Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - PUBLI CAFEFekete-Győr egy klasszikus Tom & Jerry-figura.
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/tizezer-magyarnak-kell-ujra-megtanulni-beszelni-4064348/

Tízezer magyarnak kell újra megtanulni beszélni?

Jóval többen szenvednek afáziában, mint azt sokan gondolnák. Nekik lehet óriási előrelépés az új felfedezés.

A neurológusok nagy erőkkel küzdenek azért, hogy az agyvérzést elszenvedő betegeknél helyreállítható legyen az esetlegesen sérült agyterület. Heather De Lisle a szavak mestere volt. A Berlinben élő amerikai szinkronszínészként kezdett dolgozni, hét évig volt ezen a pályán. 15 évesen már műsort vezetett az amerikai katonai rádióban, majd később rendszeresen a német tévében. A híres televíziós személyiség jó kiállású volt: csinos, pergő beszédű. Sajnálatos módon 2011 decemberében agyvérzést szenvedett, aminek következtében sérültek a beszédközpontjában az idegsejtek. Azóta minden egyes mondatáért meg kell küzdenie 37 évesen. Beszéd közben gyakran felcseréli a szavakat, elveszti a fonalat, vagy félbehagyja a mondatait. A diagnózis szerint afáziában szenved.

 

Németországban körülbelül 100 ezren szenvednek agyvérzést követően beszédzavarban. Általános statisztikai adatok szerint stroke következtében a betegek 20-25 százalékánál lép fel afázia. Magyarországon évente körülbelül 42 ezer stroke-os beteget tartanak nyilván, vagyis, ha hihetünk az általános adatoknak, évente körülbelül 10 ezer afáziás beteggel kell számolnunk.

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazon beszédzavarnak, amelyek organikus agyi sérülés következtében jönnek létre. A szó görög eredetű: aphasia, jelentése beszédtelenség. Az afáziának több formáját lehet megkülönböztetni:

(Forrás: Wikipédia)

 

Az afáziás betegek célzott gyakorlatokkal küzdenek a saját anyanyelvük újbóli elsajátításáért, gyakran igen csekély esélyekkel. A jövőben ezek az esélyek javulni fognak az agy árammal való stimulálásának köszönhetően – legalábbis ezt remélik a szakértők. A berlini Charité klinika tudósai kifejlesztették az úgynevezett egyenárammal a koponyára vitt stimulációs technikát, röviden a tDCS-t. „A tDCS technika beszédterápiával kombinálva lehetne a stroke-on átesett betegek jövőbeni rehabilitációs kezelése” – mondta reménykedve Agnes Flöel, a Chanité klinika neurológusa.

 

A nem invazív technika az első kísérletek tanúsága szerint jó eredményekkel vizsgázott az afáziás betegeknél. Heather De Lisle is részt vesz a Charité klinika legújabb vizsgálataiban, mivel újra olyan világosan és választékosan szeretné kifejezni mondanivalóját, mint azt korábban tette.

 

A terápia során Agnes Flöel neurológus elektródákat csatol a páciensre, egy elektródát a jobb agyféltekére, egy másik elektródát pedig a homlokra. Ezeken keresztül állandó áramerősséggel gyengeáram fog áramolni. Az elektromos impulzus az agy azon részét célozza meg, amely a beszédért felelős. A páciens gyenge bizsergő érzést fog érezni. Vizsgálat előtt és után a tudósok átvizsgálják a páciens agyát mágneses rezonancia tomográffal. „Ennek segítségével látjuk, hogyan dolgozik az agy áram alatt” – mondta Flöel. A képek azt mutatják, hogy javasolt a motoros beszédközpont árammal való stimulálása. A motoros beszédközpontból irányítja az agy a komplex hangzóképzést. „Az agy jobban odafigyel a beszédképzésre.” A jövőben az agyi stimuláció segíti a könnyebb beszédzavarokban szenvedő betegeket és azokat, akiknek agyvérzés következtében sérült a beszédközpontjuk.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

PEDOFÍLIA

Pedofil bűncselekmény gyanújával vettek őrizetbe egy jobbikos politikust
A Beol információi szerint a gyulai Jobbik volt politikusa az a férfi, akit a rendőrség szerda hajnalban pornográf felvételek miatt letartóztatott.

ÁLSZENT BALOLDAL

Hollik István: A hazugságnak és a korrupciónak sincs következménye a baloldalon + videó
A Fidesz kommunikációs igazgatója megdöbbentő kétszínűségnek nevezte a Cseh Katalin körül kirobbant botrányos ügyet.
Újabb tömeges vérontástól tartanak az észak-iraki jazidik
Hét évvel ezelőtt mészárolta le az Iszlám Állam az egyik iraki kisebbség több ezer tagját.

Poszt-trauma

Egyperegyes idióták találkozása
Nehéz volt az elmúlt hétvégéje szegény Jámbor Andrásnak. Utcai politikai munkát végzett a nyolcadik kerületben – szórólapozott.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Aktuális

Kiskunhalasról Tompára hajtottak a veterán járművek
Szombaton indult el Sóstóról a konvoj a várost átszelve az 53-as főúton Tompára, ahol a bedugult hétvégi határforgalom miatt rendőri felvezetéssel jutottak el a Szent Anna templomhoz.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!