Hasonló ár mellett egészségesebb ételt ehetnének a gyerekek

Emmi: nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó árnövekedés a menzai étkeztetés nyersanyagaival kapcsolatos előírások miatt.

NT
2013. 06. 04. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság keddi számában egy Emmi által készített előterjesztésre hivatkozva azt írták: átlagosan 562 forintba kerülne a felső tagozatosok napi étkezése, 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát. A lap szerint ez csak ott nem jelentene áremelést, ahol már most is sokba kerül a menza, másutt azonban jelentős drágulást okozna.

A lap szerint az előterjesztésből az is kiderül: a tárcaközi egyeztetéseken az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárca sem támogatta a rendelettervezetet, mondván, hogy a kötelező előírások jelentős terhet rónának az államra, az önkormányzatokra vagy a szülőkre. Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a gyermekek egészségesebb étkeztetését megcélzó közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról jelenleg is zajlik egy szakmai egyeztetés a tárca és a közétkeztetők között. Mint kiemelték: az Emmi „a szülők elvárásai és anyagi teherbíró képessége, a gyermekek egészsége és a közétkeztetők szempontjait egyformán mérlegelve tesz majd javaslatot a kormánynak az új táplálkozás-egészségügyi szabályokra vonatkozóan”. A tárca nem támogat semmiféle olyan javaslatot, amely a családok terheit jelentősen növelné – tették hozzá.

Korábban olyan hírek is napvilágra kerültek, miszerint akár 70 százalékkal drágulhat a közétkeztetés. Ezeket a híreszteléseket a szaktárca már többször cáfolta. Az Emmi szombati közleményében is azt írta: nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó árnövekedés a menzai étkeztetés nyersanyagaival kapcsolatos előírások miatt.

Megírtuk, az eredetileg 2010-ben, Békés megyében elkezdett Mintamenza programot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tavaly novemberben indította el országos szinten, Budapesten januárban kezdődött. Fazekas Sándor egy áprilisi rendezvényen arról beszélt, a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Szerinte így 5-10 százalékkal is olcsóbb lehet az étkeztetés, mert a helyi beszerzéseknél sem marketing-, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.