Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 21., hétfő, Orsolya napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/latni-kell-az-elso-magyar-cirkuszfilmet-3911216/

Látni kell az első magyar cirkuszfilmet

Film készült a Recirquel társulatról, a maga műfajában ez az első ilyen magyar alkotás. Csütörtökön premier.

Nagyon rövid történetének ellenére igen sokszor kerül elő a Recirquel magyar újcirkusztársulat neve, hiszen ebben a műfajban minden honi elsőség az ő nevükhöz kötődik. Magyarországi viszonylatban ismeretlen ösvényeken járnak, azonban ezt sikerül a saját javukra fordítaniuk, egyáltalán nem tévednek el sem a cirkusz, sem a színház világában. De az országhatárokon túl is hatalmas sikereket érnek el, Párizstól Montrealig imádja őket a közönség és a szakma is, pedig még csak alig négy éve léteznek.

A cirkuszi és a színházi színpadokon túl mára felkerültek a mozivászonra is, hiszen róluk készült az első magyar cirkuszfilm Mi ez a cirkusz? címmel, és aki valaha járt már cirkuszban, legyen az klasszikus vagy újcirkusz, annak kötelező darab.

Az alkotás egy olyan dokumentumfilm, amelyben a társulat tagjai nemcsak beszélnek önmagukról és a társulatról, de a koncepció mentén meg is mutatnak valamit abból, amit mindennap csinálnak. Az első filmes rendező, Halász Glória (társrendező: Tiszeker Dániel) ugyanis kivezette a szereplőket a megszokott körülmények közül, a komfortzónából, hogy ne csak a próbateremben vagy a társulat állandó játszóhelyén, a Műpában készüljenek a felvételek. Mindehhez sikerült egyrészt változatos, másrészt látványos helyszíneket találni, és hát egy hatalmas daruról vagy éppen Duna-hídról lógó artistát drónnal felvenni kifejezetten hálás feladat. Az operatőri munkát Pataki Ádám végezte, aki a Magyarok menni Bamako, a Micsoda útjaink és A lovasíjász című filmek képi világáért is felelt.

De a látványnál is izgalmasabbak a filmnek azok a részei, amelyek bepillantást engednek az artisták életébe. Egy kissé háttérbe szorult hivatás szerelmesei kapnak ugyanis újra reflektorfényt, elsősorban természetesen a Recirquel társulatnak, másodsorban azonban a filmnek köszönhetően. Olyan fiatalok vallanak magukról, akiknek egészen kicsi gyerekkoruk óta csak és kizárólag a gyakorlásról szól az életük; ezek mellé azonban számos olyan személyes történet is vegyül, amely a maga egyszerűségében és jelentőségében mély és valóban könnyfakasztó. Persze egy társulati létből a humor sem hiányozhat, a Mi ez a cirkusz?-ban is van belőle bőven. Pedig a bohóc élete sem csupán csak játék és nevetés. Sőt.

###HIRDETES2###

Halász Glória jól érzékeli az arányokat, a hat bemutatott artista, Vági Bence, a társulat vezetője, a dokumentáció és a fikció megfelelő arányban keveredik és váltakozik. Ez azért is különösen nagy érdem, mert a rendező valóban járatlan utat jár be idehaza, s megkockáztatom, külföldön is érdemes lehet megpróbálkozni a bemutatásával. A forgatás nagyon hosszú időn keresztül, három éven át tartott, és A meztelen bohóc című előadás próbafolyamatát kísérte végig.

Viszont készüljenek fel, a számtalan fiatal mellett ott lesz a 90 éves Simon Árpád artista, erőegyensúlyozó művész is, aki sok szempontból ellopja majd a show-t. A sajtópremieren is ott volt, ötperces vastapsot kapott.

A Mi ez a cirkusz? mozipremierje február 2-án lesz.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Az Országgyűlés felfüggesztette Varju László mentelmi jogát
Az ügyészség gyanúja szerint a DK képviselője a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Botrány a parlamentben

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben
Orbán Viktor végül folytatta beszédét, a fideszes képviselők pedig egy nemzeti zászlóval előbb eltakarták, majd kivették a pulpitus előtt álló ellenzéki képviselő kezéből a tábláit.

Országépítés

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek
„A legfontosabb, hogy mindig tartsd szem előtt: mi vagyunk az országépítők” – írja levelében a miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

Aktuális

Ha laza f*szi vagy, megnyerted a fiatalokat!
Bízzunk-e abban, hogy a jóízlés győzedelmeskedik majd? Nem javaslom. Ugyanis a kormánygyűlölők már most tapsolnak a lábvízben állva, szotyolázva.

Fricz Tamás blogja

Borkai
Mikor mond le a polgármesteri székről is, hogy ezzel lehetőséget teremtsen a kormányzó pártszövetségnek arra, hogy egy új, erkölcsileg támadhatatlan emberrel induljon a győri polgármesteri székért?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …