Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 18., péntek, Diána napja
HÍR TV – Háttérkép:Amerika előtt két út áll.
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/veszelyes-invaziv-faj-terjed-megallithatatlanul-europaban-3847369/

Veszélyes invazív faj terjed megállíthatatlanul Európában

Egyre több erdőt fertőz meg a kontinensen a fagyöngy, egyelőre nem tudunk védekezni a terjedése ellen.

Egész Európában terjed a fagyöngy, a globális felmelegedés sajnos kettős hatással jár együtt: egyrészt számos fafajtát legyengít (elsősorban városi zöldövezetekben és parkokban), másrészt ezzel párhuzamosan a melegkedvelő fagyöngy egyre jobban érzi magát, egyre erőteljesebb lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Baltazár Tivadar, aki Brnóban, a Mendel Egyetemen kutatta a fagyöngy elterjedését és károkozását a régióban.

A szakember a helyzetet súlyosnak ítéli: Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon egyaránt terjed a fagyöngy; egyelőre semmilyen módszerrel nem lehet elejét venni a fertőzött területek növekedésének, sőt, nemrég az Alpokban aggasztó jelenséget észleltek a szakemberek: a fagyöngy elterjedési területe az utolsó évszázadban kétszáz méter magasabbra kúszott fel, mint korábban. A magyarországi fertőzött területek aránya közel 3000 hektárra tehető, ami az utóbbi tíz évben csaknem háromszorosára emelkedett.

Baltazár Tivadar elmondta, a fagyöngy egyaránt pusztít a tűlevelű és a lombhullató erdőkben is, de mára nemcsak beköltözött a városainkba, hanem egyenesen jobban érzi magát itt, mint eredeti, természetes közegében. A fagyöngy meleg és fényigényes, a városban értelemszerűen mindkettőből több van, ráadásul egy zárt lombkoronájú, sűrű erdőben a fák leárnyékolják egymást, ami gátolja az elterjedését.

A városi parkokban nem ez a helyzet, ezenkívül a városi szennyezések miatt az itt élő fák eleve gyengébb állapotban vannak, ami szintén növeli a kitettségüket a fertőzésnek – jelentette ki a botanikai szakember. Egyébként a juharfélék, hársfélék, az akác, a fekete dió vagy a tűlevelű fenyők közül pedig éppen a jegenye- és a lucfenyő azok a fajok, amelyek a legérzékenyebbek.

Miután a fagyöngy megtelepszik egy fán, hausztóriuma (ami gyakorlatilag a növény gyökere) egészen a (váz)ágak belsejébe hatol, és innentől kezdve szinte elpusztíthatatlanná válik: Baltazár Tivadar saját kísérleteiben próbált eredményes módszert kidolgozni a fagyöngy eltávolítására, de sajnos nem sok sikerrel: a fagyöngybokrok mechanikai eltávolítása nem akadályozza meg annak további elterjedését, mivel a fagyöngy a hausztóriumból több év elteltével is képes regenerálódni még akkor is, ha a gazdafa ágával lett eltávolítva.

A vegyszeres kezelés szintén kudarcba fulladt, egyrészt, mert kevés vegyszer képes elpusztítani a fagyöngyöt, másrészt ebben az esetben is megfigyelhető a regenerálódás rendszerint legkésőbb két éven belül a vegyszerezés időpontjától. A vegyszeres védekezés további nehézségekbe ütközhet, nemcsak a gyakorlati kivitelezése nehézkes, hanem a vegyszer károsíthatja magát a gazdafát is.

Mivel a fagyöngy közvetlenül a fa szállítórendszeréből szívja el a nedvességet (a benne oldott szervetlen anyagokkal együtt), ezért a gazdafa életereje fokozatosan csökken, ami lomb- vagy/és ágszáradással jár. Ez utóbbit a saját kísérletek is egyértelműen alátámasztották. A fertőzéssel egy időben olyan gyengültségi állapot is jelentkezik, ami egyenes utat nyit különböző kórokozók és kártevők megtelepedésének is. Mivel a száraz (váz)ágak könnyen letörnek, a városi parkokban különösen veszélyes a fagyöngy megjelenése.

A szakértő szerint ha a fagyöngybokrok össztérfogata eléri vagy meghaladja a gazdafa lombkorona-össztérfogatának háromnegyedét, akkor gyakorlatilag az már menthetetlennek tekinthető. Érdekes egyébként, hogy kétféleképpen jelenik meg a fagyöngy a fákon: vannak olyan gazdafajok, amelyeknek teljes lombkoronáját elborítják a kisebb-nagyobb méretű fagyöngybokrok, más esetben viszont kevesebb bokor jelenik meg a koronában, azonban e példányok nagyobbra nőnek, szabályos, erőteljes gömbformát fejlesztenek. Baltazár Tivadar úgy véli, valamiért mégis az első változat az, ami hamarabb elpusztítja a fát.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Böszmeség

Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos betegeket – felkészítettük az egészségügyet
Nem azt akarom mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek, 24 óráznak az orvosok és az ápolók.

Amerikai választás

Küzdelmes jogi csatákra készül Joe Biden a választás után
A tömeges levélszavazás miatt precedens nélküli lesz az idei elnökválasztás.

Kiemelt

Hétfőtől életbe lépnek a már bejelentett, új védelmi intézkedések. Mire számíthatunk?
Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezünk, ezért szeptember 21 – től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák.

Poszt-trauma

Összecsaptak
Csak egy legény maradt talpon a vidéken.

Poszt-trauma

Buszsávok a nagykörúti járdákon – kísérleti jelleggel
Mert már akkor miért ne?

Poszt-trauma

Az Isten neve genderezve – németül: GOTT*
Mindig vannak olyanok, akiknek semmi sem szent. Főleg, ha fiatalokról van szó.

Poszt-trauma

Kedves diákok, önöket senki nem veszélyezteti tanulmányaikban!
Itt az ideje a frissítésnek.

Aktuális

A mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását
A kutatók szerint a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását gyakran alulbecsülik.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!