időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gyurcsány másodfokon is elbukta a PécsiÚjság.hu elleni pert

PR
2013.02.05. 21:15

Fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, de másodfokon is elvesztette a PécsiÚjság.hu ellen indított sajtóperét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

A PécsiÚjság.hu beszámol arról, hogy mivel a DK rendszeresen közzéteszi az exminiszterelnök által a szakdolgozatával kapcsolatos ügyben kezdeményezett perek eredményét, az elmúlt három hétben – amióta a jogerős ítéletet megkapta a lap – azt várták, hogy ebben az esetben is sor kerül az akcióra. Gyurcsány Ferencék azonban ezúttal nem hozták nyilvánosságra a per végeredményét. Az PécsiÚjság.hu idézi a Pécsi Ítélőtábla másodfokú ítéletének legfontosabb részleteit:

Gyurcsány a Hír Televízió ellen is jogerősen pert vesztett szakdolgozatával kapcsolatban.

Az MNO is végigkövette a bukott miniszterelnök szakdolgozatának ügyét. Olvassa el összeállításunkat a Gyurcsány-szakdolgozat-keresésről.

„ a felperes – Magyarország korábbi miniszterelnöke – 1984-ben a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerzett diplomát. A diploma megszerzésének feltétele volt szakdolgozat elkészítése, amelyet a felperes 1984-ben A Balaton-felvidék Szőlészete és Borászata címmel nyújtott be. A jogutód intézményben, a Pécsi Tudományegyetemen 1999–2000-ben végzett állományrevízió során a felperes szakdolgozata már nem volt megtalálható, és az jelenleg sem áll rendelkezésre. A felperes volt sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karára ugyancsak A Balaton-felvidék Szőlészete és Borászata címmel nyújtott be szakdolgozatot, amely a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézetében jelenleg is fellelhető.”

A lap felidézi, hogy 2012. április 27-én Gyurcsány plágiumgyanúban: ugyanaz a címe az eltűnt szakdolgozatának, mint volt sógoráé, aki előtte 4 évvel végzett címmel cikket tett közzé. Az írás miatt Gyurcsány Ferenc 2012. október 3-án sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordult a Pécsi Újsághoz. A lap ettől elzárkózott, ezért Gyurcsány 2012. október 12-én előterjesztett keresetében a lapot helyreigazító nyilatkozat közzétételére kérte kötelezni.

Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította, majd ezt nemrég a másodfokú bíróság is helybenhagyta. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.