A Közgép alvállalkozói nem értik az MSZP vádjait

A Közgép alvállalkozói precíz elszámolásról beszéltek a cégtől kapott megbízások kapcsán, és meglepődtek Józsa István MSZP-s politikus vádjain. A Közgép Zrt. vezérigazgatója portálunkkal közölte: megteszik a megfelelő lépéseket az ügyben.

MNO
2013. 07. 19. 15:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón arra szólította fel a Közgépet és „minden Fidesz-közeli céget”, hogy fizesse ki alvállalkozóit, és ne hozza lehetetlen helyzetbe a magyar kis- és középvállalkozásokat. A politikus azt állította, a bíróságokon tömegével vannak olyan keresetek, amelyek arról szólnak, hogy az elvégzett – esetenként 4-5 millió forintos – alvállalkozói munka után nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát a Közgép Zrt. Józsa István hangsúlyozta, hogy a cég súlyosan kizsákmányolja a magyar kis- és középvállalkozásokat, aminek pártja kormányra kerülése esetén – a lánctartozások egészéhez hasonlóan – véget vetne.

A vállalat kommunikációs igazgatója pénteken reagált Józsa szavaira. Puskár Anett közleményében azt írta: Józsa István csütörtöki sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy „a bíróságokon tömegével vannak olyan keresetek, amelyek arról szólnak, hogy az elvégzett – esetenként 4-5 millió forintos – alvállalkozói munka után a Közgép nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát”. Elmondta, a Közgép ellen – alvállalkozói teljesítés miatt – egyetlen per van folyamatban, az eljárást egy olyan vállalkozás indította, amellyel a cég korábban minőségi kifogások miatt szerződést bontott. A közlemény emlékeztet arra: a közbeszerzési törvény szigorúan szabályozza, hogy a fővállalkozó végszámláját a megrendelő csak akkor egyenlítheti ki, ha az igazolja, hogy alvállalkozóit hiánytalanul kifizette. Puskár hozzátette, Józsa állítása nyomán megteszik majd a szükséges jogi lépéseket.

„Még nem tettük meg a feljelentést, de ma egyeztetek jogászainkkal, akik áttekintik a tényállást, és megteszik a megfelelő lépéseket az ügyben – reagált megkeresésünkre a Közgép Zrt. vezérigazgatója. Németh Miklós nem érti a történteket, hiszen – megfogalmazása szerint – cége mint fővállalkozó kizárólag abban az esetben juthat pénzhez, ha a vele szerződött alvállalkozó visszaigazolja a felé történt kifizetést. Eképpen a Közgépnek semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy zavaros legyen a kifizetés. – Nekünk az a feladatunk, hogy a munkákat az előírt minőségben és a megszabott határidőre elvégezzük. Teljesítési igazolást kell bemutatnunk, hogy korrekt módon elszámoltunk az alvállalkozóinkkal. Ezért is kell, hogy visszautasítsam Józsa István vádjait, nyilatkozata ugyanis olyan színben tünteti fel cégünket, mely alkalmas a hírnevünk csorbítására.”

A vezérigazgató jelezte, korábban is érték őket különböző vádak, de ezek politikai színezetűek voltak, így nem reagáltak rájuk. Most viszont eljött a pillanat, hogy másképpen reflektáljanak, a rágalmak ugyanis a Közgép Zrt. piacon elfoglalt szerepét is érinthetik, és elrettenthetik a vállalkozókat, hogy szerződjenek a céggel.

Az MSZP politikusának megnyilvánulása kapcsán olyan alvállalkozókhoz fordultunk, akik jelenleg is üzleti kapcsolatban állnak a vállalattal. Rencsár Kálmán például arról beszélt, hogy 3-4 éve folyamatosan dolgoznak a Közgépnek, de soha nem fordult elő olyan eset, hogy a cég nem fizetett volna határidőre. Az útépítéssel kapcsolatos munkákat végző SOLTÚT Útépítő és Fenntartó Kereskedelmi Kft. vezetője biztosra vette, hogy az MSZP-sajtótájékoztatón elhangzottak nem fogják megrengetni a fővállalkozóval való viszonyt, továbbra is korrekt marad a kapcsolatuk.

Hasonlóan vélekedett a Lavinamix Építő Kft. ügyvezetője is. A Közgép Zrt. egyik legnagyobb alvállalkozója precíz, pontos teljesítésről beszélt a fővállalkozót érintően, ezért meglepődött Józsa vádjain. „Eddig öt kormányzat alatt vállaltunk földmunkákat, illetve pályaszerkezet-építéseket, és elhiheti, nem voltak elszámolási gondjaink. A Közgéppel való viszonyunkkal teljes mértékben elégedettek vagyunk, jó az együttműködés velük.”

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga is megdöbbent, amikor Józsa István a közvélekedésre alapozta a Közgéppel kapcsolatos vádjait. A műsorvezető „Önt lehet, hogy megvezették!” felkiáltással reagált, amikor a politikus elmondta, „hozzá eljutott információk” alapján vélelmezi, hogy tömegével nem fizet a vállalat alvállalkozóinak. Kálmán Olga hosszú perceken át próbálta kiszedni Józsából vádjai alapját – sikertelenül. „Önző disznó, töredék áron zsigereli ki az alvállakozókat” – jellemezte Józsa a Közgépet, de a kérdésre, miszerint hol van a bizonyíték, nem reagált. „Önnek nem az fájt, hogy önt nem perelte még be a Közgép?” – tette fel a kérdést végső elkeseredésében Kálmán Olga, majd hozzátette: „Ön szóbeszédről tartott sajtótájékoztatót.” Józsa kijelentette, az alvállalkozók azt mondták neki, azért nem beszélnek, mert félnek. Azután ugyanis, hogy némelyikük felemelte a hangját, megfenyegették őket, és még az adóhatóságot is rájuk küldték. Józsa kérdésre válaszolva végül megjegyezte, nyugodtan néz a per elé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.