Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 27., csütörtök, Ákos, Bátor napja
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/csontig-hatolo-fajdalom-ez-az-endometriozis-4062279/

Csontig hatoló fájdalom, ez az endometriózis

Akár a család felbomlásához is vezethet, ha nem kezeljük. Szörnyű fájdalom, makacs betegség.

Görcsös menstruáció, középidő-tájéki fájdalom, haspuffadás, hasmenés, megváltozó széklet, fájdalmas széklet- és vizeletürítés, hólyaghurutra jellemző tünetek, testhelyzetfüggő fájdalmas szexuális élet, meddőség – ez a rengeteg tünet már egyenként is elviselhetetlen testi és lelki fájdalommal járhat, pláne akkor, ha halmozottan jelennek meg. Az endometriózisban szenvedő nők többségét sajnos havi rendszerességgel vagy akár ennél többször is kínozhatják ezek a fájdalmak.

„Az endometriózis szörnyű, fránya, makacs, nehezen koordinálható és nehezen felismerhető kórkép” – mondta el az mno.hu-nak dr. Fülöp István nőgyógyász, meddőségi szakértő. A meddő nők 25-30 százaléka emiatt a betegség miatt nem tud teherbe esni. A betegség lényege, hogy a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén, a méhüregen kívül, helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban. A méhüregi nyálkahártya olyan hormonérzékeny szövet, amely aktivitást mutat a nemi ciklussal: a szövetek a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ami pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat, olyan helyeken következik be vérzés, ahol nem lenne szabad, tekintve hogy – a menstruációval ellentétben – nem tud kiürülni a szervezetből – fejtette ki a szakértő.

Ami a betegség gyógyítását illeti, mindenképpen meg kell találni az optimális terápiás kezelést. Van, akinél a természetgyógyász is beválik, van, akinél csak a hormongyógyszer vagy súlyosabb esetben a műtét. A meddőségi szakértő szerint a műtét során el kell távolítani a káros szöveteket a szervezetből, majd a hormonrendszer átszervezésével megakadályozni, hogy újra kialakuljon a makacs betegség.

A nőgyógyász szólt arról is, hogy az endometriózis egyik lehetséges gyógyítása maga a terhesség, az akkor kialakuló hormonháztartás ugyanis nagyon sokat segít a kór leküzdésében. Bár ördögi körnek tűnik, hogy a meddőséget okozó betegség kezelése pont a sok esetben vágyott terhesség lehet, a szakértő szerint épp ebben segít a műtét, amely után nagymértékben megnövekszik a teherbeesés esélye. A szoptatás szintén jó védelem az endometriózis ellen. Bizonyos esetekben életmódváltás, akár egy diéta (makrobiotikus) is segíthet a páciensek tüneteinek csökkentésében. Dr. Fülöp István szólt arról is, hogy a műtét után sem lehet megnyugodni, ekkor is szükség van egy egész csapat (orvos, életmód-tanácsadó, pszichológus) szervezett munkájára, hogy megakadályozzák a betegség újbóli kialakulását.

A betegség kiváltó okai lehetnek a családi halmozódás: egypetéjű ikreknél például nagy az esély arra, hogy ha az ikerpár egyik tagjánál megjelenik a betegség, akár a másiknál is nagy valószínűséggel bekövetkezik. Dr. Fülöp István szerint a betegség oka lehet a stresszes életmódon túl az is, hogy a nők egyre később szülik meg első gyermeküket.

A meddőségi specialista szerint az endometriózis azért is nehezen felismerhető kórkép, mivel nincsen egyértelmű korreláció a betegség stádiuma és tünetei között. Van, hogy a kór maga enyhe, a tünet viszont komoly, de sajnos olyan is előfordult, hogy súlyos, előrehaladott endometriózis egyáltalán nem produkál súlyos tüneteket. A nőgyógyász arra biztatja azokat a nőket, akik a kór tüneteit tapasztalják magukon, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetben, ha az orvos véleménye szerint nem endometriózis, a tünetek mégis fennállnak, érdemes orvosi másodvéleményt kikérni.

