Finomítják a kampány szabályozását

Módosító javaslattal oszlatnák el az új kampányfinanszírozási szabályokkal kapcsolatban felvetett aggályokat.

Katona–Szilágyi
2013. 11. 22. 4:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap munkatársát fideszes források arról tájékoztatták, hogy az újabb módosítás után az egyéni jelöltek továbbra is lemondhatnának az egymilliós támogatásról, viszont azt a párt nem készpénzben, hanem kincstári kártyán kapná. Úgy tudják, hogy ezt a javaslatot a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokhoz nyújtják be, amelyekről már jövő hétfőn megtarthatja az Országgyűlés a zárószavazást.

A jövő évi büdzsét megalapozó szabályozások elfogadásával egy másik ponton is módosul a kampányfinanszírozás, mégpedig kizárja az állami támogatással, konkrétan az egyéni jelöltek visszaléptetésével való trükközést. Ennek lényege az, ha egy párt bejelenti, ám mégsem indítja el a választásokon jelöltjeit, akkor az utánuk kapott összes pénzt vissza kell fizetnie, ráadásul a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt mértékben. A Magyar Nemzet elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy az eredeti szabályok szerint lehetőség van az állami támogatással a trükközésre, ha egy párt az utolsó pillanatban – miután már megkapta az utánuk járó kampányfinanszírozást – visszalépteti a jelöltjeit. Ez leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót érintheti. A volt miniszterelnök többször utalt egy hasonló forgatókönyv alapján  megszülető baloldali összefogásra.

(A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.