Egyetemi vesztegetés: mit művelt a fővádlott a bankkártyával?

Ártatlannak vallotta magát a pécsi egyetemi vesztegetési ügy elsőrendű vádlottja a Győri Törvényszéken tartott hétfői tárgyaláson.

PR
2012. 11. 12. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

I. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem egykori gazdasági főigazgatója – aki a vádirat szerint kéttucatnyi társával bűnszervezetet hozott létre, majd csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak – egyetlen vádpontban, a pénzhelyettesítővel való visszaélésben volt hajlandó nyilatkozni. Erről azt közölte: távmunkában dolgozásának feltételeit akarta megteremteni, amikor az egyetem nála lévő bankkártyájával félmillió forintért informatikai eszközöket vásárolt, illetve hatszor ekkora értékben megrendeléseket adott le.

Előbbi kapcsán úgy nyilatkozott I. Gábor: mivel munkaeszközeit az eljárás során a rendőrség lefoglalta, meg kellett teremtenie az otthoni távmunka feltételeit, a feladott, de nem teljesített megbízásoknak pedig azért olyan magas az értéke, mert – miután internetes megrendeléséről nem kapott visszaigazolást – más webshopokban is leadta azt.

Az egyetem nevére akart vásárolni

A férfi mindvégig azzal érvelt: az egyetemet nem érte kár a megrendeléssel, mivel az eszközöket annak nevére vette, illetve próbálta megvenni, s ugyanő használta volna azokat, azok mindvégig az intézmény tulajdonában maradtak volna. Amikor – a kifogásolt vásárlások előtt két és fél évvel – átvette a bankkártyát, sem jogszabály, sem az egyetem szervezeti-működési szabályzata, sem az intézmény gyakorlata nem tiltotta, hogy használja a kártyát, és meg sem szüntették jogosultságát – jegyezte meg.

Október 3-án az elsőrendű vádlott egyébként az eljárás gyorsítását kérte. Ekkor a védői beadványokkal foglalkozott a pécsi egyetemi vesztegetési pert tárgyaló Győri Törvényszék bírói tanácsa.

Kizárták a vesztegetési ügy tárgyalásából a védőt

Néhány nappal a pécsi egyetemi vesztegetési per kezdete előtt a Győri Törvényszéken kizárták a tárgyalásból az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjét, a fővárosban praktizáló Papp Gézát – közölte a Pecsiujsag.hu. A védő a lapnak elmondta, hogy a szeptember 18-ra meghirdetett első tárgyalási napon I. Gábor védelem nélkül lenne kénytelen a bíróság elé állni, emiatt pedig el kellene napolni a bírósági eljárás kezdetét. Így is történt.

A Magyar Nemzet korábban kiderítette, a többmilliárdos adóssággal küszködő Pécsi Tudományegyetemen naponta félmillió forint állhatott a kivételes kedvezményt megkapó egyetemi vezetők rendelkezésére. Az intézmény volt gazdasági főigazgatója nem egyedül használt ilyen kártyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.