időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Lázár a legfőbb feladatokat összegezte

WL
2013.02.26. 14:43

A gazdasági kihívások, a nemzeti szuverenitás és az energiabiztonság ró feladatokat 2013-ban az Információs Hivatalra.

A testület az eredetileg tervezett zárt helyett nyílt ülésen hallgatta meg a polgári hírszerző szolgálatot szeptembertől felügyelő államtitkár tájékoztatóját az Információs Hivatal tevékenységéről és aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.

Lázár János a kiemelt nemzeti érdekek közé sorolta a megszabott feladatokat, ezek közül a legfontosabbnak az ország gazdasági-pénzügyi stabilitását nevezte. Külön szólt arról is, a kormány kiemelt politikai célja, hogy befejeződjön az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

A nemzeti szuverenitással összefüggő feladatokról szólva azt mondta: fontos annak az eseménysorozatnak a figyelemmel kísérése, amely az Európai Unión belül zajlik. Ugyancsak a feladatok közé sorolta az adóelkerülés céljából külföldre került jövedelmek felderítését, továbbá a „külföldi titkosszolgálatok egy jól körülhatárolható csoportjának” Magyarország iránti fokozott érdeklődésének felderítését. Ugyancsak ebben a körben említette az országgal szemben zajló kötelességszegési eljárásokat, amelyekkel kapcsolatban fontosnak nevezte az eljárások motivációjának megértését. Ennek kapcsán gazdasági cégek brüsszeli lobbitevékenységéhez kapcsolódó gazdasági információkat említett. Szintén ebbe a kategóriába sorolta a nemzeti bank elnökének kiválasztását, hozzáfűzve, hogy „a nemzetközi visszhangok és különböző mozgások” is fontosak az ország nemzetbiztonsági érdekeit illetően.

Az energiabiztonsággal összefüggésben az ország energetikai függetlenségének növelését hangsúlyozta, külön megemlítve az E.ON érdekeltségeinek megvásárlását. Felhívta arra a figyelmet, hogy minden ilyen lépésnek van külföldi kihatása. Fontosnak nevezte a német–orosz együttműködését, utalva arra, hogy a gáz fogyasztói árát is ez határozza meg.

A kiemelt feladatok mellett megemlítette, hogy az IH-nak fontos szerepe van a kormányfő külföldi útjainak előkészítésében, és előrevetítette: Orbán Viktor miniszterelnök előtt három nemzetstratégiailag is fontos út áll idén, Japánba, Kínába, valamint Indiába.

Szólt arról is, hogy a kettős állampolgárság speciális feladatokat ró Magyarországra, ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy nem nemzetbiztonsági kockázatról, hanem fokozott érdeklődésről van szó, elsősorban az európai uniós tagságból fakadóan.

A bizottság ülésén arról is megállapodtak, hogy májusban vagy júniusban ismét meghallgatják az államtitkárt az IH-nak a jövőre esedékes országgyűlési választások lebonyolításával összefüggő feladatairól.

A bizottság ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találták a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szóló törvényjavaslatot. A Kocsis Máté és Csampa Zsolt fideszes képviselő által jegyzett előterjesztés az indoklás szerint bevezetné a folyamatos ellenőrzés lehetőségét, vagyis azt, hogy az érintett a munkakör betöltése alatt is megfelel-e a biztonsági feltételeknek.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés kétlépcsőssé válna: az első lépcső adattári ellenőrzést jelent, amelynek során titkos információgyűjtés is folytatható, ugyanakkor a korábbinál rövidebb, 45 nap tartamú lenne. A javaslat rögzíti, hogy miniszterek, államtitkárok, a nemzetbiztonsági bizottságba jelölt és megválasztott képviselők, valamint a miniszteri kabinet vezetője és politikai főtanácsadó esetén csak ezt az ellenőrzést kell lefolytatni. A második lépcsőben a jogviszony fennállása alatt lehet folytatni ellenőrzést, amelynek során ugyancsak lehetne alkalmazni titkos információgyűjtést, de naptári évenként legfeljebb kétszer, alkalmanként legfeljebb 30 napig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.