időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Orbán neje meghallgatta a tüntetőket

2013.07.04. 14:21

A rendszeresen árpádsávos zászlóval és akasztófákkal demonstráló Koppány Csoport vezetésével a miniszterelnök házának közelében tüntettek a Kúria döntését követően oda indult emberek.

A tüntetők a Kúria épülete elől indultak el Orbán Viktor házához, azt követően, hogy a legfelsőbb bírói fórum érvényesnek ítélte egy felperes devizahiteles szerződését. A miniszterelnök feleségének a demonstrálók képviselői azt mondták, hogy eddig 3 ezer ember halt bele a devizahitelek okozta „anyagi csődbe”, és felidézték, hogy Orbán Viktor 2008-ban kijelentette: senkit nem hagynak az út szélén. Közölték: ha a miniszterelnök „tisztességesen akarja az országot ebben a helyzetben vezetni”, akkor „kötelessége” mindent megtenni a helyzet megoldásáért. Lévai Anikó megígérte a demonstrálóknak, hogy átadja az üzenetet férjének. A tüntetők megtapsolták, majd a demonstráció véget ért.

Ezt megelőzően a rendőrség és a tüntetők között újabb dulakodás kezdődött, mert a tüntetők a kordon által elzárt területre akartak menni. A rendőrség felajánlotta, hogy három ember bemehet és elmondhatja követeléseit, de ezt a demonstrálók nem fogadták el.

A szervezők – a Koppány Csoport (akiknek a felvonulásain állandó elemként jelenik meg az árpádsávos zászló és az akasztófa), valamint az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom – felhívására a tüntetők rendőri biztosítás mellett indultak el a kormányfő otthonához csütörtökön délután. A tiltakozók egyébként az ítélethirdetéstől függetlenül korábban elhatározták, hogy a miniszterelnök házához vonulnak. Ezt megelőzően egy kihangosítón bejátszották Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavait, amikor arról beszélt, ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt.

A tömeg a Hír Televízió tudósítójának beszámolója szerint a Margit körúton haladt végig, a Szilágyi Erzsébet fasoron át jutottak el a miniszterelnök házának közelébe. A tüntetők „elég volt”, „le a bankokkal”, „hazaárulók” felkiáltással haladtak és a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelték. A tüntetők útjuk során az arra járókat is arra biztatták, hogy tartsanak velünk.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéséből kiderült, lezárták a kormányfő otthonának környékét. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét. A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik, és a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat. „Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll” – tartalmazza a dokumentum.

A tüntetés szervezői hangosbemondón tájékoztatták a résztvevőket, hogy a TEK lezárta Orbán Viktor miniszterelnök házának környékét, de ennek ellenére odamentek. Azt is tervbe vették továbbá, hogy beszélnek a rendőrökkel.  Kora este aztán megérkeztek a devizahiteles tüntetők a kormányfő háza közelébe, a mintegy 100-120 emberből álló csoport a Csipke utca és a Cinege út kereszteződésénél demonstrált.

Az útkereszteződésben rendőrsorfal akadályozta meg a továbbjutást. A tüntetők azt kérték a Készenléti Rendőrség munkatársaitól, hogy engedjék őket Orbán Viktor háza elé, majd amikor ennek nem tettek eleget, megpróbálták arrébb nyomni a rendőrsorfalat. A rendőrök azonban ellenálltak, a tüntetők nem jutottak előbbre. A tüntetők közül többen azt skandálták: „Orbán Viktor jöjjön ki!”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.