időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Bajnaiék a Facebookon listázzák az embereiket

NT
2013.02.22. 08:20

A párttá alakuló Együtt 2014 április végéig megnevezi 106 egyéni választókerületi felelősét. Bajnaiékat amerikai tanácsadók készítik fel a kampányra, az aktivistákat a Facebookon gyűjtik.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke – aki a legutóbbi két parlamenti választáson az MSZP kampányfőnöke volt – egy sajtóbeszélgetésen elmondta: már hozzákezdtek csatlakozási kampányuk első részéhez, a telefonos adatbázis-építéshez, és naponta 40-50 ezer embert hívnak fel, így 6-8 hét alatt az összes, vezetékes telefonos háztartásba eljut Bajnai Gordon üzenete. Azok, akik további tájékoztatást kérnek, illetve részt szeretnének venni az Együtt 2014 rendezvényein, egy gombnyomással jelezhetik, és kérésükre bekerülnek a szerveződő párt adatbázisába. Szigetvári Viktor arra számít, hogy 200-300 ezer ember fejezi ki így a szimpátiáját, többnyire idősebbek, mivel főleg nekik van vezetékes telefonjuk.

A fiatalabbak Facebook-alkalmazás révén, illetve egy internetes űrlap kitöltésével kerülhetnek be az Együtt 2014 adatbázisába. Így állhat össze az a 10-20 ezer aktivista is, akikre szükség lesz a választási kampányban.

Szigetvári Viktor elmondta: azért fogtak adatbázis-építésbe, mert a pártok csak a választási kampányban vásárolhatják meg a névjegyzéket, az Együtt 2014 viszont a hátralévő egy évben folyamatosan tartani akarja a kapcsolatot regisztrált szimpatizánsaival. Beszélt arról is, hogy terepmunkában és hálózatépítésben jártas, Barack Obama elnök kampányában részt vevő amerikai tanácsadók is segítik a választói mozgalom munkáját.

Az Együtt 2014 párttá alakulásáról elmondta: március 15. előtt beadják kérelmüket a bíróságra, ezután kezdenek hozzá a tagtoborzáshoz. De még a párt bejegyzése előtt tárgyalást kezdenek a Párbeszéd Magyarországért képviselőivel az együttműködésről. (Az MSZP is elkezdett udvarolni Jávoréknak – a szerk.) A várhatóan társelnöki rendszerben működő Együtt 2014 április végéig dönt egyéni választókerületi felelőseiről. Szigetvári Viktor elmondta: a választókerületi elnököket a kezdeti időszakban a pártvezetés nevezi ki, de ezen jövőre, a parlamenti vagy az önkormányzati választás után változtatni fognak.

Hangsúlyozta, hogy nem választási pártot szerveznek, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is indulni fognak 2014-ben. Ezért is fontos – jegyezte meg –, hogy minden választókerületben legyen felelősük, függetlenül attól, hogy ha az országgyűlési választáson megvalósul az ellenzéki összefogás, akkor a körzetek egy részében nem az Együtt 2014 jelöltje indul majd.

A volt miniszterelnök nemrég szlogenekben ismertette gazdaságpolitikai elképzeléseit az egyik négycsillagos budai szállodában, a részletekkel azonban továbbra is adós maradt. Választási mozgalmának konferenciáján a stratégiai célok közé sorolta a bizalom helyreállítását és a gazdasági növekedés beindítását, amihez normalizálná a bankrendszer terheit. Azt nem mondta ki, hogy ez a gyakorlatban a bankadó csökkentésével lenne-e egyenlő. Az viszont volt pénzügyminisztere előadásából kiderült, hogy a bruttó 400 ezer forint felett keresőket jobban megadóztatnák, mint most. Beruházásból export, bővülő exportból új munkahely, emelkedő fogyasztás és növekvő megtakarítás – vázolta gazdaságpolitikai stratégiáját Bajnai Gordon az Együtt 2014 választási mozgalom konferenciáján. A mozgalom kedden közleményt adott ki, amelyben cáfolták, hogy Bajnai hozzányúlna a bankadóhoz és a családi adókedvezményhez.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált, Bajnai Gordon és az Együtt 2014 mozgalom gazdasági programját csak nagyon súlyos megszorításokkal lehetne kivitelezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.