időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Már nem kell aggódni a budai bomba miatt

PR
2013.07.17. 13:36

Megszüntették az I. kerületben annak a területnek a lezárását szerda délután, ahol a tűzszerészek hatástalanítottak egy bombát a Pala utcában.

Várkonyi Melinda közölte: ez azt jelenti, hogy mindenki visszatérhet az otthonába a Clark Ádám tér, a Corvin tér, a Duna és a várfal által határolt, korábban kiürített területen. Megindulhatott a forgalom, a BKV-járatok is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Elmondta, a hatástalanításkor kiderült, hogy egy 50 kilogrammos, második világháborús szovjet rombolóbombát találtak kedden a társasház udvarán a kertépítő munkások. A tűzszerészek a helyszínen kiszerelték a robbanótest gyújtószerkezetét, a detonátor helyszíni megsemmisítésére nem volt szükség.  A már veszélytelen bombát rendőri kísérettel szállítják el a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe – tette hozzá a kommunikációs tiszt.

A rendőrség szerda reggel a lezárt körzetben házról házra járva kérte meg a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. Az érintett területen élőket igény szerint az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezték el. A lehetőséggel kevesen éltek, többnyire idős emberek; nekik ásványvizet és ebédet biztosított az önkormányzat.
Az Országos Mentőszolgálat és az önkormányzat gondoskodott a fekvőbetegek, a mozgáskorlátozottak szállításáról. A kiürítés mintegy 80 házat, potenciálisan 1500-1600 embert érintett, ám a munkanap miatt ennél lényegesen kevesebben voltak otthon.

Az épületek kiürítése zökkenőmentesen zajlott, a lakók döntő többsége nem tartózkodott otthon szerda délelőtt, akik pedig lakásukban maradtak, nyugodtan fogadták a rendőri intézkedést. Többségük úgy nyilatkozott, hogy nem megy el az önkormányzat által kialakított befogadóhelyre. Csupán azt kifogásolták, hogy az eltervezett napjukat átrendezte a kialakult helyzet, ugyanakkor mindenki úgy nyilatkozott, bíznak a tűzszerészek szakértelmében.

Az ötven kilogrammos, második világháborús bombát kertépítési munkálatok közben találták a Pala utcában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.