Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 16., szerda, Jusztin napja
HÍR TV - CSÖRTECivilizálatlanság az egész BLM mozgalom.
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/otven-eve-robbantottak-fel-a-nemzeti-szinhazat-3995756/

Ötven éve robbantották fel a Nemzeti Színházat

Gyertyagyújtással emlékeznek meg péntek este a Nemzeti Színház ötven éve felrobbantott épületéről.

„Háromnegyed tizenegy volt, az EMKE-nél álltam, hatalmas tömeg állt néma csöndben. Csak a rendőrök hangoskodtak: menjünk arrébb. Senki se mozdult. A díszletraktárral kezdték: hatalmas dördülés, majd porfelhő következett, és a tömeg rendíthetetlen mozdulatlanságban, némán állt tovább. Ha ordítás lett volna, talán oldja a feszültséget. De az a csönd az elviselhetetlenségig fokozódott bennem, és másban is. Bihari Jóska bácsival találkoztam. »Megátkoz benneteket az én székely Istenem!« – mondta, s rettentő fájdalommal megindult felfelé, a Duna irányába.” Őze Lajos Kossuth-díjas színművész így emlékezett arra a napra, az akkor már belülről régóta bontott Nemzeti Színház épületének robbantására.

A tömegközlekedési igények megváltozásával a hatvanas éveke elejére szükségessé vált az 1950-es években félbemaradt metróépítés folytatása. Az építők 1960-ban értek a Rókus-kórház alá, ahová mélyállomást terveztek. A nehéz talajviszonyok miatt azonban a terveket módosítani kellett. A mélyállomást ezért a Rákóczi út és a Nagykörút sarkára helyezték át. Épp oda, ahol a Nemzeti Színház állt.

A műszaki szakértők szakvéleménye szerint az 1875-ben épült Blaha Lujza téri színházépület – amely a Nemzeti Színház társulatának 1908-as beköltözésig Népszínházként működött – mind építészeti, mind műszaki állagában teljesen elavult volt. A metró építése miatt hat évig nem is üzemelhetett volna. Az épület felújításának költségét 120 millió forintra becsülték, ugyanakkor – adottságai miatt – csak a századforduló technikai színvonalán lehetett volna helyreállítani.

A Politikai Bizottság döntését mérlegelve az Országos Tervhivatal 1964 márciusában javaslatot terjesztett a Gazdasági Bizottság elé a Nemzeti Színház épületének szanálásáról. A javaslat alapján pedig a Gazdasági Bizottság 1964. március 27-én hozott határozatot az épület lebontásáról.

„Ott álltam, és rajzoltam. Tenni semmit se lehetett, úgy rendelkeztek, hogy az ügy semmiféle ellenkezést nem válthat ki. Beszéltem egy mérnökkel, elmondta: négy toronyból állandóan műszerrel figyelték a metró építkezésének hatását. Állította: »úgy megyünk el az épület alatt, hogy a színház meg se fog mozdulni«. A párizsi opera alatt is hatalmas metróállomás épült, s több mint száz esztendeje zavartalanul áll az épület” – Varga Mátyás díszlettervező ezekkel a szavakkal idézte vissza a történéseket.

Ennek március 15-én lesz ötven éve. Péntek este hat órakor a mostani Nemzeti Színház előtti hajóorrban tartanak megemlékezést. Korabeli idézetek hangzanak el a bejárat előtt felállított hangszóróból, majd mindenki vízre teheti mécsesét a hajóorrban, így emlékezve az épület leomlására. A megemlékezésen részt vesznek olyan művészek, akik még játszottak a Blaha Lujza téri épületben, és jelen lesznek színészek, rendezők és színházvezetők is.

„Katedrálisnak láttam az épületet. Mert tekintélyt sugárzott, akár a Magyar Tudományos Akadémia, amely ezeréves mivoltunk erejét is kifejezi, s erőt ad önbecsülésünk megtartásában” – mondta egykor Bessenyei Ferenc, a Nemzeti Színház társulatának a tagja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a családpolitikai kutatásoknak
A Kopp Mária Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben számos kutatási projektben és programban fog együttműködni.

VILÁGJÁRVÁNY

Egyre több európai országot aggaszt a delta variáns terjedése
Az oltás hatásos lehet az új változat ellen is, amely már Franciaországot és Ausztriát is elérte.
Terrorveszély? Bombát hatástalanítottak a római stadion mellett
Az Olaszország–Svájc meccs előtt több mint három órával értesítette egy járókelő a hatóságot.

Poszt-trauma

Miért kell leszerbezni egy magyar színházat?
Ne legyünk szűkkeblűek, pláne ne itt, Budapesten.

Poszt-trauma

Mihalik Enikő belső információt kotyoghatott ki
Szurkoljunk Karácsony városdiplomáciai főtanácsadójának és kedves nejének!

Poszt-trauma

Bevetésen az igazi szivárványkoalíció
Összefújta a szemetet a globalizmus szele.

Aktuális

Kiváló hírt kaptak a népszerű konzol tulajdonosai
Felhős futtatással ők is játszhatnak a vállalat jövő évi exkluzív játékaival.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!