek szerinte munkahelyi okai vannak, amiket szeretne megtartani munkahelyi ügynek. „Egy tisztán munkahelyi ügyben fölösleges és erőltetett politikai vonatkozásokat keresni” – vélekedett. Kádár hozzátette, hogy Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg.  „A próbaidő tapasztalatait leszűrve a munkahelyi középvezetőkkel arra a megállapításra jutottunk, hogy szerencsésebb, ha Horváth Tamás egy olyan munkahelyen keres további boldogulási lehetőséget, amely személyiségének, adottságainak jobban megfelel, és ahol a munkahelyi közösségbe könnyebben beilleszkedhet” – közölte Kádár Péter. (MN)

 

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Az ausztrál kormány az idegenforgalom újraélesztésén dolgozik
A sydneyi székhelyű idegenforgalmi tanács becslése szerint a tűzvész miatt az év végére legkevesebb 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot.

Poszt-trauma

Vihogó momentumos lányok Strasbourgban – videó
Arrogáns hangnem és bohóckodás.

Poszt-trauma

Mi fáj Bősz Anettnek?
A magyar zászló, vagy a magyar hús zavarja a képviselő asszonyt?

Poszt-trauma

Lendvai Ildikó a botcsinálta fociszakértő
Elgurult az a fránya pettyes.

Poszt-trauma

Bősz Anett esete a rendszerváltással
Liberális gőg vagy szimpla tudatlanság?

Álhírek

Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen
Bizonyítékok sora mutat arra, hogy teljes valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket.

Ez történt száz éve

Magyarország kegyetlen békediktátumot kap Párizsban
Senkinek sem voltak illúziói, mégis megdöbbenést kelt, hogy szűk egyharmadára vágják az államot, elcsatolva három és fél millió magyart, a nemzet harmadát.

Aktuális

Ő az
Gáspár Tibor negyvenéves pályafutása egytizedét töltötte Budapesten. Az irodalom legszebb férfi főhőseit vidéken játszotta el. Első filmfőszerepét 45 évesen kapta Janisch Attila Másnap című alkotásában.

Fricz Tamás blogja

A liberálisoknak már Matolcsy György is fasiszta...
Már megint megjelent egy, a nemzeti együttműködés rendszerét és Magyarországot pocskondiázó és lesajnáló kötet az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …