időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Rossz házat dúltak fel, mégis jogszerű a rendőri intézkedés

MNO
2009.11.13. 19:06

Szakszerű és jogszerű volt a valkói rendőri intézkedés – állapította meg a XII. kerületi kapitányság vezetőjének vizsgálata, amelynek eredményét pénteken ismertették a rendőrség honlapján. A budapesti rendőrfőkapitány ugyanakkor „az intézkedéssel okozott kellemetlenségért” elnézést kér. <br /><br /><strong><a href="/portal/675997" target="_blank">• Tizenöten rontottak rá a családra</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/676230" target="_blank">• Draskovics nem akar mindenkinek a kedvében járni</a></strong><br /><strong><a href="/portal/676182" target="_blank">• Téves rajtaütés – A 77-es helyett a 7-esbe ment a 107-es</a></strong>

A rendőrség azért folytatott vizsgálatot, mert a Pest megyei település egyik családi házában téves címen hajtottak végre akciót, a házigazda szerint feltehetően egy hivatalos okiratban lemaradt házszám miatt.

Balázs Zoltán, a házigazda pénteken azt mondta: a rendőrök egy férfit kerestek, aki ugyanazon a településen és ugyanabban az utcában lakik, s az ő lakcímét adta meg igazoltatásakor. A házigazda, mint elmondta, felháborítónak tartja a rendőrség fellépését, mert amikor az esti órákban megjelentek nála a rendőrök, megrémítve unokáit és gyermekeit, nem közölték, hogy mit vagy kit keresnek, igazolványt sem voltak hajlandók mutatni. Közlése szerint a rendőrök és közte kisebb dulakodás is kialakult emiatt.

A rendőrség a vizsgálatról azt írta, hogy a XII. kerületi rendőrkapitányság nyomozói egy folyamatban lévő ügyben, érvényes házkutatási határozat birtokában, egy rablás feltételezett elkövetőjének felkutatásáért jelentek meg a valkói családi háznál.

Mint írták, a személynyilvántartó adatai szerint a keresett személy a családi házban van bejelentve. A rendőrök – a honlapra feltett közlemény szerint – igazolták magukat, megjelölték az intézkedés célját, majd mikor megállapították, hogy az, akit keresnek, nem lakik a családi házban, elhagyták a helyszínt.

Közölték azt is: a házban lakók jelezték a rendőröknek, hogy a férfit már többször keresték ezen a lakcímen, ezért a nyomozók tájékoztatták őket arról, hogy az adatokat a személynyilvántartónál lehet pontosítani. Az intézkedéssel szemben az érintettek panasszal nem éltek – tették hozzá, ugyanakkor tudatták azt is, hogy elnézést kérnek az okozott kellemetlenségekért.

Balázs Zoltán pénteken elmondta azt is, hogy a rendőrök által keresett férfi a Petőfi Sándor utca 77. szám alatt lakik, míg az ő lakcíme a 7-es. Az okmányiroda azonban a férfinak kiadott lakcímkártyáját elírta, így azon nem a 77-es, hanem a 7-es házszám szerepelt. Balázs Zoltán péntek reggel töröltette a férfit a tulajdonában lévő lakás lakcímnyilvántartásából.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteki sajtótájékoztatóján a valkói ügyre vonatkozó kérdésre, amelyet, mint mondta, nem ismer, általánosságban azt közölte, hogy a rendőrségnek el kell ismernie, ha hibázott, ha valakit megbántott.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.