Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 10., péntek, Amália napja
HÍR TV – Publi CaféSzivárványkoalíciók vihar előtt.
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/az-emberek-meg-mindig-nem-tudjak-helyesen-hasznalni-a-klimat-3873139/

Az emberek még mindig nem tudják helyesen használni a klímát

A legnagyobb hibát akkor követjük el, amikor a nyárból telet szeretnénk varázsolni.

Itt a nyár, rendszeresen harminc fok fölé emelkedik a hőmérséklet, nem könnyű védekezni ez ellen. Ma már egyre többen vásárolnak otthonukba is légkondicionáló berendezéseket, de sokan nincsenek tisztában a legalapvetőbb írott és íratlan szabályokkal sem.

Először is fontos tudni, hogy ma már nem úgy megy, hogy valaki vesz egy klímát, és maga vagy esetleg egy ismerős szaki felszereli a falra. A két éve bevezetett uniós rendelet következményeként kizárólag a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált vállalkozás szakembere szerelheti fel a készüléket. A szigorú ellenőrzést egyebek mellett azért vezették be, mert a klímákban használatos hűtőközeg még mindig károsítja valamelyest az ózonréteget. Akik a több tízezer forintos beszerelési költséget megpróbálják megúszni, jó, ha tudják, hogy amennyiben nem szakember telepíti, a garancia is ugrik.

Hozzáértők szerint az emberek többsége még mindig nem tanulta meg helyesen használni a klímát. A legnagyobb hibát akkor követjük el, amikor a nyárból telet szeretnénk varázsolni. A túl nagy hőmérséklet-különbség nem tesz jót az egészségünknek, felső légúti megbetegedést, ízületi gyulladást okozhat. Bevásárlóközpontokban különösen gyakran fordul elő, hogy a kinti kánikulából a helyiségbe lépve zimankó fogad minket. A hűs levegőért jobb esetben köhögéssel, torokgyulladással, rosszabb esetben lázzal, tüdőgyulladással fizetünk.

Nagy Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. légkondicionáló üzletágának hazai értékesítési vezetője azt javasolja, hogy az érzékenyebbek hat, a kevésbé érzékenyek maximum nyolc fokkal állítsák hidegebbre a benti hőmérsékletet a kintinél. – Ha például kint 35 fok van, 27-nél ne állítsuk alacsonyabbra a hőfokot. Csúnyán meg lehet fázni. A gyermekek és az idősebbek egészségére különösen rossz hatással van a nagy hőmérséklet-különbség. És persze ne felejtsünk el időnként szellőztetni, hiszen a klíma nem friss levegőt fúj be, hanem a zárt helyiség levegőjét áramoltatja, szűri és hűti – taglalja a szakember.

A legfontosabb, hogy a lakásunk vagy a hűtendő helyiség adottságainak megfelelő berendezést válasszuk ki és vásároljuk meg. Ez nem is olyan egyszerű. – Bár létezik egy ökölszabály, amelynek értelmében egy átlagos szigetelésű, normál ablakméretű helyiségben 100 watt/négyzetméterrel kell számolni – azaz egy 25 nm-es helyiségbe 2,5 kilowattos készüléket érdemes venni –, ám figyelembe kell venni a lakás egyedi adottságait is. Például egy tetőtéri vagy déli tájolású, esetleg nagy ablakos nappaliba pluszteljesítménnyel kell számolni. Új építésű lakás esetén érdemes a gépésztervezővel elvégeztetni a helyiségek hűtési igényéhez szükséges számításokat, hiszen ő pontosan ismeri a fal és a szigetelés paramétereit. Meg tudja mondani, mekkora az a maximális hőterhelés, amennyit a helyiség nyáron kaphat – fejti ki.

Hogy mennyibe is kerül az, hogy a nyári forróságban ne főjünk meg a saját levünkben? A legolcsóbb klímakészülékek nyolcvanezer forintnál kezdődnek, a felső határ pedig a csillagos ég. Nagy Sándor József szerint ami az energiahatékonyságot illeti, A+ kategória alatt nem érdemes klímát venni. Bár ezek a modellek többe kerülnek, mint a legegyszerűbb készülékek, jóval kevesebb áramot fogyasztanak, így hosszú távon megtérül az áruk. 170-180 ezer forintosak a legolcsóbbak, ezek között találni 2,5 kW-os hűtő-fűtő inverteres monosplit berendezést is. Mert azt se felejtsük el, hogy a klímával fűteni is lehet.

– Tizenöt éve használok klímát a saját otthonomban, és négyszer-ötször annyit fűtök vele, mint amennyit hűtök. Ősszel és tavasszal, amikor a házközponti fűtés már nem vagy még nem megy, gazdaságosabb a klímával fűteni, mint hősugárzót használni – szögezi le az értékesítési vezető.

