időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Rohamrendőrök védték Salgótarjánban Horváth Ágnest

MNO
2008.02.14. 23:06

<p>A március 9-i népszavazás nem a kormány jövőjéről, hanem a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szól – mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön Salgótarjánban. Horváth Ágnes rohamrendőrök sorfala között, esernyőkkel védve hagyta el a belvárosban felállított SZDSZ-sátrat, ami körül mintegy 200 ember gyűlt össze. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint a demokrácia igazi szégyene, hogy Salgótarjánban Fidesz-barát csoportok rátámadtak az egészségügyi miniszterre.</p><p>•<strong><a href="/portal/542875"> Szülővárosában tüntettek Horváth Ágnes ellen + Videó</a></strong></p>

Horváth Ágnes a sajtótájékoztatón az egészségügyi reform nagyon fontos elemének nevezte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Mint mondta, ezek hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon ne következzen be, ami Romániában, ahol elfogy a gyógyszertámogatás, és a betegek csak a hónap vége felé, teljes áron jutnak hozzá a gyógyszerükhöz.

Az egészségügyi miniszter kitért arra, hogy a vizitdíj a háziorvosok bevételének egynegyedét teszi ki, és aki az igen szavazatok mellett kampányol, az azt mondja, vegyék el tőlük ezt a pénzt. Ez 60 milliárd forintos bevételkiesést jelentene, és nincs lehetőség a pótlására – tette hozzá. Horváth Ágnes bejelentette a Nógrád megyei liberális egészségügyi kabinet megalakulását; a szervezetet a kölcsönös információáramlás céljával hat salgótarjáni orvos hozta létre.

Miközben a liberális tárcavezető a rendőrök sorfalával védett Fő téren felállított sátorban tartózkodott, a téren mintegy 200 ember gyűlt össze, akik időnként fütyültek, és kisméretű „Gyilkos Ágnes” feliratú zászlókat tartottak. A sátortól tízméternyire állította fel asztalát a Jobbik Magyarországért Mozgalom, „Az SZDSZ a halál pártja”, „Így meddig élünk, Killer Ági?”, „Új egészségügy = magyar holokauszt” transzparensekkel.

Horváth Ágnes a tervezett program szerint vércukrot mért volna a sajtótájékoztató után, de ez elmaradt. A téren várakozó emberek gúnyos tapssal és füttyel fogadták a művelődési központból kivonuló, majd dupla sorfalat alkotó rohamrendőröket; az egészségügyi miniszter az ő, valamint a köré tartott esernyők védőgyűrűjében hagyta el a helyszínt.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint vérlázító és felháborító, hogy Salgótarjánban Fidesz-barát csoportok rátámadtak Horváth Ágnes egészségügyi miniszterre. A politikus úgy fogalmazott: a demokrácia igazi szégyene, hogy már a vitát is erőszakkal akadályozzák meg Orbán Viktort éltető csoportok.

Hozzátette, hogy ez is a szocializmust idézi, csak amíg akkor felfegyverzett rendőri erők, addig most ilyen csoportok teszik lehetetlenné, hogy valódi párbeszédet lehessen folytatni. A liberálisok kampányfőnöke közölte, hogy a támadók nem érik el céljukat, ugyanis ők folytatják az országjárást, és minden, a programjukban szereplő helyszínen ott lesznek.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.