A halászlé-kapitalizmus elárasztja Magyarországot

A „szegény” részeg bajai riporter, az MTVA és a kádárkori televíziózás reneszánsza.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 07. 12. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország fellélegezhet: megúszta a „szegény részeg bajai halászleves riporter”. A bajai halászléfőző-versenyről élőben bejelentkező Bencze Péter – saját bevallása szerint is pálinka hatása alatt – felejthetetlent alakított a köztévé képernyőjén, de nem rúgják ki: három hónapos szilencium a büntetése.

Ha minden igaz, a „szegény” riporter interjúalanyát sem viszik el vasban. A nép gyermekét, a szellemes Lúdas Matyit, aki az orra alá dugott mikrofonba szándékos bakival (vö.: népszokás és népszopás) mondott ítéletet a köztévé színvonaláról. Miközben Meszes Boglárka, aki a nemzeti közröhejnek nap mint nap arcot ad – ő volt az, aki ugyanezt a bakit, korántsem szándékosan, tavaly húsvétkor ajándékként prezentálta az országnak –, a messzi főváros stúdiójában halálsápadtan ült, amíg le nem keverték a bajai bejelentkezést.

Lúdas Matyiért persze nem aggódtunk. A „szegény” riporter volt az, akinek megmentéséért Facebook-csoport indult, és akiért a provincialitásába beletörődő, alkoholba menekülő Magyarország megszemélyesítője, a Tibi atya nevezetű karakter is szót emelt. Talán gyűjtés is kezdődik, ha a drámának nem vet véget az MTVA nagylelkű döntése.

Állítólag egykor Isaura, a rabszolgalány felszabadítása érdekében is gyűjtöttek pénzt a lelkes tévénézők. Hogy mi igaz ebből, nehéz kideríteni, régen volt, 1986-ban, ha jól emlékszem. Pedig mintha tegnap történt volna.

Miről szólt a Magyar Televízió 1986-ban? Arról, hogy egy ország valósága fölé oda lehet helyezni egy párhuzamos univerzumot. A felvonulók kérnek, a politika integet, helyettük az Ablak orvosolja a kisembert ért igazságtalanságokat. Lemegy a Híradó, jön Sandokan vagy Isaura – és minden estére összeködösödik a szabad versenyes kapitalizmus távoli, kíméletlen éthosza, az úttörőnyakkendős propaganda és a géemká-Magyarország szívroham felé szédülő valósága.

A kommunizmus találkozása ez Hazárd megye lordjaival a boncasztalon.

Amikor régebben a Fidesz vagy a KDNP értékelvűségről, a hagyományok ápolásáról beszélt, rémálmomban sem hittem volna, hogy erre a hagyományra gondolnak. Erre az évszázada hőgutába fordult Magyarországra. Hogy mégis erre gondoltak, az már bizonyos. A kádári televíziózás újra működik, korábbi önmagát megszégyenítő hatékonysággal. Élő bejelentkezések olyan helyszínekről, ahol nem történik semmi. Földi László, migránsválság, malomalja, Soros György. Róla lassan megtudhatjuk: óriásira nőtt kolorádóbogár ő, akit ledobtak egy amerikai repülőről, hogy elrágja a magyar föld életerejét, migránsokkal rontva meg a magyar flórát és faunát.

Persze nem hagyjuk, hogy ő nevessen a végén. Nehéz itt, átkozottul nehéz – hallik ki az üzenet –, de a kerítésen túl özönvíz emészti el a népeket, miközben Magyarországon legalább a krumplileves krumplileves.

Hogy a tájékozatlanság és az önteltség e serény nevelgetése miképpen vezet a folyamatos nemzetvesztés állapotához, ehhez talán elég pár sort idézni Németh Lászlónak a (köz)rádió feladatairól írt tanulmányából: „A német, a francia, az olasz, a cseh: még a műveltebb magyarban is olyan képzeteket kelt, amely inkább karikatúrája a valóságnak, mint képe. Félreismerjük a néptársaság erőviszonyait, hencegünk, vagy túlságosan megalázkodunk, s csodákra számítunk, amelyek nem következhetnek be. A rádiónak fontos feladata, hogy állandó, tárgyilagos ismertetésekkel ezeket a gondolkozásunkba megrögzött tévképeket eloszlassa, s a külvilágbeli tájékozódást ennek az útkeresztre került népnek szenvedélyévé tegye.”

Ettől a céltól a közmédia meglehetősen eltávolodott. Talán sosem is volt célja igazán. Ám korábban ebben a rémálomban az legalább elviselhető volt, hogy erősen emlékeztetett a haláltusára. Amiről sejthettük: egyszer vége lesz.

Ami most van, az tehát egyrészt ugyanaz, de mégis más. Azt üzeni: kedves magyarok, láthatjátok, hogy megpróbáltuk. Hagytuk a húsosfazekakat, megnéztük az ígéret földjét, szippantottunk a szabadság levegőjéből – de ez nekünk nem megy. Itt van nektek inkább az újabb hungarikum: gulyáskommunizmus helyett halászlé-kapitalizmus.

A halászlé-kapitalizmusban pedig profizmus sem kell a képernyőn. Nincs mit eltakarni. Tudjuk, hogy hazudnak, tudjuk, hogy lopnak, de értünk teszik – szól az új népi bölcsesség. Nem baj, ha felfeslik a semmi elé húzott valami: Tibi atya, az új Hofi majd viccel egyet, röhögünk és lájkolunk, a „szegény” riporter pedig, lám, megmenekül.

Innen már értjük, hogy miért a rengeteg baki, az időjárás-jelentések kultusza, a teljesen érdektelen eseményekről bejelentkező riporter. Míg máshol mindig történik valami rossz, a halászlé-kapitalizmusban, ebben a gasztrofesztiválozásba ájult országban ugyan nem történik semmi jó, de legalább nem történik semmi más sem. Az idők glóbuszmustáros végezetéig, ámen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.