időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Égésnyomok, veszekedés, autós szál a Bándy-gyilkosságban

MNO
2013.02.19. 12:40

Nevek helyett számokat kaptak a tanúk a Bándy-gyilkosság keddi tárgyalási napjának délelőtti meghallgatásán.

Kedden délelőtt tizenhárom tanú meghallgatásával folytatódott a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolása ügyében kitűzött tárgyalás. A meghallgatottak zárt adatkezelést kértek, még a nevük sem hangozhatott el, ehelyett sorszámot kaptak, és ez alapján hívták be őket. Többen azt is kérték közülük, hogy a vádlott ne legyen jelen meghallgatásuk során a tárgyalóteremben, közölte a Hír TV helyszíni tudósítója. Délután újabb tíz tanú meghallgatásával folytatódott a tárgyalás.

Néhány tanú – akik jelen voltak az ominózus születésnapi bulin – elmondta, Bándy Kata vidám hangulatban indult haza a rendezvény után. Meghallgatták azt a személyt is, aki pár nappal a gyilkosságot követően megtalálta az áldozat alsóneműjét egy szemétgyűjtőben a játszótéren, és ő azt mondta, cigaretta-égésnyomokat talált a ruhadarabon.

P. László szerint is jártak a játszótéren, ott voltak együtt, azt viszont nem tudja, hogy miként került a szemetesbe a lány alsóneműje. Elmondása szerint ő a lány táskájából kiesett tárgyakat egy fémkonténerbe dobta – írja a Pécsma.hu.

Egy másik tanú látta a párt elmenni a háza előtt, állítása szerint veszekedtek, de azt gondolta, hogy egy szerelmespár összekapása lehetett. Volt olyan tanú, aki a parkból sikoltást hallott, és azt, hogy valaki kiabálja: „Ne, ne bántsatok!”, majd egy autót látott elmenni a helyszínről. A Pécsma.hu azt írja a tanú vallomására hivatkozva, hogy ez egy sötét színű kocsi, valószínűleg egy Audi lehetett.

P. László alig fűzött véleményt a tanúvallomásokhoz – amikor nem lehetett jelen, később olvasták fel neki a vallomások tartalmát –, viszont a sikoltozós, autós történettel kapcsolatban megjegyezte, ez szerinte nem ott és nem akkor történhetett.

Egy másik tanú azt mondta, kapott egy cipőt P. Lászlótól azzal az indokkal, hogy neki nincs rá szüksége. A fiú vérnyomokat látott a lábbelin, ezért értesítette a rendőrséget. Ez azért lehet fontos információ a pécsi lap szerint, mivel a vádlott és a vádirat szerint is megfojtották az áldozatot.

Megrázó vallomást tett az a tanú, akinek a gyermekei megtalálták az áldozatot. Miután a két kiskorú fiú észrevette a holttestet, hazaszaladtak édesanyjukhoz, majd együtt újra kimentek a helyszínre, ahol a sértett hanyatt fekve, a bokros részen, egy mélyedésben volt. Fekete pólót és szoknyát viselt, ami felcsúszott a derekán – írja a pécsi hírportál.

A pécsi Magtár utcában lakókat szintén megkérdezték kedden. Kiderült, hogy egy középkorú nő vette meg Bándy Kata mobiltelefonját ötezer forintért. P. László egy rokonának is megpróbálta eladni a telefont már a gyilkosság napján. A tárgyaláson az is elhangzott, hogy a vádlott nem mindig volt esténként otthon.

Furcsa hátsérülés

Éjszaka eljárt – erősítette meg az a lány, akivel Pécsen jött össze a vádlott. A nővel közel egy hetet laktak együtt, de július 7-én este is eltűnt, valamikor 8-án hajnalban tért vissza a lakásba három-négy óra körül. A lány a vádlott hátán ekkor látott egy egyenes vonalú hámsérülést. A vádlott azzal magyarázta neki ezt, hogy valaminek nekiment. A barátnő szerint a gyilkosság után sem történt alapvető változás a viselkedésében, de ettől kezdve nem ment el éjszaka. A tanú szavaiból az is kiderült, hogy a lánnyal normálisan viselkedett, nem durváskodott vele. Nem ivott, mert azt mondta, ha iszik, akkor megbolondul, és nem is volt másnapos július 8-án – emelte ki a lány. P. László csak aznap hagyta el a Magtár utcát, mikor a rendőrök jöttek.