Az endometriózisban szenvedő nők sok esetben pszichológus segítségére szorulnak, ugyanis – ha nem kezelik elég jól – a betegség gyakran a párkapcsolat, a házasság rovására mehet, súlyos esetben akár a család felbomlásához is vezethet – mondta el az mno.hu-nak Árvai Nóra pszichológus. Az endometriózissal gyakran együtt jár a fájdalmas szexuális élet. Amíg a betegség nincsen diagnosztizálva, a férfiak sajnos a makacs kórban szenvedő párjuk nemi együttléttől való tartózkodását gyakran eltávolodásként élik meg, hisztériával és hipochondriával bélyegezve meg társukat – fejtette ki a pszichológus.

A szakértő szerint a női önértékelés is csorbát szenvedhet, a kórban szenvedő nők ugyanis úgy élhetik meg, hogy nem teljes értékűek, mivel a menstruációs ciklusuk sem olyan, mint másoknak. A betegség gyakran meddőséggel is járhat, amely elképesztő terhet tesz a szörnyű betegségben szenvedő nők vállára, még abban az esetben is, ha esetleg lombikprogramnak köszönhetően mégis sikerülne teherbe esniük. Ilyenkor a nő azt éli meg, hogy erre a másoknál teljesen természetes folyamatra ő önerejéből képtelen.

Árvai Nóra szerint szükség van az endometriózisban szenvedő nők lelki támogatására, pláne annak fényében, hogy nem egy vizsgálat bizonyította, hogy azok a nők, akik pszichológushoz fordultak problémájukkal, később jóval nagyobb eséllyel estek teherbe. Gyakran fordul elő az is, hogy a szörnyű fájdalmakat elszenvedni kénytelen nő folyamatosan a betegségre fókuszál, nem tud a mindennapi életben helytállni, romlanak az emberi kapcsolatai. Árvai Nóra szerint szakember segítsége szükséges, hogy újra reális célokat tudjanak maguk elé állítani és újra meg tudják élni a valós életet, ne hatalmasodjon el rajtuk a betegség.

Gyakran előfordul az is, hogy a beteg meggyógyul ugyan, mégis folyamatos stresszben él, hogy a betegség nehogy újra előforduljon, és már egy szimpla hasmenésnél is endometriózisra gyanakszik, ilyenkor a gyógyulásba vetett hitet kell megerősíteni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Elültették az első Trianoni emlékfát
A Nemzeti Színház melletti almafát Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, a Wass Albert előadás rendezője és Szarvas József színművész, a Tündérkert-mozgalom tagja ültette el.

Poszt-trauma

Migránst sértegetni tilos, norvég lányokat szabad
A kettős mérce döbbenetes erővel érhető tetten.

Poszt-trauma

Sanders valóban egy olyan kommunista, aki diplomás
A Szovjetunióról áradozott.

Poszt-trauma

Karácsonynak csak a kampányban volt fontos a klíma
Főpolgármesterként már nem annyira zavarja a 35 fok.

Poszt-trauma

Vágó István Gyurcsánynak bizonyít
Mint borsó meg a héja...

Lehetetlen ígéretek

Több mint tizenhétezer érdi lakost csapott be az ellenzék
A lakóknak a 250 ezer forintos csatorna-hozzájárulási díj visszafizetését ígérték, de ők pénzt eddig nem láttak, a panellakások építményadójának eltörlése pedig lehetetlen ígéret volt.

Kínos magyarázkodás

Hadházy Ákos most sem vállalja a felelősséget
A rendre korrupciót és átláthatóságot emlegető, parlamenti botrányairól elhíresült képviselő vagyonnyilatkozatában üresen hagyta a kapott ajándékokról szóló részt.

Aktuális

Lebegni a fák felett
A városligeti játszótér nem csillog-villog, nem egyedi stílust képvisel, hanem a cél a mászás szórakoztató nehézségének, a hintázás légiességének, azaz a mozgás élményének az átadása.

Fricz Tamás blogja

Mentsétek meg az Újpest FC-t!
Egy külföldi ember tulajdonossá vált Újpesten 2011-ben, de nem vált gazdájává a klubnak. Nem tudja, vagy inkább nem érdekli, hogy micsoda hagyományai vannak a klubnak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!