Keresés
Magyar Nemzet
2019. április 20., szombat, Tivadar napja
Archívum, Mindenzene
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/mindenzene/korongvilag-3883062/

Korongvilág

A hangfogás hőskora a fonográftól a gramofonig.

Kezdetben volt a csönd. Nem tartott túl sokáig. Attól fogva ugyanis, hogy az ég mennyezetén röpdöső madarakat, vízi- és csúszó-mászó, rohangáló és vijjogó állatokat teremtett az Isten, hangos lett a világ. Ez a negyedik napon történt, s bár ennek jó ideje már, a hangzavar azóta is tart. És a világ el sem csendesedik feltehetően, amíg az apokalipszis lovasainak patája által keltett visszhang valami kietlen, ember utáni kőszirten véget nem ér. Mit tehetünk? Hallgatunk.

Hangokat hallani félelem és öröm, hangokat rögzíteni kihívás. A középkor óta tiszteletre méltó, magasan kvalifikált férfiak igyekeztek fogságba ejteni a hangot, s bosszankodtak, amikor kudarcot vallottak újra és újra. Egy ravasz tekintetű XVI. századi polihisztor, Giovanni Battista della Porta egy jókora csőbe beszélt bele, s igyekezett mihamarabb lezárni a nyílását, hogy a szavai benne is maradjanak. Mondandója elillant persze, és ebben feltehetően nem csak a reakcióideje lehetett ludas.

Pedig jó helyen keresgélt. Néhány száz évvel később Thomas Alva Edison ugyancsak egy csővel ért elvégre révbe. Egy kürtőskalácshoz hasonló hengerre feszített lágy ónfóliára vett fel egy dalt. Föltalálta a fonográfot. Az 1877-ben készült sistergő felvételen Menlo Park varázslója a Marikának volt egy barikája (Mary had a little lamb) kezdetű versikét dalolja derűsen, de hallatszik a felszabadult kacaja is. Sikerült! A fonográf azonban nem sokáig uralta a hanghordozók piacát. 1887-ben bejegyezték ugyanis Emil Berliner gramofon nevű szabadalmát. A gramofon síkba terítette a hangot. Pontosabban egy korong felületén létrehozott spirálmeneten rögzítette azt. Attól fogva a zenerajongók kezébe újabb bizonyíték került: a mindenség lapos. A baljósan sötét korongokat ráadásul tárolni és másolni is egyszerűbb volt a fonográflemezeknél. Csoda-e, ha a His Master’s Voice elhíresült emblémáján egy Nipper nevű terrierkeverék már egy gramofon tölcséréből hallgatja a gazdája hangját?

A lemezekre eredetileg három-négy percnyi műsor fért, aztán használni kezdték a túlfelüket is. Sercegve felsírt a B oldal. Régen tényleg minden jobb volt, kivéve talán a rögzített hang minőségét. Pár évtizeddel később lassabban kezdtek pörögni a korongok (percenként 33 és 1/3 fordulatot tettek), és a tű sem karcolt már olyan erővel, az eredetileg komolyzenei kompozíciókhoz igazított LP pedig a könnyűzenében is nagy siker lett. Felvirradt a bakelitkorszak. És tulajdonképpen tart ma is. A következő hetekben a mikrobarázdák között tervezünk bolyongani ezért, s a kor pár fontos hozadékát hallgatni újra. Töltsenek egy pohár bort, és igazítsák a helyükre a tűket. Tegyük fel!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Szijjártó Péter: Szerbia azért erősödött meg, mert vezetői figyeltek a nemzeti érdekekre
A tárcavezető leszögezte, hogy a magyarok nagyon becsülik Aleksandar Vucic szerb elnököt, különösen azért, mert a vajdasági magyar közösségre energiaforrásként tekint.

Poszt-trauma

Bősz Anett megrendítő üzenetet küldött
Megszólalt a törpepárt arca.

Poszt-trauma

Gyorsítóval tömi az ENSZ a görög banki alkalmazottakat?
Más magyarázat nincs.

Poszt-trauma

A robbantások országa
Hajmeresztő adatok láttak napvilágot.

Poszt-trauma

Fény derült Fekete-Győr titkára
Kiderült, mi a politikai hitvallása.

Aktuális

Budapestre látogat Matteo Salvini
Május 2-án Budapestre érkezik Matteo Salvini, a belügyminiszteri posztot is betöltő olasz miniszterelnök-helyettes, hogy az európai parlamenti választások előtt egyeztessen Orbán Viktorral.

Fricz Tamás blogja

Kedves Tóth Bertalan, ön miért nem mond igazat?
Ha egyetlen idézetet fel tud mutatni az elnök elvtárs az elmúlt időszakból vezető kormánypárti politikusoktól, amelyben kijelentik, hogy cél az unióból való távozás, akkor álljon elő vele.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.