Menetelők kérték

A pszichózis, amelyet a propaganda gerjeszt, kívül esik még a szimbolikus vagy érzelmi politizálás világán is.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2018. 03. 17. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van itt egy kínzó kérdés. Egy kérdés a kormánysajtó elmúlt napokban szürreálissá váló migránskampányával kapcsolatban. Nevezetesen, hogy mindez mennyiben tartozik még a politika világához, és mennyiben valláspszichológiai jelenség

Úgy tetszik, a pszichózis, amelyet ez a propaganda megcéloz és gerjeszt, kívül esik még a szimbolikus vagy érzelmi politizálás világán is. Jobban megmutatkozik a természete, ha nem a politika fogalmi készletével közelítünk felé.

Kétségtelen, az elmúlt egy évszázadban Carl G. Jung volt az, aki a leginkább birtokában lehetett a kollektív vallási őrületek tanulmányozásához szükséges tudásnak. A második világháború után elharapódzó ufóészlelések is azonnal felkeltették a figyelmét: hosszú kutatómunka után, az ötvenes években terjedelmes tanulmányt is írt a témáról. Jung konklúziója az volt, hogy a modern ember, elfojtott vallási ösztöneivel, az elvesztett teljesség iránti vágyakozásával, szorongásait vetíti az „egekbe”, ott keres olyasmit, amivel projekcióit úgymond tárgyiasíthatja. A szorongás lehetséges okaiként Jung a fenyegető szovjet térnyerés, a hidrogénbomba miatti félelem mellett már akkor is említette a föld túlnépesedését, az idegenek keltette beszorítottságérzést. A tudatalatti szerinte ilyenkor kompenzál: megpróbálja saját eszközeivel helyreállítani az ember megbillent egyensúlyát, és hol jóságos, az emberiség megmentésére érkező földönkívülieket vizionál a felhők közé, hol a megérdemelt büntetést kimérő hódítókat.

Amit most látunk magunk körül, az egyre inkább hasonlít ehhez a vallási jelenséghez. Mára sokak szorongásává vált, hogy a célt tévesztett nyugati világ az utolsó utáni pillanataiban van. Akadnak közülük, nem is kevesen, akik meg vannak győződve arról is, ha most nem nyeri meg a választást a szoláris hős vezette Fidesz, nemcsak nekünk, hanem egész Európának befellegzett. A kormányzati média megteremti és ápolja e hiedelemvilág rituáléit: álhírekkel, súlyos pontatlanságokkal megtűzdelt hírfolyama alig különbözik már egy zombifilmtől, amelyben az élőhalottak a civilizáció maradékát ostromolják. A Fidesz-szavazó meg ott ül a bedeszkázott szobában, harmincnapi hideg élelemmel. A tévéjével, persze.

Az is igaz, a párt itt majdhogynem a készbe ült bele. Már a kilencvenes évek közepétől érzékelni lehetett, miként szorítja hátrébb Hamvas Bélát Badinyi Jós Ferenc, Márai Sándort Wass Albert, és miközben a pilisi szívcsakra nőttön-nőtt, úgy kaptak erőre zavaros összeesküvés-elméletek és valami még zavarosabb újpogány hiedelemvilág.

Nagy vonalakban itt ugyanarról van szó, amiről Jung is írt: a teljesség iránti vágyról, illetve annak kisiklásáról. Az aranykor utáni sóvárgás jó esetben horatiusi késztetéseket, a városból való kiköltözést, sztoikusok olvasgatását, madárcsiripelést és jógagyakorlatokat jelent. Ám ha egy ország a félrenyelt rendszerváltástól fuldoklik, ha a hazát megcsalja egy magát elitnek nevező késő kádári képződmény, akkor bizony torzulhat mindez. Lesz belőle sértettség és elsavanyulás, Soros-terv, Kalergi-terv és messiások utáni vágyakozás.

Az új hatalom pedig mintegy nemzetileg együttműködik a sértettség rituáléival, és felkínálja a megváltókat is: jő már Putyin és Orbán fehér lovon, megmenteni bűnös városainkat. A Fidesz retorikája tehát maximálisan kompatibilis ezzel az apokaliptikus érzelemvilággal. Ám ha nem a szájukat, csak a kezüket figyeljük, kitűnik, a párt valójában velejéig materialista – kizárólag a közösből való meggazdagodás, az új pénzarisztokrácia megteremtésének vágya mozgatja.

A grandiózus állami szertartás egyre barokkosabb. Az előadás mindinkább hasonlít az egykori Budapest TV ufóhívők, távgyógyászok és egyéb szélhámosok uralta műsorfolyamához, amely – akaratán kívül – oly találó karikatúrát rajzolt a magyar néplélekről.

A következő hetek megmutatják, lesz-e kedvünk egyszer ezen is nevetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.