Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 1., csütörtök, Malvin napja
HÍR TV – CsörteAbszurd és valótlan az EB jelentése.
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/333-csukabalnat-oltek-le-a-japan-balnavadaszok-3847140/

333 csukabálnát öltek le a japán bálnavadászok

A japán bálnavadász flotta hónapokig tartó halászat után visszatért a szigetország kikötőibe.

A japán bálnavadász flotta hónapokig tartó halászat után visszatért a szigetország kikötőibe. A hajók gyomrában 333 csukabálna tetemét szállították haza, amelyeket természetesen a tudomány nevében öltek meg, jelentette a Reuters. Japán bálnavadászati tevékenysége folytonos tiltakozást vált ki szerte a világban, de a leghangosabbak jellemzően az ausztrálok, és most is ők emelték fel leginkább a szavukat a több száz elpusztított tengeri emlős miatt.

Japánt már számos jogi fórumon igyekeztek az elmúlt években bálnavadászatának beszüntetésére kényszeríteni – kevés sikerrel. A Nemzetközi Bíróság 2014-ben arra kötelezte Japánt, hogy hagyja abba az Antarktisz környéki vizekben folytatott vadászatot. Ők ezt meg is tették – egy évig. A 2015–2016-os szezonban aztán újrakezdték, bár csökkentették a levadászandó egyedek számát, illetve a megcélzott fajok körét. Az elmúlt két idényben eszerint vadásztak. Az ez évi nyári vadászigény ezzel lezárult, az öt hajóból álló japán flotta utolsó tagja is befutott az ország délnyugati partjainál lévő Simonoszeki kikötőjébe. A város, amely a világ fő bálnavadász-kikötőjét működteti, történetesen Abe Sinzo miniszterelnök választási körzetébe tartozik. Rengetegen élnek ott a bálnavadászatból, és vélhetően nem lennének boldogok, ha a kormány bármiben is keresztbe tenne az iparágnak.

Erre szerencsére kevés esély van. Japán az elkövetkező 12 évben 4000 bálnát tervez megölni (vagy „feláldozni a tudomány oltárán”), és nyíltan hangoztatott célja, hogy később visszatérjen a nyíltan kereskedelmi célú bálnavadászathoz. A japán halászati hivatal közleménye szerint „e kutatás [mármint a bálnavadászat] fő célja, hogy pontosan kiszámolhassuk a csukabálnák kifogási kvótáit, és hogy megvizsgáljuk az Antarktisz körüli tengerek ökológiájának struktúráját és dinamikáját”. Ehhez még hozzáteszik azt is, hogy mivel a kifogott hím és nőstény bálnák többsége kifejlett állat volt, ez azt bizonyítja, hogy a faj egészségesen szaporodik.

Az úgynevezett tudományos bálnavadászat immár 31 éve kezdődött, közvetlenül az után, hogy 1986-ban nemzetközi moratórium lépett életbe a kereskedelmi bálnavadászatra. A szigetország azóta azt hangoztatja, hogy a legtöbb bálnafaj egyáltalán nem veszélyeztetett, él, mint hal (emlős) a vízben, vadászatuk pedig része a kultúrájuknak.

A tudományosan levadászott bálnák húsa végül valahogy mégis a hentespultokon végzi, noha a japánok egyre kevésbé eszik meg. Sokan abban bíznak, hogy a vadászatot végül a közízlés megváltozása, a fiatal japán szavazók undora fogja eltörölni. Erre azonban még várni kell, hiszen a bálnavadász társaságok rendkívül jól beépültek a japán politikai rendszerbe, így a döntésekre is nagy hatásuk van. A feleslegben megmaradt bálnahúst gyakran az iskolai menzákon szolgálják föl, ezzel is próbálva rászoktatni a gyerekeket.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Vírusjárvány

Folyamatosan frontvonalban a Dél-pesti Centrumkórház
Egyesek akkor sem kapják el a koronavírust, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel.

Gazdasági reformok

Kulcskérdés a nemzetgazdaságilag fontos vállalatok megmentése
Boros Imre a hazai mezőgazdaság és a feldolgozóipar vállalkozóinak felkarolását tartja stratégiailag fontosnak.

Kiemelt

Az ügyészségi szóvivő szerint kettős mérce jellemzi a hazánkkal való bánásmódot
A kezdeti értetlenség vagy fogalomzavar helyét egyre inkább a szándékolt csúsztatások veszik át.

Poszt-trauma

Játék kicsi magyarokkal
Trianon magyar tragédia, nem román örömünnep.

Poszt-trauma

A könyvesemberek fasizmusa
Van még lejjebb?

Poszt-trauma

Az ovisokat szemelte ki az LMBTQISTB
Hófehérkét megmenti a lófarkú királylány?

Poszt-trauma

Fluor Tomi és a nácik
A G…cigránát szerzője elmondja véleményét a mesékről.

Aktuális

Az erdőtüzek áldozatait támogatta a Metallica
Negyedmillió dollárral segítette az együttes az amerikai erdőtüzek áldozatait és a mentést végzőket.

Fricz Tamás blogja

Az erkölcsi hazaárulás harmadik Momentuma
A nemzeti érdek létezik, de ezt nem értik vagy nem akarják érteni a Momentum fiataljai. Ez tragikus.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!