időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Másodfokú készültség a Rábán

WL
2013.02.26. 20:12

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Rába szentgotthárdi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: a Répcén is árhullám indult el, ezért a Répce menti településeken is védekezésre kell készülni.

Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztet az árvíz. A lakók elhagyták a veszélyeztetett épületeket, és ideiglenesen rokonoknál szállnak meg. Őriszentpéteren a mentőállomást védik homokzsákolással, és Ostffyasszonyfán is hasonló módon akadályozzák meg, hogy a Cser-patak elöntse a mélyebben fekvő területeket.
A rendőrség intézkedik a Pinkamindszent és az osztrák határátkelő közötti közút osztrák oldalának lezárása érdekében, a magyar oldalon ez már délelőtt megtörtént – írta a szóvivő.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóságon megkezdte működését a vészhelyzeti központ, és megerősített szolgálatot lát el a körmendi hivatásos tűzoltóság is. Szentgotthárdon délután összeült a helyi védelmi bizottság, az érintett településeken a polgármester és a a katasztrófavédelmi szakemberek irányításával zajlik a védekezés.

A közlemény szerint eddig nyolc településen összesen 17 ezer homokzsákot használtak fel. Jákon, Szentpéterfán, Ostffyasszonyfán, Rádóckölkeden, Őriszentpéteren, Csörötneken, Sorokpolányon és Balogunyomban folyik homokzsákos védekezés, és három településre telepítettek nagy teljesítményű szivattyúkat.

Vízátfolyások miatt jelenleg teljes az útzár Csákánydoroszló és Kemestaródfa, Ják és Balogunyom, Körmend és Pinkamindszent között, valamint a 87 107-es mellékúton Csákánydoroszló körzetében – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.