Harminc elszámoltatási ügyben nyomoznak

Jelenleg harminc olyan ügyben folyik nyomozás, amelyben a kormányzati elszámoltatás során született feljelentés.

NT
2012. 08. 31. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Lázár Jánossal és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen értékelte a csütörtöki sajtótájékoztatón az elmúlt két évben végzett, a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakot érintő elszámoltatási munkát, amelyről Lázár János azt mondta: eredményesen zárult az elszámoltatás feltáró része.

Harminc ügyben már folyik a nyomozás

A dokumentum rögzíti: idén augusztusig a kormánybiztos hivatala 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7-ben viszont már volt vádemelés. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat.

A kormányjelentés kivonata szerint jelenleg harminc elszámoltatási ügyben van folyamatban nyomozás: ezek között van a postaszékház eladása, amely a dokumentum szerint többmilliárdos többletköltséget okoz a cégnek; a Magyar Televízió székházának értékesítése; a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet ingatlanának értékesítése – amely miatt mintegy ötmilliárd forint vagyoni kár érhette az államot –; a Malév privatizációja és visszaállamosítása; a Volánbusz telephely-értékesítései; az agrárintervencióval, továbbá a Leader-programmal kapcsolatos visszaélések; a Komáromi és a Szerencsi Mg. Rt. privatizációja; a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület vizsgálata és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet készletezési és szerződés nélküli kifizetései.

Több mint egymilliárdos kár a Fradi-pálya miatt

Nyomozás folyik az Omninvest Kft. oltóanyagbeszerzése és know-how-értékesítése ügyében is, a Fradi-pálya ingatlanai eladásának átvilágításával kapcsolatosan – amelyben a kormánybiztos szerint 1,2 milliárd forint kár érhette az államot –, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának költségvetési támogatásaival összefüggésben is – sorolják.

A dokumentum számba veszi azt a hét ügyet is, amely bírósági szakaszban van, illetve volt. Ezek között van például a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) feltárt vesztegetési ügy – amelyben Budai Gyula közlése szerint 200 millió forintos nagyságrendű vesztegetési pénzről lehet szó –, a szintén a HM-mel kapcsolatos ingatlanvásárlási ügy, a sukorói telekcsere és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-vel összefüggő szerződéskötési ügy.

Több mint 285 milliárdos összeg

Budai a jelentése kivonatában több, álláspontja szerint jelentős károkat okozó ügyet részletesen is ismertet. Ezek között szerepel egyebek mellett a MÁV Zrt. és háttérintézményei privatizációi, valamint „egyéb jogügyletei tárgyában a MÁV fennállásának eddigi legátfogóbb vizsgálata”, amelynek eredményeként több ügyben is feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az elszámoltatási kormánybiztosi hivatal. A teljes vizsgált tranzakciós összeg meghaladta a 285 milliárd forintot, amelyből 14,7 milliárd forint vagyoni hátránya keletkezett a MÁV Zrt.-nek – írták.

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő 2010 novemberében Papcsák Ferencet váltotta az elszámoltatási kormánybiztosi poszton, mert Papcsákot megválasztották Zugló polgármesterévé, s így az összeférhetetlenség miatt nem tölthette be tovább a tisztséget. Budai Gyula ezt megelőzően miniszterelnöki megbízottként dolgozott, s az állami földterületek jogellenes eladását és privatizációját vizsgálta. Elszámoltatási kormánybiztosi megbízatása a pénteki nappal ér véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.