Július elejéig rács mögött

A bíróság július 3-áig rendelte el V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek előzetes letartóztatását.

MNO
2012. 06. 19. 22:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék honlapjára kedden felkerült közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 3-án a vesztegetés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte K. Tamás és társai előzetes letartóztatását július 3-áig.

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.
Korábbi tájékoztatások szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.

Az ügyben a Budapest Rendőr-főkapitányságtól K. Attila, a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozója és K. Tamás, a közrendvédelmi főosztály vezetője érintett. Előzetes letartóztatásban van G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, valamint H. Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetője is.

Az egyik letartóztatott civilnek, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, többnek a működését pedig ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított civil, V. István, akinek a gyanú szerint az volt a feladata, „hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken – ezek bezárása érdekében – razziákat tartsanak”, és tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról is. V. István havi rendszerességgel, több százezres, illetve milliós nagyságrendű „fizetést” adott a rendőröknek.

A korrupciógyanús üggyel összefüggésben a Hajógyári-szigeten és környékén történt három balesetet és egy eltűnési ügyet is újravizsgál a rendőrség. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője egy lapinterjúban múlt héten azt mondta: két vízbefulladásos eset és egy fiatal eltűnése miatt korábban közigazgatási eljárás folyt.

Az MNO korábban megírta: a Fővárosi Törvényszék elutasította a gyanúsítottak fellebbezéseit, és megállapította: a vesztegetési ügyben előzetes letartóztatásba helyezett V. Lászlóval és beosztottjával, valamint a négy egykori rendőrtiszttel szemben indokolt volt a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése.

A lapot erről tájékoztató Nagy Gábor, a gyanúsított vállalkozó ügyvédje úgy látja: védence esetében olyan súlyú bűncselekmény gyanújával hagyta helyben az előzetes letartóztatást a törvényszék, amelynek büntetési tétele 1-5 év szabadságvesztés, és amit nagyjából 2,5 millió forint értékű vagyon elleni bűncselekmény elkövetése esetén szabnak ki a bíróságok.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője keddi közleményében azt írta: a másodfokú végzés szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy nem csak a szökés és elrejtőzés veszélye áll fenn, hanem megalapozottan lehet következtetni arra is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban kihallgatandó emberek befolyásolásával, megfélemlítésével, a tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével a bizonyítási eljárást veszélyeztetnék, meghiúsítanák.

A bizonyítás megnehezítése és veszélyeztetése kapcsán a másodfokú bíróság ezen felül külön kiemelte: „az eljárás kezdeti szakaszában fontos, hogy a gyanúsítottak és más személyek közötti információáramlás a legnagyobb mértékben korlátozva legyen” – olvasható a törvényszéki közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.