Új pártszlogen lép a konzervativizmus helyébe: a nyugtalan erő

A Fidesz letöltötte adatbázisaiba a magyarok dühét, félelmeit és indulatait. Csupán folyamatos hadiállapotra van szüksége.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 12. 30. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokás mostanában az ellenzéki pártok tehetetlenségéről és alkalmatlanságáról értekezni. Pedig igazságtalan ilyetén rituális felkoncolásuk. E pártok ugyanis a körülményekhez képest elég jól teljesítenek.

A körülményeken azt értem, ahogy az utóbbi években mindahányan nagy nullák lettünk. Meg egyesek. Nullák és egyesek sora valamely – vagy akár több – párt adatbázisában. Mozgósítandó vagy kerülendő alanyok, de már semmiképpen sem meggyőzendő szavazópolgárok. A „big data”, vagyis a nagyüzemi adatbányászat korában a választókról a legkülönfélébb módon gyűjtött, majd gigantikus adatbázisokba rendezett információ gyökeresen alakította át a politikai kampányokat. És ebben a küzdelemben a mai magyar ellenzék nem tudja tartani a lépést a gigagépezettel dolgozó Fidesszel.

Ma már a pártok, ha erre hadi kincstáruk fedezetet biztosít, a legkülönfélébb forrásokból képesek óriási adathalmazokat vásárolni (közösségimédia-vállalkozásoktól, statisztikai hivataloktól, nagy ügyfélkörrel rendelkező cégektől). Ezeket az adatbázisokat a saját kampányaik során nyert adatokkal és még ki tudja, mivel kombinálhatják (nemzeti konzultációk, népszavazási kezdeményezések, kormányközeli álcivil szervezetek adatgyűjtő álkampányai, korábbi mozgósítások során adott választói reakciók, közvélemény-kutatások és annak álcázott adathalászatok). Egy valamirevaló pártközpont jól ismeri „fogyasztóit”: tudja, mit olvasnak, milyen filmet néznek, hol vásárolnak, mit vásárolnak, hol laknak, milyen korúak, mekkora családban élnek, milyen jövedelemmel rendelkeznek. Csak hogy érzékeltessem a méreteket: az amerikai Republikánus Párt Voter Vault névre keresztelt adatbázisa (amely csupán egyike a három nagy gyűjteménynek) majdnem kétszázmillió választókorú amerikairól tartalmaz közel nyolcmilliárd adatbejegyzést. (Természetesen a demokraták sincsenek sokkal lemaradva mögöttük.)

Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy a pártok elsősorban saját híveikre koncentráljanak. Kampányuk üzeneteivel nem a bizonytalanok, a mérsékeltek, a vacillálók meggyőzésére kell törekedniük. Hanem arra, hogy felkutassák, azonosítsák övéiket, és felhergelésükkel eltuszkolják őket a szavazóurnákig a nagy napon. A fejlemény a korábban ismert demokráciák végét jelenti. A pártok késztetése ugyanis arra, hogy a politikai középen várakozókat valamiféle konszenzusos politikával megnyerjék, eltűnt. Helyébe az lépett, hogy a saját tábort minél erősebb és az ellenféllel szemben minél kíméletlenebb üzenetekkel láncolják magukhoz.

Magyarországon is ez történik. Közismert, hogy a Fidesz a 2000-es évek elejétől republikánus kampánystábokhoz kiutaztatott megfigyelőkkel intenzíven tanulmányozza az amerikai guruk mozgósítási technikáit. A párt adatbázisa nemhogy elhalt volna a botrányok nyomán, de minden eddiginél pusztítóbb kampányfegyverré nőtte ki magát. Egy állampárt számára óriási tér nyílik itt: kívánatos központi adatbázisok és közpénzből fizetett média, amellyel költségek nélkül lehet érzelmileg felkorbácsoló „hírekkel” bombázni a gondosan kiválasztott célcsoportokat.

A Fidesz letöltötte adatbázisaiba a magyarok dühét, félelmeit és indulatait, majd megállapította: nincs szüksége polgári sajtóra sem, elég reprodukálnia csillogóbb díszletek között a legendás Budapest TV műsorfolyamát, ahol egykoron távgyógyászok, áldoktorok, lecsúszott nótaénekesek jelenítették meg a haza bugyborékoló kollektív tudattalanját.

A győzelemhez nem kell a többséget megnyerni. Elég, ha megfelelő számú magyart lehet kiugrasztani a tévéfotelekből a szavazás napján. Így a Fidesz azt is belátta, hogy a pártarisztokrácia gyarapodásának biztosításához sincs szüksége középosztályra. Se „mérsékeltekre”, se értelmiségre. Csupán folyamatos hadiállapotra.

A konzervativizmus helyébe léphet az új pártszlogen: a nyugtalan erő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.