Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/igy-lehet-megelozni-a-szivmegallast-es-a-stroke-ot-3917423/

Így lehet megelőzni a szívmegállást és a stroke-ot

Különösen tragikussá teszi ezeket a haláleseteket, hogy nem előzi meg őket korán érzékelhető tünet.

Kozmann György, a Pannon Egyetem villamosmérnöki és információs rendszerek tanszékének emeritus professzora immár negyven éve – villamosmérnöki végzettségét kiterjesztve – tudományágak közötti határterületeken kutat, elsősorban a kardiológia biofizikai és biomérnöki kérdéseinek megválaszolásával foglalkozik, főként a szív és az agy működésének vizsgálatára alkalmas képalkotó rendszerek érdeklik. Eredményeihez időigényes, bonyolult mérések szükségesek, így a felfedezések közvetlen klinikai hasznosítására hosszú ideig nem is gondolhattak. Az okostelefonok és a viselhető elektronikai eszközök és szenzorok szélvészgyors fejlődése viszont – az élet megannyi területéhez hasonlóan – gyökeres változást hozott ebben.

– Nyugdíjazásomat követően leültünk a fiammal, aki a Neato Fejlesztési Kft. start-up cég vezetője, és azon tanakodtunk, hogy az elméleti eredményeket el lehetne-e vinni az emberekhez is, hogy tömegek használhassák ezeket szakember segítsége nélkül – kezdi a Wiwe mobil szívdiagnosztikai eszköz történetét Kozmann György. – Egy évvel később jött létre a prototípus, amelynek továbbfejlesztett ipari változata a Sanatmetal orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat termékeként most kereskedelmi forgalomba került. A történetet a kutatás és a fejlesztés szimbiózisa követendő példájának tartom. A kutató főként akadémiai sikerekért végzi a munkáját, de az igazi siker az – főként az orvostechnika területén –, ha a kutatás eredményéből olyan termék születik, ami forgalomba hozható, és az emberek használni tudják.

A Wiwe prototípusa 2014-ben készült el, majd a következő két évet a Sanatmetal munkatársai azzal töltötték, hogy olyan szintre emeljék az eszköz megbízhatóságát, amely egy sorozatban gyártott, engedélyezett orvosi műszertől elvárható. Maga az eszköz alig nagyobb egy bankkártyánál. Két érzékelő elektródát helyeztek el rajta, amelyekre a két kéz mutatóujját kell ráhelyezni, majd ott tartani egy percen keresztül. Eközben gyakorlatilag szabványos EKG-mérés történik (azaz az úgynevezett EKG-I elnevezésnek megfelelő adatfelvétel).

– A Wiwe legtöbbször emlegetett funkciója a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázatának becslése, de több mást is mér. Például a véroxigén szaturációját és a fizikai aktivitást is monitorozza, és kiszámítja a felhasznált kalóriák mennyiségét – folytatja a villamosmérnök professzor. – Bár eddig is voltak hordozható EKG-gépek, ez az eszköz más módon működik. A legnagyobb különbség, hogy a Wiwe nem csupán mérőműszer, hanem intelligens eszköz, elemzi is az adatokat. A stroke kockázatának kiszámításához azokat a véletlenszerű változásokat detektálja és követi az EKG-görbén, amelyek a szívverés ritmusában fedezhetők föl.

 

A hirtelen szívmegállás veszélyére abból lehet következtetni, hogy a szív izomzatát alkotó mintegy egymilliárd sejt között milyen szoros az összhang. Ha öregedik a szívizom, akkor – mondhatni – megbomlik az összhang a szívizomsejtek sokasága között, ami aritmiaveszélyes helyzetet eredményezhet. A fejlesztők találtak egy módszert arra, hogy erre az ujjakon mért EKG adataiból következtetni tudjanak. Kozmann György tudomása szerint jelenleg nincs a világpiacon a Wiwéhez hasonló készülék.

– Bár az eszköz működése vélhetően kevéssé érdekli a felhasználót, az sokkal fontosabb a számára, hogy ha valamilyen életveszélyes egészségügyi katasztrófa közeledik az életében, arról idejében értesüljön, és tudjon ellene tenni orvosai segítségével. Ennek időben történő felismeréséhez nem kell folyamatosan mérni magunkat. A hirtelen szívhalált előre jelző kamrai fibrilláció veszélyének detektálásához elegendő naponta működtetni az eszközt, a pitvari fibrilláció kimutatása céljából akkor érdemes mérni, ha a beteg rendellenes szívműködést észlel.

A mért EKG-adatokat eltárolja a Wiwéhez kapcsolt okostelefon-alkalmazás, azt bármikor továbbítani lehet az interneten keresztül az orvosnak. De az eszköz azonnal készít egy tájékoztató értékelést is, amelyet a közlekedési jelzőlámpákhoz hasonló fényjelzésekkel érzékeltet (a zöld jelzés mutatja, hogy minden rendben, míg a sárga és a piros arra utal, hogy a műszer valamilyen rendellenességet tapasztalt). Azt hangsúlyozni kell, hogy a Wiwe-mérés nem helyettesítheti a részletes orvosi diagnózist. A jelzések arra jók, hogy felhívják a beteg figyelmét arra, hogy mikor célszerű ellátogatnia az orvosához.

Bár a gép algoritmusa által végzett EKG-elemzés csak tájékoztató jellegűnek tartható, ez nem jelenti azt, hogy megbízhatatlan. Az eszköz fejlesztése során a SOTE Városmajor utcai klinikájának munkatársai, más esetben nemzetközi adatbázisok alapján ellenőrizték a diagnózisait. Az eredmények szerint az esetek több mint kilencven százalékában helyes diagnózist állított fel a Wiwe.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁS

Ne hallgasson a vakcinaellenes hangokra!
A magyar kormány tájékoztató videóban hívja fel a figyelmet arra, hogy minden vakcina biztonságos és hatásos.

BALOLDALI HAZUDOZÁS

Gulyás Gergely: Így gyárt álhíreket a baloldali média
A Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik, a 24.hu pedig örömmel terjeszti – mondta a miniszter.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Bélyeget a rémisztő képződményekre!
Aki egykor a kommunizmus híve volt, most arról papol, hogy a kínai egyetem behozza Magyarországra a kommunista szellemet?

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Aktuális

Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze
Ma délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Törőcsik Mari helyére Lehoczky Zsuzsát választották meg.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!