Gyors revans: Varsóban ostromolhatja a hálót Bajnaiék csapata

Mindössze néhány nappal azután, hogy a V4-ek budapesti rendezvényén részt vesz Donald Tusk lengyel kormányfő, Bajnai Gordon miniszterelnök Varsóba utazik, hogy tárgyaljon lengyel kollégájával. A delegáció, melyben Oszkó Péter pénzügyminiszter is részt vesz, többek között futballozni is fog. A program részeként Bajnai kitüntetést ad át Krzysztof Zanussi filmrendezőnek.

2010. 02. 24. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Kelet Európa hosszú távú céljai az Európai Unió közös politikáiban, a válságkezelés hatékonysága, az agrártámogatási rendszer jövője – Szollár Domokos szóvivő e pontokat emelte ki az MNO-nak nyilatkozva, amikor a március 2-i, varsói látogatás főbb témaköreiről kérdeztük. Közös ügyünk Lengyelországgal az EU-n belüli egyenlőtlenségek feloldása, s a kohéziós politikák által biztosított összegek hatékonyabb lehívása. Mindkét ország számára fontos, hogy Brüsszel az eddigi agrárpolitika fenntartásában és támogatásában gondolkodjon – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy alig egy héttel a lengyel kormányfő budapesti programja után miért lesz szükséges a lengyel fővárosban folytatni a párbeszédet, Szollár kifejtette, hogy a visegrádiak találkozásának zsúfolt programja nem ad lehetőséget a négyszemközti megbeszélésekre Tuskkal.

A keddi látogatás egy némileg szokatlan programponttal, focimérkőzéssel is kiegészül, melyen információink szerint a teljes delegáció, így Oszkó is részt vesz.

Bajnai a program során kitüntetést ad át Krzysztof Zanussi filmrendezőnek, valamint átveszi a lengyel menekültek 70 évvel ezelőtti befogadásáról szóló fotóalbumot. Zanussi a múlt esztendőben töltötte be 70. életévét, (a díj átadása magyar részről talán szerencsésebb lett volna a kerek évfordulón – a szerk.)

A kitüntetést kezdeményező Duna TV rendezői sorozatot sugárzott a több magyar film társproducereként is ismert rendezővel. Zanussi, akinek munkásságát mélyről falakadó katolikus hite is meghatározza, nemrég a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézete, a Faludi Akadémia nemzetközi amatőrfilm szemléjén díjat ajánlott fel: egy hetet a varsói TOR filmstúdióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.