Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 13., hétfő, Jenő napja
HÍR TV – CIVIL KÖRSzerbiával lehetne bővíteni a V4-eket.
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/csontig-hatolo-fajdalom-ez-az-endometriozis-4062279/

Csontig hatoló fájdalom, ez az endometriózis

Akár a család felbomlásához is vezethet, ha nem kezeljük. Szörnyű fájdalom, makacs betegség.

Görcsös menstruáció, középidő-tájéki fájdalom, haspuffadás, hasmenés, megváltozó széklet, fájdalmas széklet- és vizeletürítés, hólyaghurutra jellemző tünetek, testhelyzetfüggő fájdalmas szexuális élet, meddőség – ez a rengeteg tünet már egyenként is elviselhetetlen testi és lelki fájdalommal járhat, pláne akkor, ha halmozottan jelennek meg. Az endometriózisban szenvedő nők többségét sajnos havi rendszerességgel vagy akár ennél többször is kínozhatják ezek a fájdalmak.

„Az endometriózis szörnyű, fránya, makacs, nehezen koordinálható és nehezen felismerhető kórkép” – mondta el az mno.hu-nak dr. Fülöp István nőgyógyász, meddőségi szakértő. A meddő nők 25-30 százaléka emiatt a betegség miatt nem tud teherbe esni. A betegség lényege, hogy a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén, a méhüregen kívül, helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban. A méhüregi nyálkahártya olyan hormonérzékeny szövet, amely aktivitást mutat a nemi ciklussal: a szövetek a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ami pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat, olyan helyeken következik be vérzés, ahol nem lenne szabad, tekintve hogy – a menstruációval ellentétben – nem tud kiürülni a szervezetből – fejtette ki a szakértő.

Ami a betegség gyógyítását illeti, mindenképpen meg kell találni az optimális terápiás kezelést. Van, akinél a természetgyógyász is beválik, van, akinél csak a hormongyógyszer vagy súlyosabb esetben a műtét. A meddőségi szakértő szerint a műtét során el kell távolítani a káros szöveteket a szervezetből, majd a hormonrendszer átszervezésével megakadályozni, hogy újra kialakuljon a makacs betegség.

A nőgyógyász szólt arról is, hogy az endometriózis egyik lehetséges gyógyítása maga a terhesség, az akkor kialakuló hormonháztartás ugyanis nagyon sokat segít a kór leküzdésében. Bár ördögi körnek tűnik, hogy a meddőséget okozó betegség kezelése pont a sok esetben vágyott terhesség lehet, a szakértő szerint épp ebben segít a műtét, amely után nagymértékben megnövekszik a teherbeesés esélye. A szoptatás szintén jó védelem az endometriózis ellen. Bizonyos esetekben életmódváltás, akár egy diéta (makrobiotikus) is segíthet a páciensek tüneteinek csökkentésében. Dr. Fülöp István szólt arról is, hogy a műtét után sem lehet megnyugodni, ekkor is szükség van egy egész csapat (orvos, életmód-tanácsadó, pszichológus) szervezett munkájára, hogy megakadályozzák a betegség újbóli kialakulását.

A betegség kiváltó okai lehetnek a családi halmozódás: egypetéjű ikreknél például nagy az esély arra, hogy ha az ikerpár egyik tagjánál megjelenik a betegség, akár a másiknál is nagy valószínűséggel bekövetkezik. Dr. Fülöp István szerint a betegség oka lehet a stresszes életmódon túl az is, hogy a nők egyre később szülik meg első gyermeküket.

A meddőségi specialista szerint az endometriózis azért is nehezen felismerhető kórkép, mivel nincsen egyértelmű korreláció a betegség stádiuma és tünetei között. Van, hogy a kór maga enyhe, a tünet viszont komoly, de sajnos olyan is előfordult, hogy súlyos, előrehaladott endometriózis egyáltalán nem produkál súlyos tüneteket. A nőgyógyász arra biztatja azokat a nőket, akik a kór tüneteit tapasztalják magukon, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetben, ha az orvos véleménye szerint nem endometriózis, a tünetek mégis fennállnak, érdemes orvosi másodvéleményt kikérni.