Egy másik tanú aznap az unokájára vigyázott lánya házában, és kiment az udvarra, hogy megtanulja új mobiltelefonjának kezelését. Eközben lett figyelmes egy, az utcán tőle tíz méterre elhaladó nőre és férfira. Elmondta: a férfi láthatóan agresszíven viselkedett, a nő elutasító volt, kiszabadította magát a férfi kezei közül, közben megbotlott, és sietett, hogy eltávolodjon a férfitól.

A tanút megdöbbentette az agresszió látványa, de mivel a férfit és a nőt tovább nem látta, segélykiáltást nem hallott, azt gondolta, szerelmesek veszekedéséről lehet szó. Csak napokkal később, a lányától értesült arról, hogy gyilkosság történt a környéken, és arra gondolt, aznap éjjel az elkövetőt és az áldozatát pillanthatta meg. Fenntartotta korábbi vallomását, hogy a vádlott és a sértett is hasonlít, illetve hasonlított az általa látott két emberhez.

A rendőrségi pszichológusnő meggyilkolása ügyében aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt, korábban tizenegyszer büntetett P. László szerint Bándy Kata nem szabadulni akart tőle, hanem megbotlott, s mivel neki nem sikerült időben elkapnia, a nő elesett, be is ütötte a térdét. A tanú tagadta, hogy esést látott volna.

A Pécsma.hu szerint az alkoholnak azért van fontos szerepe, mert P. László azt mondta, hogy két liter bort ivott meg. A bíróságon viszont a vádlott már azt közölte, hogy nem tisztán bort ivott, hanem összekeverte kólával, állítólag ezt még rendőrségi vallomásában is jelezte.

A szerdai tárgyalási napon a szakértők meghallgatása következik, ám még nem várható elsőfokú ítélet, mivel a holttestet megtaláló kiskorú gyermekeket kiszállással hallgatják meg.

A tárgyalás délelőtti szakaszában elismerte Bándy Kata megölését P. László a Pécsi Törvényszéken hétfőn kezdődött büntetőperben, a verést, az ismerkedést, valamint a történtek folyamatát azonban nem. Vallomást sem tett, ezért a nyomozás során elmondottakat olvasta fel a bíró.

Az MNO úgy értesült, hogy az ellentmondások a vádlott az áldozattal való első találkozása körül bontakoztak ki: hol azt állítja, hogy hetek óta jóban volt Bándy Katával, hol azt, hogy csak ő szeretett volna az áldozathoz közelebb kerülni, a nő ezt azonban elhárította. Szemtanú mindenesetre nincs, aki megerősíthette volna ezt a kapcsolatot. Hétfő délután tanúk meghallgatásával folytatódott a tárgyalás a Pécsi Törvényszéken.

Ismert, a rendőrség tavaly decemberben zárta le a Bándy Kata megölése miatt indult nyomozást, az ügyészség pedig január elején emelt vádat P. László ellen aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt. Amennyiben a bíróság a férfit bűnösnek mondja ki, akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus tavaly július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy pécsi sörözőből, de otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a Délibáb utcában, egy bokros területen. A rendőrök a helyszíni szemle során megállapították az idegenkezűséget, és aljas indokból elkövetett emberölés miatt nyomozást rendeltek el. A gyanúsítottat július 14-én azonosították P. László személyében.

A férfit egynapi üldözés után fogták el. A feltételezett elkövető a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétórás kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya az ügyről július 21-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a férfi egyedül követte el tettét. A dandártábornok hozzáfűzte, a gyanúsított azt állította, szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott.

Augusztusban az igazságügyi orvos és pszichológus szakértők megállapították, hogy P. László teljes mértékben beszámítható, nem volt korlátozva abban, hogy felismerje cselekménye veszélyességét, következményeit. A szakértők szerint a férfi beszámítási képességét kábítószer- vagy italfogyasztás sem befolyásolta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.