Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/csontig-hatolo-fajdalom-ez-az-endometriozis-4062279/

Csontig hatoló fájdalom, ez az endometriózis

Akár a család felbomlásához is vezethet, ha nem kezeljük. Szörnyű fájdalom, makacs betegség.

Görcsös menstruáció, középidő-tájéki fájdalom, haspuffadás, hasmenés, megváltozó széklet, fájdalmas széklet- és vizeletürítés, hólyaghurutra jellemző tünetek, testhelyzetfüggő fájdalmas szexuális élet, meddőség – ez a rengeteg tünet már egyenként is elviselhetetlen testi és lelki fájdalommal járhat, pláne akkor, ha halmozottan jelennek meg. Az endometriózisban szenvedő nők többségét sajnos havi rendszerességgel vagy akár ennél többször is kínozhatják ezek a fájdalmak.

„Az endometriózis szörnyű, fránya, makacs, nehezen koordinálható és nehezen felismerhető kórkép” – mondta el az mno.hu-nak dr. Fülöp István nőgyógyász, meddőségi szakértő. A meddő nők 25-30 százaléka emiatt a betegség miatt nem tud teherbe esni. A betegség lényege, hogy a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén, a méhüregen kívül, helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban. A méhüregi nyálkahártya olyan hormonérzékeny szövet, amely aktivitást mutat a nemi ciklussal: a szövetek a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ami pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat, olyan helyeken következik be vérzés, ahol nem lenne szabad, tekintve hogy – a menstruációval ellentétben – nem tud kiürülni a szervezetből – fejtette ki a szakértő.

Ami a betegség gyógyítását illeti, mindenképpen meg kell találni az optimális terápiás kezelést. Van, akinél a természetgyógyász is beválik, van, akinél csak a hormongyógyszer vagy súlyosabb esetben a műtét. A meddőségi szakértő szerint a műtét során el kell távolítani a káros szöveteket a szervezetből, majd a hormonrendszer átszervezésével megakadályozni, hogy újra kialakuljon a makacs betegség.

A nőgyógyász szólt arról is, hogy az endometriózis egyik lehetséges gyógyítása maga a terhesség, az akkor kialakuló hormonháztartás ugyanis nagyon sokat segít a kór leküzdésében. Bár ördögi körnek tűnik, hogy a meddőséget okozó betegség kezelése pont a sok esetben vágyott terhesség lehet, a szakértő szerint épp ebben segít a műtét, amely után nagymértékben megnövekszik a teherbeesés esélye. A szoptatás szintén jó védelem az endometriózis ellen. Bizonyos esetekben életmódváltás, akár egy diéta (makrobiotikus) is segíthet a páciensek tüneteinek csökkentésében. Dr. Fülöp István szólt arról is, hogy a műtét után sem lehet megnyugodni, ekkor is szükség van egy egész csapat (orvos, életmód-tanácsadó, pszichológus) szervezett munkájára, hogy megakadályozzák a betegség újbóli kialakulását.

A betegség kiváltó okai lehetnek a családi halmozódás: egypetéjű ikreknél például nagy az esély arra, hogy ha az ikerpár egyik tagjánál megjelenik a betegség, akár a másiknál is nagy valószínűséggel bekövetkezik. Dr. Fülöp István szerint a betegség oka lehet a stresszes életmódon túl az is, hogy a nők egyre később szülik meg első gyermeküket.

A meddőségi specialista szerint az endometriózis azért is nehezen felismerhető kórkép, mivel nincsen egyértelmű korreláció a betegség stádiuma és tünetei között. Van, hogy a kór maga enyhe, a tünet viszont komoly, de sajnos olyan is előfordult, hogy súlyos, előrehaladott endometriózis egyáltalán nem produkál súlyos tüneteket. A nőgyógyász arra biztatja azokat a nőket, akik a kór tüneteit tapasztalják magukon, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetben, ha az orvos véleménye szerint nem endometriózis, a tünetek mégis fennállnak, érdemes orvosi másodvéleményt kikérni.

