Kizárták az első rendű vádlott ügyvédjét

Néhány nappal a pécsi egyetemi vesztegetési per kezdete előtt kizárták a tárgyalásból az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjét.

LM
2012. 09. 14. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védő a lapnak elmondta, hogy a szeptember 18-ra meghirdetett első tárgyalási napon I. Gábor védelem nélkül lenne kénytelen a bíróság elé állni, emiatt pedig el kellene napolni a bírósági eljárás kezdetét. A hírportál emlékeztet rá: az ügyben eljáró Győri Törvényszék 16 tárgyalási időpontot tűzött ki, az elsőt szeptember 18-ára. I. Gábor ügyvédje – mint a Pécsi Újság.hu portálnak elmondta – más ügyekkel való ütközés miatt nem tudna részt venni mindegyik tárgyaláson, s emiatt, a törvényi előírásoknak megfelelően, helyettesítésére adott meghatalmazást távolmaradása esetére.

A lap információi szerint Papp Géza az ügy kilencedrendű vádlottjának képviseletét ellátó győri Gartner István ügyvédet hatalmazta meg helyettesítésére. „Részletesen tanulmányoztuk a vádirati tényállást, és semmilyen érdekellentét, kizáró ok nem merült fel ezzel kapcsolatban” – fogalmazott Papp a hírportálnak. Hozzátette, védenceik részéről sem merült fel semmilyen kifogás a helyettesítéssel szemben.

Kizárás

A jogi képviselő a helyettesítésről szóló meghatalmazást augusztus 24-én adta be a Győri Törvényszékre, és szeptember 12-én vette kézhez azt a végzést, amely szerint Gartner Istvánt, valamint őt magát kizárták az ügyből – olvasható a lapban. Papp Géza elmondta, mivel a végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható, így védencét a börtönben nem látogathatja, védelmét nem láthatja el.

Szerinte az is elképzelhető, hogy kirendelt ügyvéd fogja képviselni I. Gábort. Hozzátette, hogy „a lelkiismeretes védelemhez legalább másfél hónap felkészülési idő szükséges, tekintettel arra, hogy a vádirat 16 ezer oldalt, a hozzá tartozó mellékletek további 20 ezer oldalt tesznek ki”. Az ügyvéd úgy látja, a jövő keddi tárgyalást el is napolhatják – ha viszont mégsem ez történne, „az olyan súlyos eljárási szabálysértés lenne, amelyet a strasbourgi emberi jogi bíróság is értékelni fog”.

Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének véleménye szerint egyértelműen téves döntés született, amikor néhány nappal a maratoninak ígérkező pécsi egyetemi vesztegetési per kezdete előtt a Győri Törvényszéken kizárták a tárgyalásból az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjeit.

A pécsi egyetemi vesztegetési ügy

Jövő kedden kezdi tárgyalni a Győri Törvényszék a pécsi egyetemen történt vesztegetés ügyét. Huszonhárom ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az április elején benyújtott vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára kerülő emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. Ezzel kapcsolatban a Kaposvári, a Zalaegerszegi és a szintén az ítélőtábla illetékességi területén működő Szekszárdi Törvényszéket nem keresték meg, miután a Pécsi Törvényszék mellett a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett be.

A Magyar Nemzet korábban kiderítette, a többmilliárdos adóssággal küszködő Pécsi Tudományegyetemen naponta félmillió forint állhatott a kivételes kedvezményt megkapó egyetemi vezetők rendelkezésére. Az intézmény volt gazdasági főigazgatója nem egyedül használt ilyen kártyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.