Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 20., szerda, Fábián, Sebestyén napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGFekete-Győr András az oviban érzi magát.
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/tul-lehet-e-elni-ha-a-joisten-nincs-itt-3851447/

Túl lehet-e élni, ha a Jóisten nincs itt?

Köbli Norbert és Szász Attila Örök tél című alkotása pontosan mesél a Gulag szörnyűségeiről.

Málenkij robot – egy kis munka. Ezzel a felkiáltással hurcoltak el több százezer, főleg sváb nemzetiségű embert Magyarországról a Szovjetunió munkatáboraiba a második világháború végén. A kis munka aztán hosszúra nyúlt. Köbli Norbert forgatókönyvíró és Szász Attila rendező az elmúlt években több okos, szépen kimunkált korrajzzal gazdagította történelmi filmjeink tárházát. Ilyen volt A vizsga, A berni követ és a Félvilág, most pedig a Gulág Emlékbizottság által biztosított jóval nagyobb büdzséből, a Gulag–Gupvi-emlékév alkalmából forgathattak filmet Örök tél címmel az ország egyik kevésbé emlegetett XX. századi tragédiájáról.

A film központi karaktere Irén (Gera Marina) sváb fiatalasszony, aki – miután kibombázták fővárosi lakásából – lányával visszaköltözik szüleihez. Férjét elvitték katonának – a film elején nem tudni, mi lett a sorsa. 1944 karácsonyán megérkeznek a szovjet csapatok a környékre, akik aztán a falu több asszonyát is behívják „egy kis munkára”: eleinte három hét kukoricatörésről van szó, de hamar kiderül, hogy legalább a háború végéig kell dolgozniuk a Donyec-medence egyik munkatáborában, és nem kukoricát kell törniük, hanem szenet lapátolniuk. Itt kell túlélniük – úgy, ahogy tudnak.

A film első fele rendkívül átélhetően, mégis visszafogottan mutatja be az elszakítás, a munkatábor és a kényszermunka tragédiáját, illetve azt, ahogy a jólelkű, társain segíteni akaró Irént megváltoztatja a táborban eltöltött első időszak. Ez a szakasz szép képekkel, kellőképp drámai jelenetekkel és megoldásokkal, jó ritmikával vázolja fel a fő kérdéseket: túl lehet-e élni úgy, ha segíteni akarunk másokon? Mi marad belőlünk, ha a túlélésért el kell hallgattatnunk a belső ösztöneinket? Túl lehet-e élni egyáltalán? A film második fele hivatott arra, hogy valamiféle választ adjon ezekre a kérdésekre, és itt mintha elveszett volna valami a feszességből. Ekkor érkezik meg a történetbe Rajmund (Csányi Sándor), aki cigarettával csencselve biztosítja kivételes helyét a táborban, és mivel beleszeret Irénbe, igyekszik megtanítani neki a túlélés általa felállított szabályrendszerét: ne gondoljunk a múltra, ne is álmodjunk a hátrahagyottakról, ne törődjünk mással, csak magunkkal. Olyan érzésünk lehet, mintha egy sportfilm edzőmontázsát néznénk, és innentől kissé megbicsaklik a történet íve: Rajmund és Irén kapcsolatát talán nem eléggé építették fel, és hamar ugrunk az időben egy nagyot, hogy a készítők elmesélhessék a kellően drámai – és egyébként jól működő – befejezést.

A második szekció kissé elsietett kivitelezése ellenére az Örök tél jó film. Elkerül egy sor hasonló mozira jellemző csapdát és giccses megoldást, a történet működik, a fényképezés kiváló, a színészek remekelnek, a főszereplőt alakító Gera Marina pedig még az erős mezőnyből is kiemelkedik. Kifejezetten mozivászonra való ez a film, így szerencse, hogy a Köbli–Szász páros következő alkotása, a második világháború után játszódó Apró mesék már oda készül.

Azt pedig csak remélhetjük, hogy ők, illetve más alkotók a többi, eddig megénekeletlen XX. századi tragédiánkat hasonló érzékenységgel dolgozzák fel a közeljövőben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Korszerűbb különleges jogrend

Különleges jogrend idején is folyamatosan ellenőrizhető a kormány
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint minden magyar ember érdekét szolgálja az újonnan kialakított szabályozás.

Európa hanyatlik

Orbán Viktor vörös posztó a svéd politikában
Hazatér a magyar származású lelkész, akit véleménye miatt hurcoltak meg.

Kiemelt

Az oltás mellett kampányolnak az ifjú kereszténydemokraták
Nacsa Lőrinc kifejtette: az orvostudomány történetében a védőoltások mentették meg a legtöbb életet.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Poszt-trauma

Színművészetis olcsó siker
Ódry Árpád dédunokájának az őse életének alapos áttanulmányozását ajánljuk.

Poszt-trauma

Gyurcsány azért záratta be az OPNI-t, nehogy őt és elvtársait zárják be
A rendszer az, hogy az abnormalitás tartja egyben az ellenzéket.

Aktuális

Fókuszban a Szegedhez kötődő irodalmárok
Írók, költők Szegedről címmel indított online előadássorozatot a Dugonics Társaság tegnap.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!