Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 24., hétfő, Mátyás napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/a-magnas-elza-gyilkossagbol-jo-magyar-thriller-lett-4013993/

A Mágnás Elza-gyilkosságból jó magyar thriller lett

A berni követ jelezte, hogy van létjogosultsága a magyar thrillernek. A Félvilággal sikerült fölé lőni.

Néhány éve a lengyel filmnapokon vetítettek egy rendőrségi korrupcióról szóló thrillert. A Művész moziban ülve gondolkodtam, itthon miért olyan nehéz ütős műfaji filmet készíteni, amely az atmoszférájának köszönhetően a székbe préseli a nézőt. Miért nem lehet a művészfilmek világán túlmutató szórakoztatás keretében feszes történetet és életszerű párbeszédeket írni, és miért nem lehet mindezt a részleteket egyben tartva megrendezni? Aztán december 30-án a Duna TV-n levetítették a Félvilág című tévéfilmet, és a fenti kérdések jórészt értelmetlenné váltak.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró a 2014-ben bemutatott A berni követtel már jelezték, hogy itthon is van létjogosultsága a thriller műfajának. A Félvilág azonban még korábbi alkotásukon is túltesz. A tévéfilm az I. világháború kitörése előtti időszak egyik leghíresebb bűnesetét, Mágnás Elza meggyilkolását dolgozta fel. 1914 januárjában két kocsis egy Dunába dobott utazókosárra lelt, amely egy fiatal nő holttestét rejtette magában. A halott Turcsányi Emília volt, akit a korban csak Mágnás Elzaként ismertek Budapesten. A főváros éjszakai életének hírhedt alakja, az Orfeum legsikeresebb kurtizánja a bécsi származású, gazdag bútorkereskedő, Max Schmidt (Schmidt Miksa) kedvese volt.

A felkapaszkodott nőt egykori barátnője, a lenézett és megalázott Kóbori Rózsi és annak szeretője, a péksegéd Nick Gusztáv ölte meg. A bűnesetről még a New York Times is beszámolt, a János kórházban közszemlére kitett holttest pedig az azonosításig igazi látványossággá vált.

A film megőrizte a történet gerincét, de számos új elemmel és új szereplőkkel gazdagította a gyilkossági ügyet. Az alkotók azonban nagyon ügyeltek rá, hogy ne bonyolítsák túl a sztorit. A Félvilág így a figurák közötti feszültségre épít, ebből bontja ki a gyilkosságot. Mágnás Elza (Kovács Patrícia) és egykori barátnője, későbbi cselédje, Rózsi (Gryllus Dorka) között a gyengéd érzelmek vad féltékenységgé, később nyers haraggá változnak, mikor a „nagyságos asszony” egy új cselédet, Szebeni Katót (Döbrösi Laura) fogad a kegyeibe. Ez a gyilkosság legfőbb indoka, ám a századelő gazdagságának, a méltóságos urak és hölgyek, elsősorban Max Schmidt (Kulka János) buja világának bemutatása Mágnás Elza bukását erkölcsi keretbe foglalja: ahogy a korban gondolták, megölése „az igazság érvényesülését jelentette”.

A hiteles párbeszédek és a feszes történetvezetés példaszerű (és bizonyítja, hogy a jó filmhez tehetségre van szükség, nem 900 milliós állami támogatásra). A színészi játék pedig kifogástalan: a négy főszereplő egyaránt remekül hozza saját karakterét.

Több film is jelezte tavaly, hogy a magyar filmművészetnek hatalmas tartalékai vannak még, a Félvilág is ékes példája ennek. Szász Attila és Köbli Norbert remélhetőleg nem fognak unatkozni a következő években.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Elhunyt Göröcs János
Az Újpest legendás, olimpiai bronzérmes, 62-szeres válogatott labdarúgóját nyolcvanéves korában, vasárnap este, budapesti otthonában érte a halál.

Gyilkossággal gyanúsítják

A Helsinki Bizottság védi a migránst
Egy hónap időtartamra elrendelte a nyomozási bíró a 38 éves pakisztáni Ahmed Z. letartóztatását. Az ázsiai ország hatóságai szerint a férfi 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló.

Minimálbér-vita

Gyurcsányék mögé álltak a balos szakszervezetek
A szociális párbeszéd magyarországi állapotára hivatkozva sorakoztak fel Gyurcsányék mögött a baloldalhoz köthető szakszervezetek.

Aktuális

A Jobbik Vácon már támogatja a kilakoltatásokat
A Jobbik váci elnökea helyi sajtóban kijelentette: „a legvégső esetben jön a szerződésbontás és a kilakoltatás”. A szigort Matkovich Ilona ellenzéki polgármester még aznap megerősítette.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!