Keresés
Magyar Nemzet
2020. november 30., hétfő, András, Andor napja
HÍR TV – Bayer ShowMit keres itt egy nemzetközi spekuláns?
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/mar-a-kisbabak-is-genetikai-alapon-hiznak-4064901/

Már a kisbabák is „genetikai alapon” híznak

A nagy étvágyú csecsemők súlya gyorsabban gyarapodik és genetikailag hajlamosabbak lehetnek az elhízásra.

A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmányok egyikében Jane Wardle, a University College London professzora arról számol be a kollégáival végzett kutatások alapján, hogy a nagy étvágyú kisbabák súlya 15 hónapos korukig gyorsabban nő, és potenciálisan nagyobb a kockázata náluk az elhízásnak.

A kutatók az Egyesült Királyságban 2007-ben született azonos nemű ikreket vontak be a vizsgálatba. Kérdőívek segítségével határozták meg étvágyukat és a jóllakottság iránti érzékenységüket újszülöttkoruktól 15 hónapos korukig követve őket. Az ikerpárokon belül a nagyevő vagy a jóllakottságra kevésbé reagáló gyermek nőtt gyorsabban testvérénél: hat hónap után átlagosan 654 grammal volt nagyobb a súlya, 15 hónapos korára pedig 991 grammal volt nehezebb.

Lehet, hogy könnyebb az élet a nagyevő babával, de ahogy nagyobb lesz, a szüleinek komolyan oda kell figyelnie arra, hogy ne egyen túl sokat és reagáljon a telítettségérzetre, különben megnő a kockázata, hogy gyorsabban gyarapodik a súlya, mint kellene – figyelmeztetett Wardle.

A folyóirat másik tanulmányába a londoni King\’s College tudósai is bekapcsolódtak. A dolgozat arra világított rá, hogy az étvágy, különösen azoknál a gyerekeknél, akik nem elég érzékenyek a jóllakottságra, az elhízásra való genetikai hajlammal hozható kapcsolatba. A tanulmányhoz az Egyesült Királyságban 1994 és 1996 született, több mint kétezer gyerek tízéves kori adatait elemezték.

A kutatók 28 elhízáshoz köthető gén tekintetbe vételével készítettek pontrendszert, hogy megállapíthassák a részvevő gyerekek genetikai fogékonyságát az elhízásra. A PRS (poligenetikus elhízási kockázat)-pontszám emelkedése az elhízásra való hajlam kockázatának növekedését jelezte. A legfontosabb felfedezés az volt, hogy a magasabb PRS-pontszámú gyerekek nagyobb valószínűséggel voltak kevésbé érzékenyek a jóllakottságra.

Az eredmények alapján a jóllakottság iránti érzékenység lehet a célpontja az elhízást megelőző vagy kezelő gyógyszeres és viselkedéssel kapcsolatos beavatkozásnak – írták a kutatók. A jóllakottságra kevésbé reagáló gyerekeket például meg lehet tanítani olyan technikákra, mint a lassabb evés, amelyek javítják a telítettségérzet kialakulását. Másfelől a szülőket és a gyerekeket is alaposabban fel lehet világosítani az ételadagok megfelelő nagyságáról és arról, hogyan lehet kivédeni az étkezések közötti kísértéseket.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚTTALAN UTAK

Útfelújítás: még el sem kezdték, máris mentegetőznek
Akár 2023-ig is elhúzódhat a Zsókavár és az Erdőkerülő utca felújítása a XV. kerületben, pedig 2019-re ígérték.

VILÁGOT JELENTŐ DESZKÁK

Hidzsábos balerina a deszkákon
Bizonyos Stephanie Kurlow hidzsábban akarja eltáncolni a világ összes szerepét.

Kiemelt

Új vezetői pozíciót kaphat a korrupciógyanúba keveredett Kránitz Krisztián + videó
A baloldali színjáték újabb felvonását látjuk – így reagált Dódity Gabriella, a Fidesz kispesti önkormányzati képviselője.

Poszt-trauma

Meghátrált a HBO
Cikkünk hatására a HBO törölte a Nagy-Romániát dicsőítő filmet.

Poszt-trauma

Adventus Domini
Mi, magyarok milliói, nem felejtjük el a karácsonyt.

Poszt-trauma

Váratlan, alattomos támadás ért minket, magyarokat
Nem, nem, soha!

Poszt-trauma

Ünnepeljük együtt Nagy-Romániát a HBO-val!
A magyarországi HBO ínyenc mozicsemegével kedveskedik magyar nézőinek december elsején.

Aktuális

Így lobbant fel advent első gyertyalángja az AdventBazilikánál – videóval!
Idén a közönség kizárásával zajlott, az érdeklődők online közvetítésen követhették az eseményt.

Fricz Tamás blogja

Soros az uniót már uralja, minket azonban nem fog uralni!
Gyuri bácsi csak azzal nem számol, hogy van valami, ami mindennél többet ér, még a pénznél is.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!