Vádemelést javasolnak az MSZP-s politikus ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt vádemelést javasol az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) volt főigazgatójával szemben a rendőrség – tudta meg az MTI kedden.

NT
2013. 05. 28. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján olvasható közleményben a főigazgató és az intézmény nevét nem említik, de az MTI úgy tudja, hogy az ügy egyik gyanúsítottja Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója. A www.police.hu-n közzétett közlemény szerint egy 52 éves nő, valamint egy 46 éves férfi ellen – szabadlábon hagyásuk mellett – javasolt a rendőrség vádemelést a VIII. kerületi ügyészségen. Azt írták, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a nő – „egy egészségügyi intézet főigazgatójaként” – 2008. október és 2010. január között többször is megbízási szerződést kötött a férfival, aki szerződésének visszavonásáig folyamatos megbízási jogviszonyban állt az intézettel, és havi 500 ezer forintot kapott.

A férfi a megbízási jogviszonyának ideje alatt összesen négy tanulmányt készített az intézet számára, egyet a helikopterek hasznosításáról, hármat pedig az orvostechnikai raktárak helyzetéről – közölték. Mint írták, a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapították, hogy a tanulmányok elkészítése, és így a férfi megbízása szükségtelen és indokolatlan volt, tekintettel arra, hogy az érintett időszakban az intézetnek már nem volt légi járműve. Az orvostechnikai raktárakról pedig az intézménynek saját forrásból naprakész információi voltak – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindegyik tanulmánnyal kapcsolatban felmerült, hogy már korábban elkészült írásbeli dokumentum átdolgozása, és új, illetve többletinformációt nem tartalmaz. Azzal, hogy a főigazgató – a megbízó nevében – tényleges munkavégzés hiányában igazolta a férfi teljesítését, megszegte a jogköréből eredő vagyonkezelői kötelezettségét. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány kilencmillió forint – írták.

A Magyar Nemzet januárban azt írta, hogy gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK Kárpáti Zsuzsát, az EKI volt főigazgatóját, MSZP-s egészségpolitikust. A cikk szerint a volt főigazgatót gazdasági visszaélések miatt vonták eljárás alá, rajta kívül pedig még egy embert gyanúsítanak jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.