Achitofel hazamegy

A politikai borulópont, amikor a tanácsadó előtt kibomlik a jövő, de ő inkább a kötelet választja.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 06. 07. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ám! Politikai tanácsadónak állni! Sárdobálni, árkot ásni, szavakkal aláaknázni. Vagy éppen felépíteni, történetet írni, amelyben hihetnek a hatalom támaszai és hívei. A nap végén szép kocsival járni, jó nőkkel parolázni, beszívni a pálmafák alatt. Mi lehet ez széles föld felett szebb dolog? 

Mégsem irigylem. Itt van például a gilói Achitofel ószövetségi története. Nyugodtan nevezhetjük őt minden politikai guruk archetípusának: szavát igen nagy becsben tartotta Dávid király, „tanácsa ugyanis [ ] annyit jelentett, mintha valaki az Istentől kapott volna intést”. Amikor Dávid fia, Absalom megpuccsolja apját, és a király menekülni kénytelen Jeruzsálemből, leginkább tanácsadója miatt fáj a feje. Achitofel ugyanis a lázadókhoz csatlakozik.

Absalom korának nagy populista politikusa volt: jól kitervelt kommunikációs offenzívával ásta alá Dávid uralmát. Mindennap korán reggel kiállt Jeruzsálem kapujába, és szóba elegyedett azokkal, akik ügyeiket jöttek intézni a királyhoz. Ne fáradjatok, mondta nekik, úgysem hallgat meg benneteket senki. Menjetek haza, és vigyétek hírül, más lenne a helyzet, ha Absalom lenne a király.

Hogy Absalom felépítésében volt-e szerepe Achitofelnek, nem tudni, de sikerült olyan támogatásra szert tennie a nép körében, hogy az elégedetlenkedők nemzeti megmentési frontként viharzottak be Jeruzsálembe. Achitofel ezután nekilátott a régi rendszer lebontásának. Absalomnak azt tanácsolta, menjen fel Dávid házába, és háljon a király hátrahagyott feleségeivel. Ez nemcsak szexuális, de politikai aktus is volt: a királyság intézményének delegitimálása és az utódlás kérdésnek összezavarása is. Absalom nem ellenkezett.

Miután a nehéz feladattal végzett a trónbitorló, Achitofel azt is tanácsolta, hogy azonnal eredjenek Dávid nyomába, mert csak addig verhetik meg, amíg nem kap erőre. Ezt a tanácsot Absalom már nem fogadta meg, mert Dávid aknamunkára odaküldött kémje óvatosságra, szervezettebb hadjáratra intette a lázadó vezért.

Itt izgalmas fordulat következik: ezek után a bölcs Achitofel hirtelen hazamegy városába, végrendelkezik, és felakasztja magát. Ennyi. A Biblia nem is időzik itt. Mintha azt mondaná: ez elég összetett dolog, mindenki kezdjen vele, amit akar. Achitofel nyilván lesakkozta előre, hogy a felkelés abban a pillanatban, hogy késedelmet szenvedett, el is bukott (így is történt), és a végrendelkezés talán segített családtagjainak is megúszni Dávid bosszúját meg a vagyonelkobzást. A fordulatban azonban rejtőzik valami alapvetőbb felismerés. Az öngyilkosság határozott állásfoglalás a politikai kiszámíthatóság korlátairól, az ember irracionalitásáról és az események sorsszerű, megállíthatatlan láncolatáról.

A minap újraolvastam az Index egy régi interjúját, amely Orbán Viktor bukott kommunikációs tanácsadójával, Wermer Andrással készült 2005-ben. Wermer arról beszél, hogy „a világ leghatalmasabbnak tartott emberének egyetlen hatalma van, a magával ragadás hatalma”. És hogy „vannak az emberi életnek olyan korlátai, amiket nem lehet áthágni: nincs az a hatalom, hogy ötszáz embert meggyőzzek, hogy azt mondja, amit én szeretnék, ha ő maga nem hisz benne”.

A spin doctorok dolga a magával ragadó közös történet megalkotása. Amiben hinni lehet. Van, amikor ez a hit meg sem születik. Van, amikor idővel elpárolog: a leghűségesebb ötszáz sem hisz már abban, amit mondani kellene. Csak fél. A bukástól, az „elitváltás” során szerzett javak elvesztésétől, a holnaptól. Ekkor válik egy politikai rendszer instabillá.

A fizika az instabil rendszert így írja le: olyan egyensúlyi állapot, amelyben egy kis zavar is óriási változást idézhet elő. Egy ilyen zavarnak a bekövetkeztét, ezt a kevesek által érzékelt, de kitüntetett pillanatot ismerhette fel Achitofel.

Ekkor ült fel a szamarára, hogy hazamenjen Gilóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.