Az endometriózisban szenvedő nők sok esetben pszichológus segítségére szorulnak, ugyanis – ha nem kezelik elég jól – a betegség gyakran a párkapcsolat, a házasság rovására mehet, súlyos esetben akár a család felbomlásához is vezethet – mondta el az mno.hu-nak Árvai Nóra pszichológus. Az endometriózissal gyakran együtt jár a fájdalmas szexuális élet. Amíg a betegség nincsen diagnosztizálva, a férfiak sajnos a makacs kórban szenvedő párjuk nemi együttléttől való tartózkodását gyakran eltávolodásként élik meg, hisztériával és hipochondriával bélyegezve meg társukat – fejtette ki a pszichológus.

A szakértő szerint a női önértékelés is csorbát szenvedhet, a kórban szenvedő nők ugyanis úgy élhetik meg, hogy nem teljes értékűek, mivel a menstruációs ciklusuk sem olyan, mint másoknak. A betegség gyakran meddőséggel is járhat, amely elképesztő terhet tesz a szörnyű betegségben szenvedő nők vállára, még abban az esetben is, ha esetleg lombikprogramnak köszönhetően mégis sikerülne teherbe esniük. Ilyenkor a nő azt éli meg, hogy erre a másoknál teljesen természetes folyamatra ő önerejéből képtelen.

Árvai Nóra szerint szükség van az endometriózisban szenvedő nők lelki támogatására, pláne annak fényében, hogy nem egy vizsgálat bizonyította, hogy azok a nők, akik pszichológushoz fordultak problémájukkal, később jóval nagyobb eséllyel estek teherbe. Gyakran fordul elő az is, hogy a szörnyű fájdalmakat elszenvedni kénytelen nő folyamatosan a betegségre fókuszál, nem tud a mindennapi életben helytállni, romlanak az emberi kapcsolatai. Árvai Nóra szerint szakember segítsége szükséges, hogy újra reális célokat tudjanak maguk elé állítani és újra meg tudják élni a valós életet, ne hatalmasodjon el rajtuk a betegség.

Gyakran előfordul az is, hogy a beteg meggyógyul ugyan, mégis folyamatos stresszben él, hogy a betegség nehogy újra előforduljon, és már egy szimpla hasmenésnél is endometriózisra gyanakszik, ilyenkor a gyógyulásba vetett hitet kell megerősíteni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Maradhat a stabil kamatkörnyezet
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatvágása után még kisebb nyomás nehezedik a magyar jegybankra, hogy elinduljon a szigorítás irányába.
Fülöp Krisztina kapta Az év belsőépítésze díjat
Az Örkény Színház nézőterének és kapcsolódó közlekedési tereinek belsőépítészeti kialakítá­sáért nyerte el idén Fülöp Krisztina az elismerést.

Poszt-trauma

Lyukra futottak a balliberálisok, nincs hiány mozdonyvezetőből
Nem létező alagútban gázolt a fantomvonat.

Poszt-trauma

Rendőrre támadt a késelő
Ugyanez akár a Keletinél is lejátszódhatott volna.

Poszt-trauma

Fényképen Karácsony újabb elégtelenje földrajzból
Vissza az iskolapadba!

Poszt-trauma

Fekete-Győr András „kompromisszumos” javaslata
Kikukázta a Juncker-féle bizottság egyik elvetélt ötletét a momentumos.

Levél Orbán Viktornak

Német belügyminiszter: Magyarország jelentősen hozzájárult a német és európai történelemhez
Az a bátorság, amiről Magyarország tanúságot tett, és amely országainkat mély barátsággal köti össze – írta levelében Horst Seehofer.

Törvénysértő perek 1945 után

Embertelen kommunista perek – Így számoltak le a „kulákokkal” és más ellenségekkel
A cél továbbra is az, hogy kutatásaikkal egyszerre tisztelegjenek a diktatúra áldozatainak emléke előtt, nyújtsanak jogi, erkölcsi és információs kárpótlást az egykori elítélteknek és leszármazottaiknak.

Aktuális

Áder János: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet, amennyiben megépül Paks 2., megtízszereződik a naperőmű-kapacitás, illetve megszűnik a szénalapú energiatermelés.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.