Az endometriózisban szenvedő nők sok esetben pszichológus segítségére szorulnak, ugyanis – ha nem kezelik elég jól – a betegség gyakran a párkapcsolat, a házasság rovására mehet, súlyos esetben akár a család felbomlásához is vezethet – mondta el az mno.hu-nak Árvai Nóra pszichológus. Az endometriózissal gyakran együtt jár a fájdalmas szexuális élet. Amíg a betegség nincsen diagnosztizálva, a férfiak sajnos a makacs kórban szenvedő párjuk nemi együttléttől való tartózkodását gyakran eltávolodásként élik meg, hisztériával és hipochondriával bélyegezve meg társukat – fejtette ki a pszichológus.

A szakértő szerint a női önértékelés is csorbát szenvedhet, a kórban szenvedő nők ugyanis úgy élhetik meg, hogy nem teljes értékűek, mivel a menstruációs ciklusuk sem olyan, mint másoknak. A betegség gyakran meddőséggel is járhat, amely elképesztő terhet tesz a szörnyű betegségben szenvedő nők vállára, még abban az esetben is, ha esetleg lombikprogramnak köszönhetően mégis sikerülne teherbe esniük. Ilyenkor a nő azt éli meg, hogy erre a másoknál teljesen természetes folyamatra ő önerejéből képtelen.

Árvai Nóra szerint szükség van az endometriózisban szenvedő nők lelki támogatására, pláne annak fényében, hogy nem egy vizsgálat bizonyította, hogy azok a nők, akik pszichológushoz fordultak problémájukkal, később jóval nagyobb eséllyel estek teherbe. Gyakran fordul elő az is, hogy a szörnyű fájdalmakat elszenvedni kénytelen nő folyamatosan a betegségre fókuszál, nem tud a mindennapi életben helytállni, romlanak az emberi kapcsolatai. Árvai Nóra szerint szakember segítsége szükséges, hogy újra reális célokat tudjanak maguk elé állítani és újra meg tudják élni a valós életet, ne hatalmasodjon el rajtuk a betegség.

Gyakran előfordul az is, hogy a beteg meggyógyul ugyan, mégis folyamatos stresszben él, hogy a betegség nehogy újra előforduljon, és már egy szimpla hasmenésnél is endometriózisra gyanakszik, ilyenkor a gyógyulásba vetett hitet kell megerősíteni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Ellenzéki remények

Orbán Viktor: Andrzej Duda győzelme kritikus fontosságú
A miniszterelnök levelében a közép-európai összefogás motorjának nevezte a magyar–lengyel barátságot.

Forma-1

Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
Az önkritika elmulasztása az ellenzék 2022-es sikertelenségét vetíti előre.

Kiemelt

Istenkísértés vagy csupán versenybaleset áldozatai?
A profi versenyző szerint kódolva volt a tömeges bukás, a szervező állítja, tökéletes volt a biztosítás.

Poszt-trauma

Közszolga, tudós és vezető bújt elő a félhomályból
Így kell tudományosan cáfolni Raffayt és Szakácsot!

Poszt-trauma

Megint feltört a baloldali szenny
A gyűlölködő balosoknak, akik gúnyolódtak Koncz Ferenc halálán.

Poszt-trauma

Némethék
Cáfolhatatlan bizonyítékok a nagyszerű Németh családról.

Poszt-trauma

Hazudós ikrek hava
Dobrev Klára és Cseh Katalin valójában ikertestvérek?

Aktuális

Önállóbb módon működhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem
A cél, hogy kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növeljék a fiatalok képzésének színvonalát.

Fricz Tamás blogja

Világállamra van szükség. Csak az a kérdés: kinek?
Aki önmagát is becsapja, ott már nagyon nagy baj van. Ezt teszi a balliberális tábor.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!