A megperzselt Nyugat

Semmi sem olyan kelendő termék a közösségi médiában, mint a düh és a felháborodás.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 11. 06. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a helyzet, hogy a világforradalom-csináláshoz a ruszkik Lenin óta sokkal jobban értenek. A lelkek lángra lobbantása mindig is hatékonyabb fegyver volt az orosz birodalmi arzenálban, mint a hidrogénbomba. Azt mondom: ahol nem képesek hajnalig vodka mellett vitatkozni a világmegváltásról, ott nem érdemes forradalmi know-how-val foglalkozni. Washingtonban sem. A vodka az oka, vagy sem – elbuktak Amerika színes forradalmai. Leginkább az a digitális utópia, amely elhitette a döntéshozókkal, hogy az internetes kommunikáció jól leperzseli majd a térképről a diktátorokat. Felgyújtania a nyugati világnak leginkább magát sikerült.

A Twitter és a Facebook – a politika nyomásának engedve – olyan adatokat tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy az oroszok jó hatásfokkal fecskendezték be propagandájukat e közösségi oldalak „vérkeringésébe” (pl. álhírek és fizetett hirdetések formájában). Annyi amerikait értek így el, amennyiről korábban Jurij Andropov nem is álmodhatott. (Az ő nevéhez fűződött 1982-ben az aktyivnije meroprijatyija, az „aktív intézkedések” akció, amellyel Ronald Reagan újraválasztását próbálták megakadályozni. Hiába.)

Pedig minden ígéretesen indult. 2009-ben, amikor Iránban kirobbant a „zöld forradalom”, és a nyugati sajtóban egymást érték a „mollák uralmának” végét jósoló kommentárok, a The Atlantic amerikai magazin sztárpublicistája, Andrew Sullivan magabiztosan jelentette ki: a „forradalmat ezután twittelni fogják.” Csakhamar majd mindenki meg volt győződve arról, hogy elég egy-két jól megfogalmazott csirip, és az „autoriter rezsimeknek” konyec. A láz a politikán is eluralkodott: egy amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó máris Nobel-békedíjat követelt a Twitternek, az amerikai külügy pedig szívélyesen megkérte a céget: ugyan halasztaná el szerverei hét végi karbantartását, hogy Iránban a forradalom zavartalanul bontakozhassék tovább. Csakhogy a platformnak szinte semmi köze nem volt az iráni eseményekhez – már csak azért sem, mert az irániak nem használták.

A sajtó és a politika új hőse mégis a „kiberdisszidens” lett, akit támogatni kell a hőn áhított rezsimváltozások előidézése érdekében. (Kár, hogy a felvilágosult és urbánus twitteres mítosza végképp elvérzett az egyiptomi forradalom rögvalóságán, amikor a babérokat a nem annyira felvilágosult és urbánus Muzulmán Testvériség arathatta le.) Az ideológusok viszont elértek valamit: a célpontnak tekintett országok a közösségi médiát egyszerűen az információs hadviselés terepeként kezdték el kezelni, és aktív ellenintézkedésekbe fogtak. A Kreml például internetes trollhadseregeket szervezett, álhírportálokat gründolt, nehézfegyverzettel tört be a térbe, a célja pedig az amerikai választók radikalizálása, az establishmenttel szembeni ellenérzések fokozása volt.

Az akciók azt mutatják, hogy jól ráéreztek a közösségi médiát nélkülük is jellemző hiányosságokra.

A politika mintha kezdene ráeszmélni, mekkora a baj. Egyesek szigorúbb szabályozást sürgetnek, a Twitter és a Facebook pedig fogadkozik, hogy új algoritmusaik és a frissen felvett cenzorok hada kiszűri majd az álhíreket.

Nem hiszek nekik. Ezt a bajt ők már nem tudják kezelni. A politikai kampányok megtervezett tömeghisztériáját, a társadalmak polarizálását, a népelbutítást nem is rajtuk kell számon kérni.

Arra viszont rá lehet szorítani őket, hogy a technika ne csak a hülyeség inflációját és a profitmaximalizálást tegye lehetővé. A népet régebben szokás volt tanítani, művelni. Voltak évtizedek, amikor a politika is ebben látta annak zálogát, hogy a harmincas évekhez hasonló események ne ismétlődhessenek meg.

Megfontolandó gondolatok – állami propaganda és sorosozás helyett érdemes lenne ismét rájuk találni Magyarországon is.

A trollkodás helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.