Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja
HÍR TV – CIVIL KÖRGyurcsány vagyonelkobzással fenyeget
Archívum, Múlt idő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/mult-ido/eddig-ismeretlen-anyagok-kerultek-elo-horthyrol-3902705/

Eddig ismeretlen anyagok kerültek elő Horthyról

Catherine Horel francia történész mintegy négyszáz oldalon tekinti át a kormányzó életpályáját.

A szerző az eseményen arról beszélt: Horthy Miklós életében ugyanúgy az első világháború vége hozott „brutális cezúrát”, mint Magyarország történetében; el kellett dönteni, milyen jövő felé induljanak. Művében bő teret szentel a hatalomra kerülésekor már ötvenéves, így korosnak számító főtiszt előéletének, valamint annak, hogy az mi módon hatott világképe, kormányzói pályája alakulására – ismertette a szerző.

Megjegyezte: eddig ismeretlen anyagokra is bukkant munkája során, köztük – Portugália berni nagykövetségén – a Horthy család vízumkérelmének irataira, de nagy reményeket fűz ahhoz is, hogy a vatikáni levéltárban megnyitják a tudósok előtt XII. Pius pápasága idején keletkezett anyagokat is.

A szerzőt méltatva Pók Attila történész arról beszélt: Catherine Horelről témái és származása miatt is „nyugodtan mondhatjuk, hogy magyar történész”, aki a nyelvet is beszéli, különlegessége pedig az, hogy a történelmi problémákat az emberi viszonyok, konfliktusok szintjén képes vizsgálni.

Romsics Ignác történész kiemelte: azóta, hogy 1919-ben a politika színpadára lépett, Horthy „a magyar történelem egyik jelen lévő és megosztó személyisége”, akinek uralmát az akkoriak többsége a gonosztól való megszabadulásként értékelték, míg mások „egy gyilkost, egy fenevadat láttak benne”.

Felidézte: Horthy kormányzóvá választása „mindenki számára ideiglenes megoldás volt”, amíg nem lesz ismét királya az országnak, de nemsokára már az állami adminisztráció építette annak az imázsát, aki 1938 és 1941 között „majdnem újrateremtette a régi Magyarországot”.

Az 1940-es évek második felében ő lett „az ördög, akitől minden rossz származott”, de igényes átfogó monográfia még évtizedekig nem készült róla – tette hozzá. Hangsúlyozva: Horthy legfőbb gondolata az volt, hogy „rendnek kell lennie”, így a szélsőbaloldali és a szélsőjobbos tüntetőkbe is hajlandó volt belelövetni, egy neki tulajdonított bonmot szerint annyi különbséggel, hogy utóbbiakba sajnálattal.

Romsics Ignác a 19. századi értelemben vett konzervatív emberként jellemezte Horthy Miklóst, aki adottságként kezelte az 1848–49-es polgári átalakulást, de az állam irányítására nem volt felkészülve. Mai értelemben véve antiszemita volt, de a rendszer támaszát adó zsidó származású nagytőkéseket partnernek tekintette – tette hozzá.

Azt mondta, „nem lehetett nem revizionistának lenni a két világháború közti Magyarországon”, megemlítve, hogy a konzervatív társadalmi rendet felforgatni akarókkal szemben „nagyon elutasító és agresszív állásponton” volt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

KÉPMUTATÓ LIBERÁLISOK

„Koncz Zsuzsáék legalább most fogják be a szájukat”
Schuster Lóránt szerint a Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború.

KIFENT KÉS

Román mesterterv: hivatali szabotázs és történelemhamisítás
Mégsem háborús gonosztevő báró Kemény János, Erdély egyik legnagyobb humanistája?

Kiemelt

Gálázott a Barcelona és a Bayern München a BL-ben
A katalánoknál Messi, a bajoroknál Lewandowski volt a vezér, pénteken egymás ellen játszanak

Poszt-trauma

Havas Henrik páros lábbal szállt bele a vidéki magyarságba
Tanár úr, szégyellje magát!

Poszt-trauma

Boszorkányok márpedig nincsenek
A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Poszt-trauma

Niedermüller Péter irányt mutat – a sötétségbe
Ő beszél itt európai kultúráról meg európai politizálásról.

Poszt-trauma

Dull, Sartre, Index, nemzeti ügy
Istenem, mennyire jellemző és mennyire tökéletes ez így.

Aktuális

Kétszázharminc éve született Kölcsey Ferenc
A Szatmár megyei Sződemeteren 1790. augusztus 8-án született a Himnusz költője.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!