Jó, ha tudjuk, hogy a garancia feltétele a légkondicionáló berendezés tisztítása a gyártók által előírt időközönként. – Általában évente egy tisztítást írnak elő, de van gyártó, amely kettőt. Ha ez nem történik meg, elállhatnak a garanciától – magyarázza Nagy Sándor József. Természetesen nem csak a garancia és a hatékony működés miatt fontos a tisztítás, az egészségre is káros lehet a piszkos klíma. A pangó vízben megtelepedhetnek a kórokozók, például a penészgomba. – A beltéri egységbe gombaölő szereket szoktak fecskendezni a szerelők, ám a jobb készülékek kikapcsolás után szárítanak is, így szinte kizárt, hogy nedvesség maradjon bennük – fejti ki.

Ami a rettegett legionellafertőzést illeti, a légiós baktériumnak is nevezett kórokozó, amely akár súlyos kétoldali tüdőgyulladást is okozhat, csak folyamatosan meleg pangó vízben szaporodik. – Esetleg hűtőtornyokban és meleg vizű hálózatokban fordul elő. Nem tudok róla, hogy Magyarországon az elmúlt években lakossági klímaberendezésben találtak volna legionella baktériumot. A trópusi országokban, ahol párás a levegő, elképzelhető, hogy a légkondicionáló berendezésekben megtelepszik a kórokozó, de rendszeres karbantartás mellett ez szinte kizárt – szögezi le a szakember.

Bár sokan azt hiszik, a kültéri egységet nem kell tisztítani, ez hatalmas tévedés. Sokféle szennyeződés kerülhet a berendezésbe, a nyárfa virága gyakran pokrócként fedi be a készüléket, ez ronthatja az energiahatékonyságot, és egyes esetekben a hűtőtevékenységet is negatívan befolyásolhatja.

Átmeneti megoldásként, nyaralóba, irodába – vagy egyszerűen csak anyagi megfontolásból – sokan választják a kinézetre és hanghatásra leginkább mosógépre hajazó mobil klímát. Nagy Sándor József szerint ez kényszermegoldás. Egyrészt, mert a mobil klíma kompresszora elviselhetetlenül hangos, arról nem is beszélve, hogy a készülék 15 centiméter átmérőjű csövét ki kell vezetni a szabadba. – Vagy a falon, vagy az ablakon kell lyukat ütni, hogy a meleg levegő távozni tudjon. Lakásba hosszú távon semmiképp nem javasolnám, legfeljebb lángossütő bódéba vagy nyaralóba, ahol csak időnként tartózkodunk – fejti ki.

Kocsis László, a Samsung klímaüzletágának műszaki vezetője szerint a mobil klíma nagy hátránya, hogy a hűteni kívánt helyiségből szívja el a levegőt, amely a szabadba távozik, ezért rendszeresen szellőztetni kell – azaz a meleg levegőt újra és újra beengedni a szobába. A szakember szerint mindenképpen érdemes úgynevezett split klímát beszerezni, amely egyre nagyobb választékban kapható, és egyre többféle igénynek felel meg.

Például ha több szobát akarunk hűteni, akkor már vehetünk olyan multikészüléket, amelynek több beltéri egysége van. Érdemes a szűrőberendezésekre is figyelni. A komolyabb szűrővel ellátott készülékek nemcsak a nagy porszemeket, hanem a pollent, sőt a cigarettafüstöt is kiszűrik. Allergiásoknak kifejezetten ajánlott a pollenszűrős klíma. Nemrég a piacra került a huzatmentes légkondicionáló is, amely a hőtartást diffúziós légvezetéssel oldja meg, azaz az előlapon levő számos kis lyukon keresztül árasztja szét a hideg levegőt a helyiségben huzathatás nélkül.

– Ideális a háló- vagy a gyerekszobába – mondja Kocsis László. Létezik wifivezérlésű készülék is, amely mobiltelefonról irányítható, vagyis amikor hazaindulunk a munkahelyről, csak benyomjuk a gombot, és otthon hűs levegő fogad minket. Ami a prémium kategóriás klímákat illeti, általában másfélszeres energiahatékonysággal bírnak, és soknak már a megjelenése is olyan, hogy szinte a szoba díszeként világít. Van, amelyik úgy néz ki, mint egy festmény, míg a hangja a suttogásnál is csendesebb.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Freund Tamás-interjú

Az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben
Freund Tamás: Hívő emberként, a Teremtő művét elismerve is lehet tudósként kutatni.

Kettős mérce

Ungváry egyenruhái
Ungváry Krisztián náci egyenruhákat árul az internet erre szakosodott oldalain.

Kiemelt

A nyugati demokrácia hemzseg a kártékony információktól
Magyarországon nem demokratikusan megválasztott vezetők terjesztik a félretájékoztatást.

Poszt-trauma

Lázár birtoka
Jön ez a Kiss Soma Ábrahám, és Lázár „magánbirtokáról” beszél.

Poszt-trauma

Gyurcsány nyári egyeteme
Kéz a kézben közösen énekelnék az Internacionálét.

Poszt-trauma

Karácsony és médiája hülyének nézi a szimpatizánsaikat
Azt akarják elhitetni, hogy Orbán Viktor tart Karácsony Gergelytől.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Aktuális

Futballtörténelmi pillanat: kupadöntős a Sepsi OSK
A sepsiszentgyörygiek idegenben 3-0-ra verték az elődöntő visszavágóján a Poli Iași együttesét.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!