Otthon szülés: kész tervezet, hiányos szakmai-jogi háttér?

Az otthon szülés szabályozásáról elkészült egészségügyi minisztériumi javaslat jól elkészített, reális tervezet, azonban a részletkérdéseket még át kell beszélni - mondta Vincze Katalin, az Országos Bábaszövetség elnöke pénteken Budapesten.

MNO
2007. 11. 23. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Minisztérium épületében lefolytatott megbeszélésen a tárca, a bábaszövetség, illetve a nőgyógyász szakma képviselői tartottak egyeztetést az otthon szülés feltételeiről, valamint a szaktárca múlt héten elkészített tervezetéről.

Vincze Katalin a megbeszélést követően elmondta: a tervezetben egyaránt érvényesül az anya választási lehetősége és a biztonság. Kiemelte, hogy a bábák visszakapják régi kompetenciájukat, de magasabb képzettségi háttérrel.

Horváth Ágnes tárcavezető elmondta: a konzultáció során a tárca fenntartotta azt a véleményét, hogy csak tízéves gyakorlat után vezethet le valaki otthon szülést.

Az eredeti elképzelésekhez képest a tárca elfogadhatónak tartja azt a módosítást, hogy például a szülést levezető szakembernek (vagy bába, vagy szakorvos) komplikáció esetén be kell kísérnie a szülő nőt a kórházba, vagy ne csak a születést követő 24 órában kelljen rendelkezésre állni a szakembernek, hanem 5-10 napig, továbbá az is elfogadható, hogy a várandós gondozást is végezheti a majdan a szülést vezető orvos is – ismertette Horváth Ágnes. A tárca jövő hét péntekig várja a szakmától a javaslatokat, utána elkezdődhet a jogalkotási munka.

Csákány György, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezetője azt mondta, maradtak olyan szakmai és jogi kérdések, amelyeket még át kell beszélni.

Hozzátette: vannak fenntartásai az otthon szüléssel kapcsolatban, de "egy liberális demokráciában mindenkinek joga van, akinek lehetősége van, megválasztani a saját életkörülményeit".

Az Egészségügyi Minisztérium múlt héten hozta nyilvánosságra a tervezett otthon szülést szabályozó tervezetét. A javaslat szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen a szülésnél, előbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel, gyakorlattal. Ugyanakkor két szakember jelenléte mindenképpen kötelező lenne, illetve értesíteni kellene a háttérkórházat, ha a szülés megindul. A képzési követelményeket a Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Intézet dolgozza majd ki, amely szervezet fél évet kap erre.

Az egészségügyi törvényben rögzítenék az anya önrendelkezési jogát, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget arra, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthon szülést.

A tárcavezető elmondta még, hogy kormányrendelet határozza majd meg az intézményen kívüli szülés részletes szabályait. Ebben a rendeletben fog szerepelni, hogy kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést. A miniszteri rendelet pedig a megfelelő szakmai feltételeket rögzíti, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azon eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyeknek rendelkezésre kell ilyenkor állniuk – közölte a politikus.

Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül.

MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.