Keresés
Magyar Nemzet
2020. május 27., szerda, Hella napja
HÍR TV – Keménymag:Gyurcsány ismét nagyot ment a héten
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/kiallt-a-ceu-mellett-az-mta-3880041/

Kiállt a CEU mellett az MTA

Nagyon szerencsétlennek tartanák, ha külföldre költözne az intézmény – közölték.

A közgyűlés a felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosításával kapcsolatban azt javasolja a kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábban egy nyilatkozatban tett közvetítési ajánlatát, és tegye lehetővé a Central European University (CEU) további zavartalan működését Budapesten.

„A CEU tudományos teljesítménye kiemelkedő, nagyon szerencsétlennek tartanánk, ha külföldre költözne” – fogalmazott az MTA elnöke. Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az ajánlatra érkezett válasz kormányzati oldalról, ám további részleteket erről nem akart elárulni.

Az Index úgy tudja, a javaslatot az akadémikusok 62 százaléka szavazta meg.

A Magyar Tudományos Akadémia közölte: a jelölőbizottság előterjesztését Keviczky László, az MTA rendes tagja, a testület elnöke ismertette a jelenlévőkkel. Az Akadémia huszadik elnökévé nagy többséggel Lovász Lászlót, főtitkárává Török Ádámot, főtitkárhelyettesévé pedig Barnabás Beáta Máriát választották meg. Az élettudományi alelnök Freund Tamás, a társadalomtudományi alelnök Vékás Lajos, a természettudományi alelnök pedig – új tisztségviselőként – Bokor József lesz a következő három évben.

Az MTA főállású vezetői az intézmény elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese. A közgyűlés három évre a hazai akadémikusok közül választja meg őket. Ugyancsak három évre választják meg az Akadémia három alelnökét.

Az elnök irányítja az MTA tevékenységét a közgyűlés döntéseinek és határozatainak megfelelően, az alapszabályban meghatározott módon. Képviseli az Akadémiát, az MTA vagyona tekintetében pedig gyakorolja az intézményt megillető tulajdonosi jogokat. A főtitkár működteti a titkársági szervezetet, és ezen keresztül ellátja a kutatóhálózat adminisztratív irányítását. A főtitkár hivatalból az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának (AKT) elnöke. A főtitkárhelyettes segíti a főtitkárt munkájában, és akadályoztatása esetén helyettesíti. Az alelnökök az elnök által meghatározott munkamegosztás szerint látják el a feladatukat, tevékenységükért a közgyűlésnek felelnek.

Lovász László kiemelte: a tavalyi közgyűlésen az akadémikusválasztáskor egyetlen új női kutató sem került az Akadémiára. A testület ekkor úgy döntött, hogy elnöki bizottságot hoz létre ennek okainak vizsgálatára.

Az idei közgyűlés a Nők a Kutatói Életpályán elnevezésű bizottság javaslata nyomán elfogadott egy alapszabály-módosítást arról, hogy azok a tudományos osztályok, amelyek a levelező tagságra jelöléskor a rangsor első vagy második helyére női jelöltet állítottak, a maradékhelyek elosztásakor nagyobb eséllyel kapjanak majd levelező tagsági helyeket – hangsúlyozta Lovász László. Hozzátette: a módosítás nagyobb teret ad az elnökségének, hogy az Akadémia érdekei szerint döntsön arról, kik kerüljenek a tudós társaságba a tudományos osztályok által megszavazott jelöltek közül.

(MTI)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Vírusellenzék

„Az emberek jól vizsgáztak, az ellenzék ismét elbukott”
Az intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének hála sikerült megakadályozni a tömeges megbetegedéseket.

Ajándék is, meg nem is

Csak választási ígéret volt a 20 ezer forintos rezsitámogatás
A Karácsony által megígért támogatás automatikusan nem jár majd minden nyugdíjasnak és rászorulónak.

Kiemelt

Kommandósok fogták el a bűn útjára lépett ügyvédet -Videóval
Nagyszabású rendőri akcióban csaptak le a fővárosban és vidéken a gyanúsítottakra.

Poszt-trauma

„Odaát” semmi sem változott
Mélységes szomorúsággal veszem tudomásul.

Poszt-trauma

Folytatódik a balliberális ellenzéki agymenés
Igazmondásra akkor sem képesek, amikor kérdeznek.

Poszt-trauma

Egy percre mindenki gondoljon Szabó Tímeára!
Ő az, aki politikai megfontolásból képes az elszakított országrészeken élő magyarok ellen hergelni.

Poszt-trauma

Az őszödi beszéd sajtója
Kiderült, hogyan kezelik az évfordulót a baloldali-balliberális médiumok.

Aktuális

Visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai
Június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket sofőrök.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bíróság tranzitzónát betiltó döntése vízválasztó
Legyünk pontosabbak: a brüsszeli elit és a Soros-hálózat – látszólag elérte a célját.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!