Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 14., péntek, Bonifác napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA globalizmus a társadalmi rendet szétrombolja.
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/richter-janos-karmester-170-eve-szuletett-4190159/

Richter János karmester 170 éve született

Százhetven éve, 1843. április 4-én született Győrben Richter János karmester, az első bayreuthi játékok ünnepelt dirigense.

Richter édesapja az Esterházyak együttesében muzsikált, majd Győrbe költözött, ő alapította és vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét. Felesége, Csazenszky Jozefa operaénekes volt, aki fellépett Wagner Tannhäuser című operájának bécsi premierjén is. Nem csoda, ha fiuk örökölte a zenei tehetséget: ötévesen már az üstdobot püfölte egy zenekarban, hétévesen apja helyett orgonált a misén, kilencévesen édesanyját kísérte zongorán, mindehhez abszolút hallása is volt. A csodagyermek tízévesen lett tagja a híres Bécsi Fiúkórusnak (Wiener Sängerknaben), a császárváros zeneakadémiáján hegedűt, kürtöt, zeneszerzést és vezénylést tanult, mire végzett, a hárfa és az oboa kivételével valamennyi hangszeren játszott. Ennek később jó hasznát vette: ha karmesterként a próbán elégedetlen volt valamelyik szólammal, maga játszotta el, hogy mit szeretne hallani.

Richter karmesterként 1865-ben szülővárosában Mozart Jupiter-szimfóniájával mutatkozott be. A következő évben lett Wagner munkatársa, aki A nürnbergi mesterdalnokok partitúrájának letisztázásához keresett zeneértő embert. A nagy korkülönbség ellenére – a komponista éppen három évtizeddel volt idősebb – a két zenész között barátság is kialakult. Richter Liszt Ferenccel is megismerkedett. Wagner 1867-ben beajánlotta a müncheni Operaházba, ahol Richter előbb Hans von Bülow karmester mellett dolgozott, majd maga is elkezdhetett vezényelni.

Richter 1871-től Pesten dolgozott, a Nemzeti Színházban nagy sikerrel dirigálta a Lohengrint, vezényletével mutatták be Liszt Ferenc Krisztus című oratóriumát, tagja volt a Zeneakadémia felállítását előkészítő bizottságnak. 1875-től a századfordulóig töltötte be a bécsi udvari opera és a Bécsi Filharmonikusok karnagyi tisztét. A zenekar vezetése alatt élte egyik aranykorát, ők mutatták be Brahms és Bruckner szimfóniáit, Dvorák műveit. A Bécsi Filharmonikusok emlékérmet is alapítottak tiszteletére, amellyel elsőként Solti Györgyöt tüntették ki. Az érem első oldala Richter képmását ábrázolja, hátoldalán A Nibelung gyűrűje című Wagner-tetralógia motívumai láthatók.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok első évadában Richter dirigálta Wagner Ringjét, a későbbiekben a Zöld-dombon ő vitte sikerre a zeneszerző legjelentősebb műveit. Ünnepelt dirigensként 1877-ben lépett fel először Angliában, ahol az 1890-es évek végén le is telepedett. A szigetországban rendkívüli népszerűségre tettek szert az 1879 és 1897 között évente megrendezett Richter-koncertek, ennek zenészeiből nőtt ki a Londoni Szimfonikus Zenekar. Richter emellett a háromévente megrendezett birminghami zenei fesztivál állandó vezetője és a manchesteri The Hallé zenekar dirigense is volt. Az angol közönséggel ő ismertette meg Dohnányi Ernő és Bartók Béla zeneműveit, 1904-ben Manchesterben ő mutatta be Bartók korai Kossuth-szimfóniáját.

Richtert 1895-ben Oxfordban díszdoktorrá avatták, hasonló megtiszteltetésben külföldiként csak Joseph Haydn részesült, száz évvel korábban. Ő indította el a zeneszerző Edward Elgar karrierjét: bemutatta Enigma-variációit, és Elgar-fesztivált szervezett. Szülőhazájához sem lett hűtlen, az 1890-es évek második felében a budapesti filharmonikusokkal is dolgozott.

Egészségi állapota miatt 1911-ben visszavonult a nyilvános szereplésektől, utoljára Bayreuthban az ünnepi játékokon A nürnbergi mesterdalnokokat dirigálta. 1913-ban díszpolgári címet kapott a bajor várostól, ahol utolsó éveit töltötte, csendes visszavonultságban. Több szélütést követően, 1916. december 5-én halt meg Bayreuthban, ahol Liszt közelében van eltemetve.

A hallatlan munkabírású Richter János több mint 2300 operaelőadáson, kétezer koncerten vezényelt, mindig fejből. Emlékét szülővárosában egyebek mellett a róla elnevezett Zeneművészeti Szakközépiskola, zenekari bérlet, hangverseny- és koncertterem őrzi. 2000-ben megnyílt a Richter Archívum, ahol hagyatékát, a hozzá kapcsolódó zenei emlékeket, dokumentumokat gyűjtik. A Magyar Állami Operaházban 2002 májusában avatták fel emléktábláját.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Karácsony és az angol

Karácsonynak diplomája se lehetne a mai szabályok szerint
Az idegen nyelvek ismerete évtizedes elvárás a magyar felsőoktatásban, de nyelvtudásban több tízezer érettségiző is lekörözi Budapest első emberét.

VILÁGJÁRVÁNY-VÉDEKEZÉS

Orbán Viktor személyesen fejezte ki nagyrabecsülését Karikó Katalinnak
A találkozón a kutatóbiológus személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Jakab Péter komolyan kezdhet félni
Már beindult a daráló.

Poszt-trauma

Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Poszt-trauma

Az Economistban Karácsony Gergely már átvágta a határzárat
Ideje befejezni a sumákolást, a kettős beszédet, és színt vallani kerítésügyben.

Aktuális

Gólgálát tartott az Old Traffordon az MU és a Pool + videó
Parádés győzelemmel tartotta életben a jövő évi Bajnokok Ligája-indulásról dédelgetett álmait a Liverpool.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!