Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bokros-ügy: Somogyi már teljesen másképp emlékszik

Somogyi Zoltán, az MDF egykori kampányfőnöke szerint Makay Zsolt, a jelenleg JESZ-ként futó párt elnöke volt az, aki még a demokrata fórum választmányi elnökeként átverte a párton Bokros Lajos jelölését.

KA
2013. 04. 11. 14:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Makai [valójában Makay – a szerk.] Zsoltnak hívják a JESZ (korábban: MDF) elnökét. Ő az a politikus, akinek 2010-ben lett volna 133 712 alapszavazója (akik a legrosszabb körülmények között is kitartanak), és erre gyűjthetett volna rá, ha folytatja a konzervatív utat, pozicionálva magát mondjuk úgy, hogy Dávid és Bokros nem mindig csinálta jól, de ő majd tehetségesebben viszi tovább a pártot és képviseli annak – többséggel elfogadott – értékeit” – olvasható Somogyi Zoltán, az MDF volt kampányfőnökének Facebook-bejegyzésében. A politológus írásában egyébként rosszul adta meg az MDF 2010-es szavazatszámat, mivel a listára 136 895, az egyéni jelöltjeire 72 768 fő szavazott.

Somogyi írásából kiderül az is, hogy elnökségi tagként és választmányi elnökként többek között Makay verte át az egész párton Bokros Lajos MDF-en belüli megjelenését. „Ehhez képest, elbúcsúzva az addigi aktív és potenciális szavazóktól, egyetlen elemre épített: Bokros Lajos folyamatos támadására – teszi hozzá a volt kampányfőnök. – Olyan mértékben, hogy a magánéletét sem hagyták békében, a háza előtt sátoroztak le, és tüntettek. Ezzel a JESZ éveket adott Bokrosnak, hogy összeszedhesse magát, és újra elinduljon azon az úton, amin 2010-ig járt. A JESZ-nek pedig – egyelőre – nem látható semmilyen politikai iránya” – zárul Somogyi bejegyzése.

Somogyi 2009. december 9-én a Népszabadságnak még úgy nyilatkozott, hogy csak akkor indul az MDF listáján, ha Bokros lesz a vezetője. Szerinte csak Bokros Lajos lehet a vitapartnere és alternatívája Orbán Viktornak. Szólt arról is, hogy 1995-ben, egyetemistaként írt egy cikket Bokros mellett azzal, hogy ez az a politika, amelyet támogatni érdemes. „Ő soha nem szavazta volna meg a száznapos programot – a szabad demokraták ezt megtették. Valóban Horn Gyula pénzügyminisztere volt egy ideig, aztán összeveszett a szocialistákkal, vagy ők vele, mert nem tudta azt a pártot képviselni, amely alig várta, hogy reformok helyett újra osztogathasson” – olvashattuk az interjúban. Ennek fényében meglehetősen furcsa a politológus kijelentése, hogy neki gyakorlatilag semmi köze nem volt Bokros MDF-en belüli megjelenéséhez.

Mint ismert a Political Capital összesen 432 millió forint értékben kötött szerződéseket a szociálliberális kormányokkal. Egyik volt vezetője, Somogyi évekkel korábban az SZDSZ-nek adott tanácsokat, később az MDF-elnök, Dávid Ibolya tanácsadója, illetve a párt 2010-es kampányfőnöke volt (ebben az időszakban már megvált a PC-ben betöltött posztjától). Somogyi jelenleg a Népszabadságban publikál rendszeresen, valamint az ATV gyakori vendége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.